Placeras utvalda fonder i december

Köptips Inledningen på november började med starka börser men de senaste veckorna har utvecklingen mattas av och varit sidledes. Placera reducerar utbudet av fonderna inför december.

Att riskviljan tagit sig upp från låga nivåer ser vi på den svenska kronans utveckling som varit stark den senaste månaden. US dollarn har tappat knappt 4 procent mot kronan den senaste månaden, även om kronan tappat lite fart den senaste veckan.

En lite ökad optimism var budskapet i den senaste investerarenkäten från Bofa Securities som kom i mitten på månaden.

Antalet investerare som tar lägre risk än vanligt är fortfarande rekordstor och riskaptiten är historiskt låg. Men nivån är marginellt bättre än de två senaste månadernas bottennoteringar. Och den senaste månaden har investerarna ökat aktieexponeringen från rekordlåga nivåer.

Fram till mitten på november var börsutvecklingen stark, men sedan rapportperioden ebbat ut och den amerikanska 10-årsräntans nedgång avtagit har det varit svårt att lyfta de globala börserna.

Globala sektorer

De flesta börser är på plus den senaste månaden och att börsutvecklingen har varit bra ser man extra tydligt på de globala sektorerna. Alla sektorer är på plus den senaste månaden.

Starkast har utvecklingen varit för råvarusektorn som stigit närmare 12 procent. Finanssektorn och industrisektorn hör också till de största vinnarna under månaden.

Mest motvind har det varit för energisektorn som landar på plus trots att oljepriset backat närmare 8 procent. Trots den senaste månadens nedgång är energisektorn året vinnare med en uppgång på närmare 50 procent.

Tekniksektorn är en annan relativ förlorare den senaste månaden, med en uppgång på 2,5 procent. Enligt Bofa Securities investerarenkät har de globala investerarna nu den lägsta nettoexponeringen sedan 2006.

Vinnarna den senaste månaden hittar vi bland Kinafonder och Turkietfonder. Båda fondkategorierna är upp mer än 10 procent, mätt i svenska kronor. Även branschfonder inom fastigheter hittar vi bland de bäst presterade fonderna den senaste månaden. Ett litet tecken på ökad riskvilja och att investerarna fyndköpt bland årets fondförlorare.

Stockholmsbörsen hör till månadens bättre börser med en uppgång på 7 procent. Breda europaindex har också haft en stark månad med en uppgång i nivå med Stockholmsbörsen.

Det breda amerikanska S&P 500 index har inte hängt med under månaden. Avkastningen landar på knappt 2 procent i lokal valuta. Tillväxtmarknaderna har med Kinabörsernas hjälp stigit med närmare 5 procent mätt i svenska kronor. Kina som utgör drygt 30 procent av tillväxtmarknadsindex.

Placeras rekommenderade fonder har haft en bra månad. Bara en aktiefond har negativ avkastning och det är Länsförsäkringar USA index. Nedgången beror på den svaga dollarn, när avkastningen räknas om till kronor.

För andra månaden i rad har aktiefonderna som klarat månaden bäst har nordisk exponering. Den aktivt förvaltade Sverigefonden Spiltan aktiefond Stabil har stigit mest med 7,5 procent den senaste månaden, vilket är bättre än fondkategorin.

Den indexnära fonden DNB Norden Indeks har stigit 6 procent. Det beror till stor del på att den oljetunga Oslobörsen inte hängt med Stockholmsbörsen tempo den senaste månaden. Fonden har avkastat mer än fondkategorin.

Även Storebrand Europa har haft en hög avkastning på närmare 7 procent. Även den cykliska och industritunga Tokyobörsen har haft en bra månad. Länsförsäkringar Japan indexnära har avkastat drygt 7 procent mätt i svenska kronor.

Listans två blandfonder med stor Sverigeexponering, AMF Balansfond och Carnegie Strategifond, har stigit med knappt 4 respektive 5 procent.

Listans tredje blandfondsval, den marknadsneutrala hedgefonden Atlant Opportunity, har klarat månaden med en uppgång på 1 procent. Listans låg risk val IKC Avkastningsfond har precis klarat att stiga några punkter i november.

Jag tar hem vinsten i Fondita Healthcare som får lämna fondlistan för denna gång. Med facit i hand har fonden haft det tufft sedan fonden kom in på listan.

Fonden har en relativt stor andel små- och medelstora hälsovårdsbolag med tillväxtbolagsfokus, som haft det tuffare än de stora hälsovårdsbolagen som varit vinnare i sektorn i år.

Vill du ta en hög risk i fondportföljen, då hänvisar jag till fonderna med högst risk. Det finns totalt sju fonder inom det segmenten högst att välja på.

Vill du gå en medelväg och reducera aktierisken men ändå har en viss aktieexponering så erbjuder listan tre blandfonderna en medelrisk.

För den minst riskvillige erbjuder jag räntefonden IKC Avkastningsfond med lägst risk.

HÖGST RISK

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

HÖGRE RISK

DNB Norden Indeks A: Fonden investerar efter VINX Benchmark-index, det omfattar bolag noterade på de tre Nasdaqbörserna (Helsingfors, Köpenhamn och Stockholm) samt Oslo Börsen. Avkastningen för fonden har varit högre än kategorisnittet de senaste tre åren. Och det har levererats till en lägre risk än kategorisnittet av Norden fonder.

Länsförsäkringar Japan indexnära: Fonden följer MSCI Japan index, ett brett aktieindex som följer de största bolagen noterade på Tokyobörsen. Vi värdesätter den låga avgiften.

Länsförsäkringar USA indexnära: Det är en billig indexnära fond med 0,2 procent i avgift, som levererar mer än kategorisnittet efter avgifter. Länsförsäkringar USA Indexnära har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. Fonden hör till de Sverigefonder med högst riskjusterad avkastning.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Storebrand Europa A SEK: En indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder. Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer SPP:s standard för hållbara investeringar bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

MEDELRISK

AMF Balansfond: Björn Lind och Tomas Risbecker förvaltar en blandfond som har levererat en hög riskjusterad avkastning under flera år, till en låg förvaltningsavgift.

Atlant Opportunity: en aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktier och på räntemarknaden och använder olika typer av derivatstrategier. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 5,5 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 491,05 -
Köp 171,39 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 146,62 -
Länsförsäkringar USA Index Köp 631,08 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 123,66 -
Storebrand Global Multifactor A SEK Köp 151,53 -
Storebrand Europa A SEK Köp 181,40 -
AMF Balansfond Köp 347,72 -
Atlant Opportunity Köp 1 321,73 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 794,00 -
IKC Avkastningsfond Köp 126,66 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -