Siffrorna talar inte för trendskifte

Makrokommentar Den amerikanska arbetsmarknaden uppvisar fortsatt styrka och det mesta talar för att Federal Reserve går vidare med att strama åt penningpolitiken. Trots en viss lättnad på finansmarknaden efter februarisiffrorna.

Den amerikanska sysselsättningsrapporten för februari levererade lite skiftande besked kring läget på arbetsmarknaden. Antalet sysselsatta steg med 311 000 personer medan arbetslösheten steg till 3,6 procent.

Sysselsättningssiffran slog därmed analytikernas förväntningar om en uppgång med 225 000 personer. Arbetslösheten var samtidigt också högre än analytikernas förväntningar om en stabil siffra på 3,4 procent.

Det kan vara på sin plats att klargöra att de bägge arbetsmarknadssiffrorna kommer från två separata undersökningar. Sysselsättningssiffran kommer från en företagsundersökning och arbetslöshetssiffran från en hushållsundersökning. Tidvis kan det skilja en del på vilken bild de bägge undersökningar ger av läget på den amerikanska arbetsmarknaden. Så att arbetslösheten stiger trots en hyfsad sysselsättningsökning kommer egentligen inte som någon större överraskning.

Samtidigt steg den genomsnittliga timlönen i en årstakt av 4,6 procent i februari. Visserligen en uppgång från 4,4 procent i januari men en bit under konsensusprognosen om en uppgång med 4,7 procent.

det finns en del att hämta för både de som tolkar arbetsmarknadssiffrorna positivt respektive negativt.

Att arbetslösheten stiger och löneökningarna blev mindre än väntat är positivt sett från perspektivet att det i någon mån lindrar pressen på den amerikanska centralbanken att fortsätta höja räntan i snabb takt. Det syns bland annat i att de amerikanska marknadsräntorna fallit tillbaka kort efter att siffrorna publicerats.

Att sysselsättningen fortsätter att stiga i rask takt är mer bekymmersamt för Federal Reserve som hoppats på att de räntehöjningar som redan genomförts skulle bidra till att svalka av den överhettade, amerikanska arbetsmarknaden. Så inte helt givet att de här arbetsmarknadssiffrorna bidrar till att stoppa banken för att höja räntan med 50 punkter i samband med det penningpolitiska beskedet den 22 mars.

Den fortsatta sysselsättningsuppgången är däremot mer entydigt positiv ur konjunktursynpunkt då det visar på en fortsatt motståndskraft i amerikansk ekonomi och bidrar till att öka sannolikheten för en mjuklandning av ekonomin.

Kort efter att arbetsmarknadssiffrorna publiceras har de amerikanska räntorna sjunkit, dollarn försvagats, de europeiska börserna återhämtat lite av dagens fall och de amerikanska börsterminerna letat sig uppåt. Men det rör sig inte om någon större dramatik.

Det är också mycket lite som talar för att fredagens siffror kommer att leda till någon sorts trendskifte på marknaden. Det mesta talar, trots allt, för en fortsatt stram penningpolitik från den amerikanska centralbankens sida. Nästa veckas amerikanska inflationssiffror blir nästa hållpunkt för marknaden.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -