Sexton köpvärda aktier i augusti

Köpvärda aktier Efter regn kom solsken på börsen i juli. Men frågetecknen inför börshösten är många och på månadens lista över köpvärda aktier sker ett par rockader av mestadels defensiv karaktär.

Rött, rött, rött, rött, rött och rött. Storbolagsindexet OMXS30 hade sex raka månader med kursnedgångar i bagaget, där juni var riktigt dystert med över 8 procent ned, innan trendbrottet kom i juli. Med draghjälp av rapporter som har varit hyggliga, en liten nedgång i de långa obligationsräntorna och en avkylning i både råvaru- och fraktpriser har börsen repat nytt mod.

här på sista handelsdagen av månaden ser det ut som att OMXS30 kommer att sluta månaden med en stark 7-procentig uppgång, medan det bredare OMXSPI har gått ännu starkare och ligger på nästan 10 procents uppgång. Mönstret går igen i USA där S&P 500 är upp 7 procent och teknikindexet Nasdaq 100 med nästan 10 procent.

Återhämtningen i juli ska dock inte tas som ett bevis för att börsoron är över för den här gången. Konjunktursignalerna fortsätter att peka på en skakig höst och vinter, även om industribolagen själva inte har sett tecken på inbromsning ännu.

Och många konsumenter kommer garanterat att behöva strama åt svångremmen. Effekterna av högre boräntor, den breda inflationen och risken för skyhöga elpriser i vinter har ännu inte synts fullt ut hos börsbolagen, även om konsumentjättar som Walmart och Adidas tillhör bolagen som nyligen varnat för ett tuffare klimat.

Som ofta på börsen är den intressantaste frågan: hur mycket av den osäkerhet som finns där ute är redan inprisad i dagens aktiekurser? Det mörka första halvåret på börsen innebär att en hel del svaghet i den reala ekonomin redan är diskonterat. Men fler börsfall lurar i kulisserna om centralbankerna misslyckas med att få ned inflationen samtidigt som ekonomin bromsar in.

Tillfällig optimism eller inte, börsglädjen i juli har även lyft de allra flesta av våra utvalda aktier för den gångna månaden.

Allra bäst har elbilsladdarbolaget Garo gått med en rusning på hela 38 procent. Tyska Carl Zeiss har också visat bra fart med en uppgång på 24 procent och hack i häl finns fukt- och kylspecialisten Munters. Flera av teknikjättarna som haft det trögt tidigare gjorde samtidigt en bra spurt den gångna veckan.

Så gick det för aktierna på juli-listan

                                                         

 

Nu går vi snart in i augusti vilket är en semestermånad på många marknader utanför Sverige och historiskt har det inte sällan varit en ganska stökig börsmånad. I genomsnitt är det faktiskt en av de sämsta börsmånaderna i Stockholm, tillsammans med juni och september.

Liksom förra månaden har de förändringar som sker i vår lista för augusti en dragning mot det defensiva.

Efter kursrallyt i Garo som har skett utan större bolagsnyheter tycker vi att potentialen har minskat, även om den underliggande trenden är stark, och aktien får lämna listan. Vi befarar också att försiktigare kunder kommer att ligga som en våt filt över en del bolag i mjukvarusektorn och trion Microsoft, Palo Alto och Servicenow får därför lämna listan.

In kommer istället lyxkonglomeratet LVMH som på nytt visade styrka med en solid rapport i veckan.

Ett annat nytillskott på listan är Thermo Fischer Scientific, ett defensivt medicinteknikbolag som vi hoppas kan stå upp bra i händelse av fortsatt björnmarknad.

In kommer också teknikkonsulten Afry där vi lockas av en i grunden stabil verksamhet och bra direktavkastning, samtidigt som värderingen har fallit till nivåer där vi tror att botten är nådd eller åtminstone nära.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

 

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i augusti

Afry

Teknikkonsulten Afry har hamnat på efterkälken i förhållande till branschkollegorna på börsen och värderas nu ovanligt lågt. Bolaget är inte opåverkat om konjunkturen viker men den relativt stabila verksamheten, bra direktavkastning och en solid halvårsrapport gör att vi ser goda chanser för återhämtning med låg risknivå.

Läs Placeras analys här.

Munters

Fukt- och kylbolaget Munters brukar värderas högt men har inte alltid levt upp till förväntningarna på aktiemarknaden. Nu gör bolaget en ny offensiv inom datacenters och den här gången tror vi förutsättningarna är bättre än senast, samtidigt som värderingen inte längre är dyr. Stabil rapport och fortsatt lovande orderflöde i sommar.

Läs Placeras analys här

Novo Nordisk

Den danska läkemedelsjätten kom med en urstark rapport för första kvartalet där bolaget höjde sina helårsprognoser. Dominansen inom diabetesläkemedel är attraktiv och intressant i sig och till det kommer potentialen i inbrytningen inom fetmasegmentet.

Sandvik

Konjunkturen är visserligen ett frågetecken men Sandvik har hittills inte sett någon inbromsning, enligt halvårsrapporten som bjöd på ett stabilt resultat och bra drag inte minst inom gruvområdet. Efter en lång process kommer nu till slut stålverksamheten att knoppas av i slutet av augusti vilket bör gynna värderingen.

Läs Placeras analys här.

 

Tokmanni

Finsk lågpriskedja som tagit rejält med stryk under inledningen av året. Tror dock att lågpris är attraktivt i dessa tider och med god direktavkastning så hör de till dem man ska ha i portföljen.

Byggmax

Alla ska tydligen ut och flyga utom jag och grannen. Semester hemma är det som gäller även i år, enligt mig. Hoppas att Byggmax-ledningen inte ska klanta bort det och då finns det en potential under sommaren. 

 

Thermo Fischer Scientific

Det breda medicinteknikbolaget Thermo Fischer Scientific borde kunna ge fin defensiv avkastning under den fortsatta björnmarknaden. I första kvartalet lyckades bolaget slå förväntningarna kraftigt trots den utmanande makrobilden. Thermo Fischer Scientific är en aktie att köpa och glömma för den mycket långa portföljen.

Carl Zeiss Meditec

Carl Zeiss Meditec är världsledande inom medicintekniska hjälpmedel för diagnos och behandling av synfel (oftalmologi) och mikrokirurgi. Bolaget fortsätter att gå starkt och efterfrågan är mycket god i spåren av en åldrande befolkning. Carl Zeiss Meditec är en aktie som passar väl in i en långsiktig portfölj. De långsiktiga trenderna med en allt äldre, sjukare och alltmer välbeställd befolkning kvarstår.

Läs Placeras analys här.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

 

Alphabet

Alphabet är ett av världens största teknikkonglomerat med en nettokassa på 150 miljarder dollar vilket känns stabilt i oroligare tider. Inträdesbarriärerna på marknaden är höga och bolaget är rimligt värderat efter den senaste nedgången. Efter aktiespliten är det stor sannolikhet för aktien att komma med i Dow Jones Industrial Average index. Detta skulle kunna leda till ett köptryck i aktien. 

Läs Placeras analys här.

Essity

Hygien- och pappersjätten Essity har inte varit någon vidare investering sedan avknoppningen från SCA men nu kan det vara läge att köpa aktien. Om Essity kan fortsätta höja priserna samtidigt som de kapar kostnader kommer en marginalexpansion att ske. Dessutom besitter Essity defensiva egenskaper vilket kan vara gynnsamt i en lågkonjunktur.

Tomra

Pantbolaget Tomra har fallit ordentligt under 2022 och värderingen ser därför mer aptitlig ut. Hållbarhetstrenden talar för Tomra och för den som är långsiktig kan det vara läge att ta en position i aktien.

Läs Placeras analys här.

 

ASML

ASML är marknadsledaren inom den globala halvledarindustrin och tillverkar maskiner för tillverkning av halvledare och så kallade integrerade kretsar. ASML dominerar med en teknik som heter EUV-litografi (Extreme ultraviolet lithography), vilket de är ensamma om.

ASML fortsätter att imponera i en stökig omvärld och levererade överraskande starka siffror för det andra kvartalet. För den långsiktige placerare ser framtiden ovanligt ljus ut.

Läs Placeras analys här.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

Blackrock

Världens största kapitalförvaltare Blackrock är klar marknadsledare med en affärsmodell som har tydliga skalfördelar. Ökade förvaltningsvolymer kräver små kostnadsökningar, vilket ger bra förutsättningar för ökad lönsamhet. Blackrocks rörelsemarginal är högre än både Apples och Googles och värderingen är aptitlig för en marknadsledare som växer med attraktiva utsikter.

Läs Placeras analys av aktien här.

LVMH

Lyxvarukonglomeratet LVMH levererade en överraskande stark kvartalsrapport och ledningen ser en fortsatt stor efterfrågan på bolagets produkter under årets andra halvår. LVMH-aktien brukar värderas högt, men nu är värderingen historiskt låg och en recession är väl inprisad i dagens aktiekurs. Vi tycker att aktien är för billig och att aktiemarknaden varit väl pessimistisk.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AFRY Köp 153,70 -
Munters Group Köp 73,60 -
Novo Nordisk B Köp 853,90 -
Sandvik Köp 184,55 -
Tokmanni Group Oyj Köp 12,92 -
Byggmax Group Köp 48,74 -
Thermo Fisher Scientific Köp 598,06 -
Carl Zeiss Meditec A G Köp 141,80 -
Monster Beverage Köp 98,91 -
Alphabet Inc Class C Köp 114,59 -
Essity B Köp 256,60 -
Tomra Systems Köp 218,35 -
ASML Holding NV Köp 550,61 -
Air Liquide Köp 132,74 -
BlackRock Köp 660,04 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 670,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -