Jobbigt år för sociala medier-aktierna

Aktier Snapchat-aktien har gått riktigt dåligt i år med ett fall på 80 procent. Efter ett tufft börsår börjar sociala medier-aktierna nu få aptitliga värderingar.

Den stora bjässen Meta Platforms, som tidigare gick under namnet Facebook, har idag ett börsvärde på knappt 300 miljarder dollar. Family of Apps (FoA) är idag bolagets största affärsområde som står för 97 procent av koncernens omsättning. Här ingår de sociala nätverkssajterna som exempelvis Facebook, Instagram och Whatsapp. FoA har idag över 2,9 miljarder dagliga aktiva användare (DAU) där Facebook är störst med nästan 2 miljarder. Segmentet Reality Labs, där Metaverse-satsningen ingår, har hittills i år bränt över 9 miljarder dollar. Under 2022 är aktiekursen ner nästan 70 procent. 

Snap som lanserade tjänsten Snapchat 2011 har idag ett börsvärde på 13 miljarder dollar. Metas VD Mark Zuckerberg insåg tidigt att Snap skulle bli ett hot och försökte därför ro en affär i hamn innan Snap börsnoterades. Men Zuckerberg misslyckades två gånger. 

I tredje kvartalet växte Snaps DAU till 365 miljoner vilket motsvarar en tillväxt på nästan 20 procent. I år har aktieägarna fått sig en rejäl käftsmäll med en kursnedgång på hela 80 procent. 

Pinterest är en udda fågel inom sociala medier-segmentet. Bolaget tjänst används inte för att kunna ha kontakt med vänner och familj, det är istället ett verktyg för inspiration och produktivitet. På Pinterest kan användare hitta inspiration till exempelvis inredning, kläder och matlagning. Bolaget har ett börsvärde på 15 miljarder dollar och antalet månatliga användare ligger på 445 miljoner (bolaget redovisar inte DAU). Bolaget har tidigare haft problem med att behålla sin kundbas. Men nu verkar det dock som att antalet användare börjat växa sakta igen efter ett par dåliga kvartal. Pinterest-aktien, som är ner 30 procent i år, har stått emot betydligt bättre än de två bolagen ovan. I och med att aktien gick katastrofalt dåligt under andra halvan av 2021 och återhämtat sig en del den senaste tiden, har aktien hållit emot relativt bra i år.

Om man jämför bolagens intäkt per användare kan man se att Meta sticker ut rejält med ett tal på 7,5 dollar. Pinterest har 1,55 dollar och Snap, vars intäkt per användare är i fallande trend, har 3,1 dollar. 

Ev/sales  2022e 2023e 2024e
Meta 2,7 2,5 2,3
Snap 3,7 3,5 3
Pinterest 5 4,5 3,5
       
Ev/ebit 2022e 2023e 2024e
Meta 10 11 9
Snap * * *
Pinterest 35 28 22

 

Baserat på 2023 års prognoser handlas Meta till en ev/sales på 2,5. Både Pinterest och Snap har en lägre ev/sales. Det förstnämnda bolaget har en ev/sales-multipel på 4,5 och det sistnämnda på 3,5. Sett till ev/ebit uppgår Metas till låga 11 medan Pinterests ligger på 28. Snap är det enda bolaget som inte visar svarta siffror på sista raden. 

Samtliga sociala medier-bolag missgynnas av en vikande konjunktur då annonsering är bland det första som företag drar ner på i kärvare tider. Däremot påverkas vissa bolag mer än andra. Snapchat har exempelvis en yngre användarbas med lägre disponibel inkomst, i jämförelse med Facebook. Annonsörer kommer sannolikt därför få bättre avkastning på sina pengar vid annonsering på Facebook. Man kan av den anledningen argumentera för att Snap kommer få det tuffare än Meta när annonsörerna nu drar åt pengarkranarna och blir ännu mer noga med vart de får bäst ROI (return on investment). 

Apples integritetuppdatering, som gjort det svårare att rikta annonser, är också något som sätter käppar i hjulet för bolagen. En utmaning som framför allt Meta och Snap står inför är hur de ska hålla borta konkurrensen från den populära kortvideoplattformen Tiktok.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -