Confluent: En olönsam snabbväxare

Aktier Amerikanska Confluent är ett av alla techbolag som under året fått se sin aktiekurs ta ordentligt med stryk när världens börser premierar lönsamhet framför tillväxt. Bolaget visar på fortsatt hög tillväxt även om lönsamheten skapar frågetecken.

Idéen till Confluent växte fram när nuvarande VD och grundare Jay Kreps tillsammans med Jun Rao och Neha Narkhede arbetade på Linkedin. I takt med att Linkedin växte sin användarbas upplevde de tre kollegorna stora utmaningar med datahanteringen på bolaget. Tillsammans skapade de open-source-plattformen Kafka som möjliggör för bolag att hantera sin data i realtid och samtidigt synkronisera datan mellan olika system och databaser. Idag beräknas mer än 70 procent av bolagen på Fortune 500 använda sig av Kafka. 

Jay Kreps, Jun Rao och Neha Narkhede

2014 hoppade Jay, Jun och Neha av Linkedin för att starta SaaS-bolaget Confluent. Bolagets produkter och tjänster bygger på Kafka-plattformen och genom Confluent kan kunderna använda Kafka på ett snabbare och mer kostnadseffektivt sätt. Den stora drivaren för användandet av Confluents produkter är mängden data som används bland världens bolag. När allt fler produkter och tjänster digitaliseras ökar mängden data samtidigt som datahanteringen blir en allt mer central del av verksamheten för att möta kunders behov och effektivisera verksamheter. 

Confluent uppskattar att deras totala marknad uppgår till 60 miljarder dollar och förväntas öka till 100 miljarder dollar fram till 2025. Bolagets kunder är idag stora bolag som Cititbank, Walmart och Paypal. 

Av bolagets totalt 4 240 kunder är det nästan en fjärdedel som genererar mer än 100 000 dollar per år i intäkter och drygt 100 kunder som genererar mer än en miljon dollar i årliga intäkter. Förutom att de fortsätter att öka antalet stora kunder har Confluent en net retention rate på över 130 procent vilket visar att deras befintliga kunder tenderar att öka användandet på plattformen under kundresan. Per utgången av tredje kvartalet kom över 60 procent av försäljningen från USA.

Bolaget noterades sommaren 2021 och aktien fick en flygande start. Första handelsdagen noterades en uppgång om 25 procent och marknaden värderade då bolaget till drygt 11 miljarder dollar. Aktien fortsatte sedan att avancera uppåt under kommande månader och nådde en toppnotering på nästan 95 dollar i samband med tredje kvartalets rapport för 2021. Efter årets nedgång om drygt 70 procent värderas bolaget till cirka sex miljarder dollar. 

Kursgraf Confluent

När Confluent släppte sin rapport för tredje kvartalet belönades aktien med en uppgång om 17 procent. De totala intäkterna växte med 48 procent och summerades till 152 miljoner dollar. Den stora tillväxtdrivaren i kvartalet var deras cloud-lösning som växte med 112 procent och står nu för nästan 40 procent av de totala intäkterna. 

 

22e

23e

24e

Omsättning, USD

580

767

1014

Omsättningstillväxt, %

49

32

32

Ev/Sales

8,5

6

4,5

Källa: Marketscreener

Enligt Marketscreener är det idag 19 analytiker som täcker bolaget och fram till 2024 förväntas Confluent dubbla intäkterna. En mer oroande aspekt är bolagets möjlighet till att nå lönsamhet. För årets första nio månader var det fria kassaflödet på minus 140 miljoner dollar och Confluent kommer inte att nå lönsamhet kommande åren. Däremot har de en stark balansräkning med en total kassa och kortfristiga placeringar om nästan två miljarder dollar. Långsiktigt är målet är att nå en fri kassaflödesmarginal på 20 till 25 procent. 

När allt fler techbolag kommunicerar lägre försäljningsprognoser reviderade Confluent upp sin sina prognoser för 2022 samtidigt som de slog sin egen prognos för tredje kvartalet. För helåret 2022 förväntar sig bolaget att intäkterna landar på cirka 570 miljoner dollar och för helåret 2023 förväntar bolag sig totala intäkter om cirka 770 miljoner dollar vilket skulle innebära en tillväxt om 35 procent för 2023. 

Insiderägandet i Confluent uppgår idag till cirka 20 procent vilket får anses högt, samtidigt är 10 procent av aktierna blankade. 

Även om Confluent visat på stark tillväxt kommande år är det hög risk när bolagen i ett klimat med åtstramande centralbanker inte är lönsamma och aktiens utveckling kommande period blir sannolikt väldigt beroende av marknadens riskvilja. I en eventuell lågkonjunktur finns det dessutom risker att kunderna investeringsvilja minskar vilket kan påverka Confluents nyförsäljning negativt. Att Confluents produkter och tjänster kostnadseffektiviserar åt kunderna är dock en klar fördel samtidigt som datahanteringen blir allt mer verksamhetskritiskt. 

Som investerare får man vara beredd på en volatil resa. Lyckas Confluent fortsätta sin tillväxt och nå lönsamhet kan dock uppvärderingen bli ordentlig från dessa nivåer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -