Placeras utvalda fonder i november

Köptips Plötsligt händer det sedan i mitten på oktober har de globala börserna haft en stark utveckling. Placera passar på att minska utbudet av fonderna inför november.

Riskviljan har kommit tillbaka på finansmarknaden under de senaste veckorna. Under inledningen på oktober bjöd Stockholmsbörsen på ett nytt årslägsta. Efter bottenkänningen har uppgången varit snabb på runt 10 procent.

Det förnyade risktagandet ser man på flera tillgångsslag. Den svenska kronan som förknippas med risk på har stärkts mot US dollarn den senaste månaden med drygt 2 procent. Även andra valutor har skördat framgångar mot US dollarn under månaden.

Dollarmotvinden har lyft flera ledande råvaror som prissätts i US dollar under oktober. Oljepriset har stigit hela 6 procent och kopparpriset har haft en lugnare framfart på drygt 2 procent.

Den långa amerikanska 10 åringen sätter i mångt och mycket taktpinnen på den globala finansmarknaden. Under mitten på oktober nådde den nivåer vi inte sett sedan finanskrisen 2008, men nedgången sedan toppen har varit brant.

På den globala aktiemarknaden hittar vi tre sektorer som backat. Mest motvind har det varit för de två defensiva sektorerna allmännyttiga bolag och telekommunikation.

Energisektorn har stigit rejält med 19 procent, vilket lyfter avkastningen sedan årsskiftet till knappt 45 procent. Industrisektorn har lyft 9 procent följt av hälsovårdssektorn.

Vändningen på världens börser är ganska samstämd. Stockholmsbörsen hör till högpresterarna och har stigit 8 procent. Breda europaindex har också haft en stark månad med en uppgång på 4,5 procent i kronor.

Det breda amerikanska S&P 500 index har avkastat drygt 7 procent i lokal valuta. Tillväxtmarknaderna har haft rejälmotvind och backat närmare 8 procent mätt i svenska kronor. Kina som utgör drygt 30 procent av tillväxtmarknadsindex har haft det tufft.

Vändningen i oktober visar sig i Placeras köpvärda fonder där 10 av listans val har haft bra avkastning och tre fonder backat.

De aktiefonderna som klarat månaden klart bäst har nordisk exponering. Den indexnära fonden DNB Norden Indeks har avkastat bäst och avkastat mer än fondkategorin. Näst störst uppgång av aktiefonderna har den aktivt förvaltade Sverigefonden Spiltan aktiefond Stabil som stigit drygt 7 procent den senaste månaden, vilket är bättre än fondkategorin.

Även Storebrand Europa sticker ut med en avkastning på drygt 6 procent. Länsförsäkringar Japan indexnära har backat knappt 2 procent mätt i svenska kronor. Mest motvind har det varit för Handelsbanken Asien Tema som backat 10 procent, vilket är sämre än kategorisnittet.

Listans två blandfonder med en stor Sverigeexponering, AMF Balansfond och Carnegie Strategifond, har stigit med 4 respektive 5,5 procent.

Listans tredje blandfondsval, den marknadsneutrala hedgefonden Atlant Opportunity, har klarat månaden sämre med en nedgång på 1,5 procent. Listans låg risk val IKC Avkastningsfond har backat under oktober.

Handelsbanken Asien Tema får lämna fondlistan för denna gång. Jag väljer att ta bort fonden för jag vill se vilka efterverkningar det blir på finansmarknaden efter att Kinas president Xi Jinping stärkt sitt grepp om makten i landet.

Den politiska risken har definitivt ökat med maktkoncentrationen. En majoritet av investerarkollektivet tycker den kinesiska covidstrategin varit på gränsen till galen och hanteringen och regleringen av tekniksektor är andra beslut som inte fallit väl ut.

Politiskrisk som legat ganska långt ner på listan över risker under många år, men det har åter kommit upp på ytan och är nu aktuellare än någonsin efter Rysslands invasion av Ukraina.

De globala investerarna fick en rejäl smäll på fingrarna när deras ryska tillgångarna nu är frysta. Och det är tydligt att de globala investerarna svarat med att sälja kinesiska aktier under de senaste veckorna och köparna är lokal kinesiska investerare.

Vill du ta en hög risk i fondportföljen, då hänvisar jag till fonderna med högst risk. Det finns totalt åtta fonder inom det segmenten högst att välja på.

Vill du gå en medelväg och reducera aktierisken men ändå har en viss aktieexponering så erbjuder listan tre blandfonderna en medelrisk.

För den minst riskvillige erbjuder jag räntefonden IKC Avkastningsfond med lägst risk.

HÖGST RISK

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

 

HÖGRE RISK

Fondita Healthcare: En aktivt förvaltad hälsovårdsfond som investerar i bolags som främjar välbefinnande och hälsa. Och investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

DNB Norden Indeks A: Fonden investerar efter VINX Benchmark-index, det omfattar bolag noterade på de tre Nasdaqbörserna (Helsingfors, Köpenhamn och Stockholm) samt Oslo Börsen. Avkastningen för fonden har varit högre än kategorisnittet de senaste tre åren. Och det har levererats till en lägre risk än kategorisnittet av Norden fonder.

Länsförsäkringar Japan indexnära: Fonden följer MSCI Japan index, ett brett aktieindex som följer de största bolagen noterade på Tokyobörsen. Vi värdesätter den låga avgiften.

Länsförsäkringar USA indexnära: Det är en billig indexnära fond med 0,2 procent i avgift, som levererar mer än kategorisnittet efter avgifter. Länsförsäkringar USA Indexnära har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. Fonden hör till de Sverigefonder med högst riskjusterad avkastning.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Storebrand Europa A SEK: Är en indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder. Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer SPP:s standard för hållbara investeringar bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

 

MEDELRISK

AMF Balansfond: Björn Lind och Tomas Risbecker förvaltar en blandfond som har levererat en hög riskjusterad avkastning under flera år, till en låg förvaltningsavgift.

Atlant Opportunity: en aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktier och på räntemarknaden och använder olika typer av derivatstrategier. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 5,5 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

 

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AMF Balansfond Köp 336,36 -
Atlant Opportunity Köp 1 309,25 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 714,42 -
Köp 162,00 -
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 495,01 -
Fondita Healthcare B Köp 1 439,27 -
IKC Avkastningsfond Köp 126,57 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 139,46 -
Länsförsäkringar USA Index Köp 643,94 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 050,63 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 3 656,15 -
Storebrand Europa A SEK Köp 170,69 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -