Bolaget som tjänar på din streaming

Aktieanalys Världens största musikföretag Universal Music Group är noterat på Amsterdambörsen. Bolaget äger några av världens viktigaste musikportföljer och gynnas av tillväxten inom streamad musik.

Universal Music Group grundades 1995 genom att MCA Records köptes av Seagram.

Inom Universal Music Group finns en rad olika nationella och internationella skivbolag. Det äldsta av dessa är Deutsche Grammophon som grundades redan 1898.

Deutsche Grammophon grundades i Hannover av Emile Berliner och har mest blivit känt för sin utgivning av klassisk musik.

Under Universal Music Group paraply finns artister och låtkataloger från Rolling Stones, Sting, Queen, Metallica, Taylor Swift, BTS, Drake och Justin Bieber, Lady Gaga och The Beatles för att nämna några.

År 2000 köptes Universal Music Group upp av franska mediekonceren Vivendi som i sin tur har det noterade franska investmentbolaget Bolloré som sina huvudägare. 

I mars 2021 beslutade Vivendis bolagsstämma att särnotera Universal Music Group. Börsintroduktionen Amsterdambörsen skedde den 21 september 2021. Största ägare i bolaget är Vincent Bolloré med 18 procent av aktierna följt av Vivendi med 10 procent.

Vincent Bolloré

Universal Music Groups huvudkontor ligger i nederländska Hilversum.

De två stora konkurrenterna till Universal Music Group är Sony Music och Warner Music Group. Universal Music Group är störst och äger drygt en tredjedel av den globala musikmarknaden.

Runt hälften av bolagets omsättning genereras i USA. Storbritannien står för drygt 9 procent, Japan för 7,4 procent, Tyskland 5,5 procent och Frankrike för 4,6 procent.

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 8 504 10 169 11 041 11 955
Rörelsemarginal, % 16,50% 17,50% 18,70% 19,40%
Vinst/aktie EUR 0,49 0,65 0,85 0,96
Utdelning EUR 0,4 0,42 0,48 0,53
         
Källa: Marketscreener      


Under de kommande åren väntas omsättningen stadigt öka med drygt 10 procent per år samtidigt som vinsten per aktie spås stiga med runt 15 procent årligen.

Universal Music Group står på tre verksamhetsben: musikinspelning, musikförlagsverksamhet och försäljning. Klart störst av dessa är musikinspelningsdelen som står för 80 procent av omsättningen.

Inom denna finns allt från upptäckt och utveckling av artister till att marknadsföra artisterna på olika plattformar. Affärsdelen sysslar även med live event, livestreaming och sponsring.

Musikförlagsverksamheten äger och administrerar upphovsrätten för musiken och hur denna används i inspelningar, offentliga uppträdanden och annan användning som i filmer, tv-program och reklam.

Försäljningsdelen producerar och säljer varor relaterade till artisterna.

Sedan börsintroduktionen har aktien kommit ner en bit. Nedgången i år summeras till 22 procent. Aktien handlas till p/e-tal på 22 för nästa år. Ev/sales är nere på 3 för 2023.

Den förväntade utdelningen för nästa år ligger på 48 eurocent, vilket på nuvarande aktiekurs motsvarar en direktavkastning på 2,5 procent.

Universal Music Group gynnas nu och långsiktigt av tillväxten inom betald streamad musik. Nu när aktien har kommit ner i värdering har det öppnats ett utmärkt tillfälle att plocka upp aktien.

Universal Music Group kommer sannolikt att klara sig relativt bra i en eventuell lågkonjunktur.

Det finns även risker i form av andra konkurrerande plattformar som kan komma att ta en större del av musikförlagskakan. Den risken får dock anses vara relativt begränsad. Placera landar därför i att det är köpläge i Universal Music Group.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Universal Music Group N.V. Köp 19,38 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -