Läge att äga medelstora eurobolag

Fondkommentar Medelstora bolag i euroområdet erbjuder en bra vinsttillväxt och har historiskt avkastat bättre än storbolagen efter en nedgång i ekonomin. Placera har hittat en börshandlad fond som ger en bred exponering mot medelstora bolag i euroområdet.

Äntligen har det globala investerarkollektivet börjat hitta tillbaka till aktier i eurozonen. Efter en lång period med ständiga nettoutflöden från europeiska aktier har nu vinden vänt. Förra veckan rapporterade Bofa Securites att det var den först vecka de senaste 49 veckorna där det var ett nettoinflöde till eurozonsaktier.

Medelstora bolag i EMU har klått storbolagen under perioder efter en nedgång i ekonomin. Under de två åren efter finanskrisen 2008 avkastade medelstora bolag bättre än storbolagen. Samma mönster upprepade sig efter eurokrisen 2011.

Artikeln kan du även lyssna på här. Prenumerera på Placera Analys där alla våra inlästa artiklar finns i poddformat.

Även de senaste 10 åren talar till medelstora bolagens fördel. Då har MSCI EMU Mid Cap index gett 6,1 procent per år i genomsnittlig avkastning. Det är mer än MSCI EMU Index med 5,3 procent i genomsnittlig avkastning per år.

Lägg till att risknivån varit lägre för medelstora bolag. Standardavvikelsen för MSCI EMU Mid cap index landar på 17,7 procent mot 18,3 för storbolagen i EMU.

Medelstora bolag erbjuder oftast snabbare tillväxt än stora bolag. Det är extra tydligt kommande 12 månaderna då vinsttillväxten för medelstora EMU-bolag är betydligt högre än storbolagens, enligt indexberäknaren MSCI.

Värderingen talar också för EMU:s medelstora bolag. De värderas på p/e 10,8 för kommande år vinst, Det är lägre än globala medelstora bolag som har 14 i p/e-tal. Även pris/bokfört värde är klart lägre för medelstora EMU-bolag på 1,3 mot 1,9 för de globala medelstora bolagen. Och 2,7 för stora bolag i EMU.

Direktavkastningen för de medelstora bolagen i EMU är klart högst i klassen. Närmare 3 procent mot globala snittet på 2,3 procent.

Det finns flera anledningar till att små- och medelstora bolag tenderar att överavkasta över tid. Det mest uppenbara är att de växer snabbare än storbolag, vilket ger ökade vinster, förbättrade marginaler och en starkare kursutveckling. Många medelstora bolag är verksamma i nya branscher som växer snabbare än traditionella branscher och de växer från en lägre bas.

En annan intressant iakttagelse är investerare tenderar att vara underinvesterade i medelstora bolag. Och koncentrationen till de stora bolagen är större än på mycket länge.

På sikt när riskviljan ökar och om det blir en kärvare tid för de absolut största globala storbolagen kan det tala för medelstora bolag i EMU.

Vill du inte leta medelstora bolag själv på börserna i EMU, så finns det några börshandlade fonder med exponering mot underliggande index. Utbudet av börshandlade fonder med inriktning mot MSCI EMU Mid Cap Index är litet.

Jag har valt den börshandlade fonden Ishares MSCI Mid Cap UCITS ETF EUR med börskoden IS3H och ISIN kod: IE00BCLWRD08. Det är en passiv fond som investerar efter MSCI EMU Mid Cap Index.

Det är ett brett aktieindex som omfattar hela 120 bolag noterade på tio börser i EMU-området. Indexberäknare är amerikanska MSCI.

Indexet spänner från det största med ett börsvärde på 21,8 miljarder euro till det minsta med ett börsvärde på 2 miljarder euro. Genomsnittsvärdet för bolagen i indexet ligger på 6,9 miljarder euro.

För en svensk investerare låter genomsnittsvärdet mer som ett stort bolag än ett medelstort bolag. Men som jämförelse har MSCI EMU index som inkluderar de 230 största bolagen i EMU ett genomsnittsvärde för bolagen på 20 miljarder euro. Franska LVMH som är Europas största börsnoterade bolag har ett börsvärde på hela 392 miljarder euro.

Indexet ombalanseras halvårsvis den sista börsdagen i maj och november. Indexet är börsvärdesviktat efter antal aktier som är kan handlas, så kallad free-float vilket beskriver andelen aktier i ett bolag som är tillgängliga för handel - aktier som inte ägs av huvudägarna eller insiders i bolaget.

Det krävs att minst 40 procent av det fulla börsvärdet är handelsbart för att bolaget ska var möjligt för kvalificering till mid cap-universumet och inkludering i indexet.

Fonden innehåller en mix av både värde- och tillväxtbolag men har för närvarande en lutning åt värdebolag. Likviditeten i innehaven är bra och volatiliteten hög.

Industrisektorn väger tyngst på 25 procent. Näst störst är finanssektorn med 14 procent, följt av råvaror på 11,5 procent. Sällanköpsvaror på 10 procent hamnar på fjärdeplats före kommunikationsbolag med 7,2 procent.

Drygt 30 procent av indexet består av bolag från Frankrike. Tyska bolag intar en andraplats med en vikt på 22 procent. Italienska bolag kommer på en tredje plats med 12,3 procent och nederländska bolag väger knappt 11 procent. Finländska bolag intar femteplatsen med en vikt på knappt 7 procent.

Tio största innehaven 
Bolag vikt i % Sektor
Legrand 2,6 Industri
Repsol 2,5 Energi
Veolia Environnment 2,1 Allmännyttiga bolag
UPM-Kymmene 2,1 Råvaror
CNH Industrial 1,9 Industri
Teleperformace 1,8 Industri
Public Groupe 1,7 Kommunikation
Symrise 1,7 Råvaror
ASM International 1,7 Teknik
Edenred 1,5 Teknik
Källa: iShares 19,6  

 

De tio största innehaven i Ishares EMU Mid Cap UCITS ETF EUR utgör precis som i det underliggande indexet 20 procent av fondens värde. Största bolag är franska elektronikkoncernen Legrand på 2,6 procent, följt av det spanska olje- och naturgasbolaget Repsol med 2,5 procent. Franska Veolia som återfinns inom avfallshantering och vattentjänster är det tredje största på 2,1 procent och räknas som ett allmännyttigt bolag.

Ishares MSCI EMU Mid Cap UCITS ETF EUR
Avkastning % 3 år 7,9
Avkastning % i år 7,0
Risk % 3 år 20,2
Betyg* NA
Index MSCI EUR Mid Cap Index
Handelskod: IS3H
ISIN: IE00BCLWRD08
Avgift%/år 0,5
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Ishares - Blackrock
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar 230119  

 

Ishares EMU Mid Cap UCITS ETF EUR ger en mycket bred exponering mot medelstora bolag i EMU. Och är ett intressant komplement till en europeisk storbolagsfond.

Förvaltningsavgiften för Ishares EMU Mid Cap UCITS ETF EUR är 0,5 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Ishares som är en del av den amerikansk kapitalförvaltaren Blackrock.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -