Lägg ESG-distributören i byrålådan

Aktieanalys Indexkrossaren Watsco är en imponerande framgångssaga och det finns mycket som fortsätter tala för bolaget. Nu kan det vara köpläge för den långsiktige.

Det amerikanska bolaget Watsco (WSO) grundades i Florida år 1956. Till en början var bolaget verksamt inom HVAC/R-industrin (luftkonditionering, värme och kylutrustning) där de tillverkade relaterade komponenter och verktyg. Den nuvarande VD:en Albert Nahmad tillträdde 1972 men det var först i slutet av 80-talet som bolaget omvandlades till en distributör och det var då affären tog fart på riktigt. 

Tack vare Nahmads affärsnäsa har Watsco sedan noteringen 1963 givit aktieägarna en totalavkastning på över 26 000 procent. I år har aktiekursen gått ner lite över 12 procent. 

Idag är bolaget USA:s största distributör inom HVAC/R-industrin och bland varumärkena i koncernen finns bland annat Gemaire Distributors, Baker Distributing Company och N&S Supply. Exempel på produkter som distribueras är värmepumpar, luftkvalitetsmätare och kylningssystem. 

Watsco har ett börsvärde på nästan 11 miljarder dollar och på rullande tolv månader uppgår försäljningen till mer än 7 miljarder dollar. Ungefär 90 procent av omsättningen kommer från USA medan den övriga delen härstammar från Latinamerika, Karibien och Kanada. Antalet medarbetare i koncernen uppgår till runt 7 000. 

Koncernen har mer än 120 000 kunder som består av bland annat tekniker och entreprenörer. Kundbasen är diversifierad då ingen enstaka kund står för över två procent av försäljningen. Däremot finns det en viss koncentrationsrisk när det gäller antal leverantörer. I fjol stod de tio största leverantörerna för runt 80 procent av de totala inköpen. 

Under de senaste åren har Watsco investerat mycket i deras e-handelssida och app som verkar uppskattas riktigt mycket av kunderna. Efter en fyrdubbling av onlineförsäljningen sedan 2017 står nu delen för mer än 30 procent av den totala omsättningen. E-handelskunderna handlar, i snitt, mer produkter i jämförelse med de kunder som köper på det traditionella sättet.  

Bolaget verkar på en marknad där det finns närmare 1,300 små konkurenter. Watsco är dock mer än dubbelt så stort, försäljningsmässigt, i jämförelse med den största konkurrenten. Den stora bjässen Watsco konsoliderar marknaden konstant och det finns fortsatt utrymme för att förvärva även i sämre tider eftersom balansräkningen är i bra skick. Det är ökad tillväxt och skala som får upp rörelsemarginalen. 

Ungefär 80 procent Watscos affär kommer från bostäder vilket gör att en rejält försämrad bostadsmarknad och konjunktur sannolikt påverkar bolaget negativt. Å andra sidan härstammar över 65 procent av försäljningen från ersättningsmarknaden (och inte nybyggnation) vilket gör Watsco mindre cyklisk. 

Gamla HVAC/R-system är ineffektiva i jämförelse med nya system och det är därför viktigt att de kontinuerligt byts ut mot nya energieffektiva system. I den senaste telefonkonferensen säger exempelvis bolaget att man ser en stark efterfråga på nya värmepumpar. Dessutom finns det politiska incitament som driver på investeringar i energieffektivitet. 

En annan del av verksamheten där man ser en ökad efterfrågan på är luftkonditionering. På grund av varmare klimat har luftkonditionering blivit allt viktigare. Enligt GrandViewResearch prognostiseras HVAC/R-marknaden ha en genomsnittlig tillväxttakt på 5,5 procent fram tills 2030.

Bolaget har sedan 48 år tillbaka delat ut pengar konstant och utdelningsandelen ligger på runt 60 procent av vinsten. Watsco har kvartalsutdelning och nästa år beräknas direktavkastningen landa på 3,2 procent. 

Watsco  2022e 2023e 2024e
Ev/ebit 14 13 13
Ebit marg, % 10 10 10
Oms till, % 15 2 2

 

Baserat på 2023 års prognoser handlas Watsco till en ev/ebit-multipel på 14 vilket är en premie i jämförelse med de två distributörerna Ferguson och Pool Corp. Det förstnämnda handlas till en multipel på 9 medan det sistnämnda på 12.

Om man jämför Watscos värderingen med de svenska bolagen Nibe och Beijer Ref ser Watsco mer aptitlig ut. Nibe handlas till ev/ebit-multipel på 32 och Beijer ref 28. Jämförelsen skall dock tas med en nypa salt då dessa bolagen ser ganska olika ut. 

Watsco har en utdelning som lockar samtidigt som de rider på en stark megatrend. Aktien är högintressant för den långsiktige investeraren.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Watsco Köp 274,68 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -