Investera i framtidens matproduktion

Fond Dagens livsmedelsproduktion är inte hållbar men ny teknik kan lösa problemet. Placera har hittat en börshandlad ETF som investerar i framtidens foodtech-bolag.

Ungefär en tredjedel av världens växthusgaser kommer från den globala matproduktionen och efterfrågan på livsmedel prognostiseras att öka med 60 procent fram till 2050.  

Marknaden för jordbruksrobotar, som effektiviserar produktionen, väntas växa snabbt de kommande åren. Marknaden uppskattas vara värd cirka 21 miljarder dollar 2026. Innovation inom jordbruks- och livsmedelsindustrin har möjlighet att lösa den globala matkrisen och minska utsläppen. 

Global X AgTech & Food Innovation ETF (KROP) är en börshandlad fond med fokus på innovation och teknik inom jordbruks- och livsmedelsindustrin. Investeringarna sker i bolag med verksamhet inom jordbruksteknik (AgTech) och här ingår bland annat jordbruksrobatar och vertikala odlingar. Den andra sektorn som fonden investerar i är livsmedelsinnovation och här ingår exempelvis bolag som erbjuder alternativ till mejeriprodukter och tjänster som minskar matsvinn. 

Totalt har fonden 30 bolag och de fem största innehaven står för ungefär 50 procent av portföljen. Avgiften ligger på 0,5 procent. Det tillkommer dock courtage eftersom en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen.

Största innehavet som står för 16 procent av fonden är amerikanska Corteva vars aktie är upp 25 procent i år. Bolaget erbjuder exempelvis jordbruksfrön och kemikalier som sprutas på plantorna. Med hjälp av genmodifiering kan Corteva ge jordbruksfrön olika egenskaper som torkresistens och bättre skydd mot skadedjur. Corteva var tidigare en del av det kontroversiella bolaget Dow Chemical som nu, efter en sammanslagning med DuPont, heter DowDuPont. 

Börsvärdet ligger idag på 42 miljarder dollar och i fjol uppgick vinsten till 2,4 miljarder dollar. 

Kanadensiska Nutrien distribuerar och producerar bland annat växtnäringsämnen och växtskyddsprodukter. Bolaget har över 23 000 anställda och börsvärdet ligger idag på 48 miljarder dollar. Förra året omsatte koncernen nästan 30 miljarder dollar och aktien är upp drygt 20 procent under 2022. Bolaget har tidigare haft kontroverser i Västsahara men dessa verkar nu vara över. 

Det svenska företaget Oatly står för 10 procent av portföljen. Aktien, som är noterad i New York, är ner hela 88 procent sedan börsnoteringen i fjol. Huvudkontoret ligger i Malmö och bolaget erbjuder havrebaserat livsmedels som exempelvis havredrycker, glass, pannkakssmet och vaniljsås. Dåliga marginaler, stora förluster och blankarattack är ingen bra cocktail. 

Oatlys börsvärde uppgår till 1,6 miljarder dollar och baserat på de tolv senaste månaderna ligger koncernens förlust på 300 miljoner dollar. 

Jord- och byggmaskinsbolaget Titan Machinery grundades 1980 och har idag ett marknadsvärde på 600 miljoner dollar. Bolaget säljer, hyr ut och servrar maskinerna och kunderna finns i USA och Europa. Aktien är ner 15 procent i år. 

Det femte största innehavet Lindsay Corporation erbjuder tjänster inom vattenhantering och väginfrastruktur. Exempel på produkter är bevattningssystem och slangvinda. Företaget härstammar från Kanada och börsvärdet uppgår till 1,7 miljarder dollar. 

Bland mindre innehav finns exempelvis de amerikanska bolagen Beyond Meat och Deere. 

Bolag vikt i %
Corteva 16
Nutrien  13
Oatly  10
Titan Machinery  7
Lindsay  6
Beyond Meat 6
Cheng de lolo 5
Nufarm 5
Yuan Longping 5
Deere & CO 4
Unilever 4
Tattooed 3
Growgeneration 3
Appharvest 2
Bayer  2
Archer-Daniels-Midland  2
Hydrofarm  1
Kellogg 1
Sunopta  0,5
FMC corp 0,5

 

Fonden ska antingen ses som ett långsiktigt innehav i depån eller så tar man inspiration från fonden och försöker vaska fram guldkornen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -