Sandviks Q4: Stabilt var ordet

Rapportkommentar Stabilitet var den röda tråden i Sandviks bokslut. Med tanke på kursrallyt som aktien hade bakom sig var det en behövlig signal både för bolagets aktie och för branschkollegornas aktier.

Det var inga förlåtande börsförutsättningar när Sandvik på fredagen gick in i rapportperioden som första stora verkstadsbolag. Innan börsen vobblade till på torsdagen hade aktien klättrat med 12 procent bara i år och från septemberbotten var kursuppgången en bit över 40 procent.

Samtidigt har makrosignalerna under samma period pekat allt tydligare mot en konjunkturinbromsning.

Men liksom under andra och tredje kvartalet i fjol hade Sandviks vd Stefan Widing inga stora röda varningsflaggor att hissa i samband med rapporten.

Det mest konjunkturkänsliga affärsområdet, Manufacturing and Machining Solutions, visade en organisk orderingång på minus 1 procent och med hjälp av valuta och förvärv landade den totala orderingången på 16 procent. Att tillväxten skulle plana ut på en hög nivå och därmed vara lägre än förra kvartalet, då den organiska orderingången ökade med 9 procent, var dock väntat och rensat för Ryssland ökade den organiska orderingången med 2 procent i affärsområdet.

Nordamerika och Europa hade båda en positiv orderutveckling, där fordonssegmentet gick starkt, medan Asien tyngts av ett besvärligt Kina. På rapportkonferensen var det samtidigt tydligt att Stefan Widing har gott hopp om att ljuset ska återvända i Kina efter att de släppt på coronarestriktionerna. I bästa fall väntar nu en kick-start efter det stundande nyårsfirandet i landet.

Stefan Widing, vd för Sandvik

Vad gäller inledningen på 2023 vittnar Sandvik också om en stabil daglig orderingång i verktygsområdet under de få veckor som har hunnit räknas in. Ett lugnande besked även för andra industribolags aktieägare.

Stabilt var ordet för dagen och något som gick som en röd tråd genom rapporten. Stabil efterfrågan, stabil hantering av kostnadsökningarna och en stabil rörelsemarginal på 20,6 procent, vilket är inom bolagets målintervall på 20-22 procent. På de allra flesta punkter slog man analytikernas förväntningar med några procent.

En nyckelfråga för alla bolag det här kvartalet blir hur man lyckas balansera kostnads- och prishöjningar och här kunde Sandvik meddela att man nu fullt ut kompenserar. Fler prishöjningar väntar men i lugnare och mer ordnade former än under 2022.

Aktien har som nämnts en makalöst bra period i ryggen och det innebär också att den direkt låga värderingen jämfört med en del branschkollegor inte längre är lika uppenbar. Nu handlas aktien till ett p/e-tal kring 17 räknat på fjolårets justerade helårsvinst per aktie på 12 kronor.

Det är en vinstnivå som analytikerna tror att Sandvik med knapp marginal överträffar i år och sedan ska det ta lite bättre fart uppåt nästa år.

  2021A 2022A 2023E 2024E
Omsättning, Mkr 85700 112332 116109 119818
Just. ebita, Mkr 17816 22486 22945 24309
Rörelsemarginal  20,8% 20,0% 19,8% 20,3%
Vinst/aktie, sek 10,4 10,2 12,2 13,5
Utdelning/aktie, sek 4,8 5,0 5,7 6,2
Källa: Infront        

 

För ett kvalitetsbolag med Sandviks ledande positioner inom metallbearbetning och gruvutrustning, med en allt högre andel intäkter från eftermarknad och digitala lösningar, och med en mer attraktiv profil efter avknoppningen av Alleima skrämmer inte värderingen på något sätt. Men det går inte heller att utmåla priset som ett fynd längre givet risken för att konjunkturen inte lyckas mjuklanda i år.

Rapporten ändrar inte vår syn på aktien. Vi är långsiktigt fortsatt positiva, men kortsiktigt är det rimligt att ställa in sig på att aktien går in i en lugnare fas efter vinterns häftiga uppställ.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -