Sexton köpvärda aktier i september

Köpvärda aktier I augusti tog börsen tillbaka en stor del av juliuppgången och varningarna för en tuff ekonomisk vinter duggar tätt. I Placeras lista med köpvärda aktier sker ett par byten inför hösten.

Den häftiga uppgången med 12 procent för Stockholmsbörsens breda index i juli blev inte uthållig. Efter en sidledes start på augusti fick Fed-chefen Powells tal på centralbanksmötet i Jackson Hole aktiemarknaden att påminnas om att räntehöjningseran är långt ifrån över, vilket bidrog till en sur avslutning på månaden.

Stockholmsbörsens nedgång på 7 procent i augusti innebär att mer än hälften av uppgången i juli försvann igen. I USA är nedgången inte lika brant, där har den 9-procentiga uppgången för S&P500 i juli följts upp av en nedgång på 4 procent i augusti. Tekniktunga Nasdaq-börsen har dock haft det lite tuffare i det stegrande ränteklimatet och backat med 5 procent.

                                                           

När vi går in i september kommer ett viktigt test på hur stark bolagens underliggande efterfrågan är efter semestermånaderna. Halvårsrapporterna visade att orderingången var bra i många tillverkande bolag, men samtidigt står det klart att konsumenterna går mot några besvärliga kvartal och tecknen på en annalkande inbromsning i världsekonomin blir allt fler.

Om svagheterna sprider sig från handels- och konsumtionsbolag till industribolag så är det under september som de första skarpa signalerna bör dyka upp. Den alltmer stressande situationen kring energipriserna har också potential att bjuda på en del överraskningar i höst, kopplat till kombinationen med snabba prisökningar och begränsad insyn i hur omfattande bolagens prissäkringar är.

Kort sagt så finns det gott om orosmoln, men det saknas inte heller tänkbara triggers för mer optimistiska börstolkningar. Inflationsstatistiken kan exempelvis börja överraska positivt i takt med att jämförelsetalen blir lättare, EU:s utlovade grepp för att begränsa energismällen kan ge stöd och fallande värderingar på börsen lockar förr eller senare tillbaka fyndköparna – som juliutvecklingen visade tydligt.

Som ett typexempel på att orderingången på sina håll är fortsatt hög om man är i rätt segment med rätt produkter finns Munters, ett av bolagen på vår lista över köpvärda aktier i augusti. Bolaget aviserade i veckan en order på sitt kylsystem för datacenters värd 1,8 miljarder kronor och en order värd över 600 Mkr. Det kan jämföras med hela fjolårets försäljning på 7,3 miljarder.

                                                          

Orderna har satt fart på Munters aktiekurs och det är den starkaste pjäsen på vår augustilista, följt av norska Tomra och amerikanska finansjätten Blackrock som också är på plus. Mätt i kronor är det samtidigt värt att komma ihåg att dollarrusningen ger lite plåster på såren för svenskar som äger amerikanska aktier.

Värt att notera är också att merparten av nedgången för Sandvik beror på att avknoppningen av stålverksamheten Alleima skedde i slutet av månaden.

 Så gick det för aktierna på augustilistan

                                                    

Inför september gör vi inga stora rockader då listan redan har viss dragning åt det försiktiga hållet. Några byten sker dock. Ett bolag som får lämna är Byggmax, som visserligen är lågt värderad men väntan på vändningen kan dröja när bolaget nu går in i lågsäsong och när konsumenterna kan förväntas hålla igen ännu mer på sina utgifter.

Även norska Tomra får lämna och där tackar vi för en fin resa över sommaren.

In kommer två andra intressanta bolag. Det handlar om Knowbe4 som är ett utbildningsbolag inom cybersäkerhet samt musikrättighetsbolaget Universal som sitter på en värdefull katalog.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

 

 Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i september

Afry

Teknikkonsulten Afry har hamnat på efterkälken i förhållande till branschkollegorna på börsen och värderas nu ovanligt lågt. Bolaget är inte opåverkat om konjunkturen viker men den relativt stabila verksamheten, bra direktavkastning och en solid halvårsrapport gör att vi ser goda chanser för återhämtning med låg risknivå.

Läs Placeras analys här.

Munters

Fukt- och kylbolaget Munters brukar värderas högt men har inte alltid levt upp till förväntningarna på aktiemarknaden. Nu gör bolaget en ny offensiv inom datacenters och orderflödet visar att bolaget har träffat helt rätt den här gången, till skillnad mot de historiska problemen inom området. Stabil rapport och fortsatt lovande orderflöde gör att vi håller fast vid aktien även om den kommit upp i värdering.

Läs Placeras analys här

Novo Nordisk

Den danska läkemedelsjätten kom med en urstark rapport för första kvartalet där bolaget höjde sina helårsprognoser, medan andra kvartalet bjöd på lite sämre utfall. Trots det är bolaget en långsiktig vinnare med sin dominans inom diabetesläkemedel kombinerat med potentialen i inbrytningen inom fetmasegmentet.

Sandvik

Sandvik har hittills inte sett någon inbromsning i efterfrågan, enligt halvårsrapporten, och nu är äntligen skilsmässan från stålverksamheten Alleima avklarad. Med bättre nyckeltal och en mer renodlad profil som högteknologiskt industribolag bör värderingen kunna klättra några hack.

Läs Placeras analys här.

 

Tokmanni

Finsk lågpriskedja som tog rejält med stryk under inledningen av året men som nu har planat ut. Tror att lågpris är attraktivt i dessa tider och med god direktavkastning så hör de till dem man ska ha i portföljen.

 

Thermo Fischer Scientific

Det breda medicinteknikbolaget Thermo Fischer Scientific borde kunna ge fin defensiv avkastning under den fortsatta björnmarknaden. Thermo Fischer Scientific är en aktie att köpa och glömma för den mycket långa portföljen.

Carl Zeiss Meditec

Carl Zeiss Meditec är världsledande inom medicintekniska hjälpmedel för diagnos och behandling av synfel (oftalmologi) och mikrokirurgi. Bolaget fortsätter att gå starkt och efterfrågan är mycket god i spåren av en åldrande befolkning. Carl Zeiss Meditec är en aktie som passar väl in i en långsiktig portfölj. De långsiktiga trenderna med en allt äldre, sjukare och alltmer välbeställd befolkning kvarstår.

Läs Placeras analys här.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Universal Music Group

Jag väljer att ta in världens största musikförlag Universal Music Group som är noterat på Amsterdambörsen. Bolaget gynnas av att allt fler streamar musik. Under de kommande åren väntas omsättningen stadigt öka med drygt 10 procent per år samtidigt som vinsten per aktie spås stiga med runt 15 procent årligen. Universal Music Group äger artister som Rolling Stones, Sting, Queen, Metallica, Taylor Swift, BTS, Drake och Justin Bieber. Aktien har kommit ner i värdering och långsiktiga ägare gör sannolikt rätt i att stiga på nu.

Alphabet

Alphabet är ett av världens största teknikkonglomerat med en nettokassa på 150 miljarder dollar vilket känns stabilt i oroligare tider. Inträdesbarriärerna på marknaden är höga och bolaget är rimligt värderat efter den senaste nedgången. Efter aktiespliten är det stor sannolikhet för aktien att komma med i Dow Jones Industrial Average index. Detta skulle kunna leda till ett köptryck i aktien. Trots tuffa jämförelsetal var senaste rapporten stabil.

Läs Placeras analys här.

Essity

Hygien- och pappersjätten Essity har inte varit någon vidare investering sedan avknoppningen från SCA men nu kan det vara läge att köpa aktien. Om Essity kan fortsätta höja priserna samtidigt som de kapar kostnader kommer en marginalexpansion att ske. Dessutom besitter Essity defensiva egenskaper vilket kan vara gynnsamt i en lågkonjunktur.

Knowbe4

Det amerikanska bolaget Knowbe4 tillhandahåller den ledande molnbaserade utbildningsplattformen inom cybersäkerhet. Exempelvis kan phishing-attacker på plattformen simuleras med syftet att träna de anställda. Över 80 procent av alla dataintrång involveras av den mänskliga faktorn och en så kallad social engineering attack (en typ av dataintrång) reduceras med sju gånger vid användning av utbildningsplattformen. Köp aktien som en krydda till depån.

Läs mer om bolaget här.

ASML

ASML är marknadsledaren inom den globala halvledarindustrin och tillverkar maskiner för tillverkning av halvledare och så kallade integrerade kretsar. ASML dominerar med en teknik som heter EUV-litografi (Extreme ultraviolet lithography), vilket de är ensamma om.

ASML fortsätter att imponera i en stökig omvärld och levererade överraskande starka siffror för det andra kvartalet. För den långsiktige placerare ser framtiden ovanligt ljus ut.

Läs Placeras analys här.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

Blackrock

Världens största kapitalförvaltare Blackrock är klar marknadsledare med en affärsmodell som har tydliga skalfördelar. Ökade förvaltningsvolymer kräver små kostnadsökningar, vilket ger bra förutsättningar för ökad lönsamhet. Blackrocks rörelsemarginal är högre än både Apples och Googles och värderingen är aptitlig för en marknadsledare som växer med attraktiva utsikter.

LVMH

Lyxvarukonglomeratet LVMH levererade en överraskande stark kvartalsrapport och ledningen ser en fortsatt stor efterfrågan på bolagets produkter under årets andra halvår. LVMH-aktien brukar värderas högt, men nu är värderingen historiskt låg och en recession är väl inprisad i dagens aktiekurs. Vi tycker att aktien är för billig och att aktiemarknaden varit väl pessimistisk.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AFRY Köp 137,40 -
Munters Group Köp 76,30 -
Novo Nordisk B Köp 789,00 -
Sandvik Köp 162,90 -
Tokmanni Group Oyj Köp 11,80 -
Thermo Fisher Scientific Köp 545,52 -
Carl Zeiss Meditec A G Köp 121,45 -
Monster Beverage Köp 88,83 -
Universal Music Group N.V. Köp 19,16 -
Alphabet Inc Class C Köp 109,15 -
Essity B Köp 230,60 -
Köp 19,22 -
ASML Holding NV Köp 473,35 -
Air Liquide Köp 123,40 -
BlackRock Köp 666,20 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 633,35 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -