Lockande ingångsläge i Munters

Aktieanalys Fukt- och kylspecialisten Munters trampar på gasen inom segmentet datacenters och den här gången är förutsättningarna bättre än när det senast begav sig. Aktien är som omväxling inte särskilt högt värderad.

Munters sitter i en på många sätt attraktiv sits. De flesta företag har stort fokus på att göra sin verksamhet mer energieffektiv, mer digitaliserad och att minska sin miljöpåverkan vilket ökar efterfrågan strukturellt på många av Munters produkter. Det handlar om allt ifrån batteritillverkare och livsmedelsproducenter till datacenters och industribolag som använder sig av Munters lösningar för att säkra rätt temperaturer och fuktnivåer i lokalerna.

De gynnsamma förutsättningarna till trots så har det varit en turbulent börsresa sedan bolagets återkomst på Stockholmsbörsen 2017. Ett skäl är att bolaget hade en överoptimistisk syn på området datacenters i början av resan och sedan har pandemimotvinden bjudit på ytterligare en djup dal i kurskurvan.

Även i år har aktien haft det motigt med en 10-procentig nedgång, vilket samtidigt är betydligt bättre än många industrikollegors kursutveckling.

Turbulensen de senaste åren har lett till en del förändringar i organisationen och ledarskapet. 2019 plockades en ny vd in i form av Klas Forsström, som tidigare chefade för Sandviks höglönsamma verktygsaffär Machining Solutions, och organisationen har delats upp i två affärsområden: Airtech och Foodtech.

Airtech är dominerande med nästan tre fjärdedelar av omsättningen och har även högst lönsamhet. Här förser man kunder inom industrin, servicenäringen och datacenters med olika produkter och lösningar. Foodtechs kunder finns till stor del inom djuruppfödning där kyckling, svin och ägg är de viktigaste segmenten.

Munters har precis som många andra tillverkande bolag lidit av långa leveranstider och en pressad försörjningskedja de senaste kvartalen, medan efterfrågan har varit utmärkt. Under det första kvartalet fördubblades orderingången från 2 till drygt 4 miljarder kronor, med stort köptryck på produkter inom digitalisering och elektrifiering i affärsområdet Airtech.

Bland annat tog man en rekordstor order från en samlokaliseringsoperatör för datacenters i USA värd en bra bit över 1 miljard kronor. Att årsförsäljningen för hela Munters låg på 7,3 miljarder i fjol säger en del om storleken på den här ordern.

Resultatmässigt tyngs Munters fortsatt av att svinsegmentet i Kina är svagt och parallellt gör långa ledtider att prishöjningarna som ska kompensera för högre råvarupriser tar tid att trycka igenom. Nya prishöjningar har gjorts under våren vilket successivt ska ge effekt.

Situationen i Ukraina ger också viss påverkan på resultatet för Munters, om än begränsat. Någon egen personal har inte varit stationerad i Ryssland, som stod för 1,5 procent av årsomsättningen, men avslutade affärer med landet innebär ändå en mindre engångskostnad på 18 miljoner kronor.

Sammantaget mynnade första kvartalet ut i en i stort sett stillastående underliggande vinstutveckling vilket med stigande försäljning betydde försvagade marginaler. Jämfört med analytikernas förväntningar var resultatet dock klart bättre och det gällde även orderingången.

Med tanke på debaclet inom datacenters i Europa strax efter börsnoteringen, då denna del skalades ned kraftigt, är det lite av en U-sväng som bolaget nu gör i och med det färska köpet av irländska EDPAC för cirka 300 miljoner kronor. Ett företag som tillverkar kylutrustning för just datacenters i Europa.

Enligt Klas Forsström bidrar köpet till att Munters nu har alla nödvändiga delar – rätt produktutbud, produktionskapacitet och kundrelationer – på plats för att satsa på datacenters igen i Europa. Det var också huvudbudskapet på bolagets investeraruppdatering som man höll i måndags.

Med viss draghjälp av förvärvet, men framför allt av den starka organiska orderingången, så kommer Munters att visa fin tillväxt i år och nästa år. Analytikerna räknar med att omsättningen i år passerar 9 miljarder kronor för första gången, en tillväxt på 25 procent, och att nästa år bjuder på ytterligare 11 procents tillväxt.

Marginallyftet blir begränsat på kort sikt till följd av utmaningarna med att höja priserna i samma takt som kostnaderna ökar, men de ska successivt stärkas och det ger en bra vinsttillväxt om prognoserna håller.

  2020A 2021A 2022E 2023E
Omsättning, Mkr 7015 7348 9208 10252
Rörelsemarginal % 10,1 10,2 11,1 12,4
Vinst/aktie, sek 2,3 2,8 3,7 4,8
Utdelning/aktie, sek 0,7 0,9 1,2 1,5
Källa: Factset        

 

Värderingen ligger nu på ett p/e-tal på drygt 16 i år och 15 om man justerar för engångsposter. Nästa år faller p/e-talet till 13. De analytiker som följer bolaget landar i snitt på en riktkurs runt 75 kronor, omkring 20 procent högre än nuvarande kurs.

Munters inneboende kvaliteter i form av bra positionering och exponering mot attraktiva nischer har ofta gett aktien en lite högre värdering än vad de faktiska resultaten motiverar. Nu tycker vi inte att denna obalans finns kvar längre, tvärtom så börjar värderingen se ganska försiktig ut om man vågar tro att Klas Forsström slagit in på rätt väg.

Med en imponerande orderbok, en bättre hanterad expansion inom datacenters och potential att gnugga upp marginalen när kostnadsinflationen börjar lätta ser vi positivt på bolagets utsikter. Årets kurssvacka kan bli en bra ingång till aktien för en långsiktig placerare. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Munters Group Köp 64,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -