Är biltvättsaktierna ett rent köp?

Aktier Biltvättsaktierna har inte haft någon vidare bra utveckling på börsen men Placera har hittat två noterade biltvättsbolag som kan vara intressanta.

Den globala biltvättsmarknaden är idag värd cirka 30 miljarder dollar. Tillväxten prognoseras ligga på runt 3 procent fram tills 2030. Ökad miljömedvetenhet, restriktioner som gör det förbjudet att tvätta bilen från hemmet och bilägares vilja till bekvämlighet är faktorer som väntas driva tillväxten. 

Marknaden är fragmenterad, vilket gör det möjligt för större spelare att köpa upp mindre. Här är två biltvättsaktier som kan vara intressanta att ta en närmare titt på. 

Mister Car Wash, som grundades 1969, är nordamerikas största biltvättskedja. Företaget gick tidigare under namnet Hotshine Holdings men bytte namn till Mister Car Wash i mars 2021. Huvudkontoret ligger i Tucson, Arizona. 

Via bolagets 440 anläggningar erbjuds både utvändig och invändig tvätt av bilar. Bortsett från biltvätt säljer bolaget även oljebytestjänster. Under 2021 tvättade Mister Car Wash totalt 75 miljoner bilar. 

Hela 70 procent av försäljningen kommer från bolagets prenumerationstjänst som går under namnet Unlimited Wash Club (“UWC”). Medlemskapet finns i olika nivåer och ger medlemmarna möjlighet att tvätta bilen obegränsat antal gånger mot en månatlig kostnad. Basmedlemskapet kostar 20 dollar i månaden och kostnaden går att räkna hem om kunden tvättar sin bil ofta. För samma peng (20 dollar) får du som icke-medlem 2,5 biltvättar. Idag prenumererar 1,9 miljoner kunder på tjänsten vilket gör den till nordamerikas största, sett till antalet användare.

Mister Car Wash förvärvar kontinuerligt mindre biltvättsföretag och under de kommande fem åren är målet att addera ungefär 50 biltvättsanläggningar till. 

I dagsläget har Mister Car Wash ett marknadsvärde på 2,5 miljarder dollar och på ett års sikt är aktien ner 45 procent. Baserat på rullande tolv månader omsätter bolaget nästan 900 miljoner dollar och rörelsemarginalen ligger norr om 20 procent. 

Washtec är ett tyskt företag som tillverkar och servrar fordonstvättanläggningar. Det kan handla om både självtvättanläggningar och helautomatiska tvättanläggningar. Bolaget grundades redan 1885 och tillverkade då tvättmaskiner för stora tvätterier. Det var först 1962 som Washtec gick in fordonstvättsbranschen. Idag finns 40 000 installerade Washtec-maskiner runt om i världen som tillsammans tvättar runt 3 miljoner fordon per dag. 

Runt 30 procent av Washtecs omsättning består av återkommande intäkter där exempelvis service ingår. Resterande del kommer främst från försäljning av utrustning. 

Washtecs marginaler har på grund av ökade kostnader på insatsvaror och problem i försörjningskedjan tagit stryk. Under 2021 låg rörelsemarginalen på 11 procent och under 2022 uppgick den till 8 procent. 

Ungefär 80 procent av försäljningen kommer från Europa och resterande del från Nordamerika och Asien-Stillahavsregionen. Bolaget växer just nu snabbt i Nordamerika. 

För utdelningsjägaren kan aktien vara intressant då direktavkastningen prognostiseras uppgå till 6 procent. Washtec har ett börsvärde på 540 miljoner euro och på ett års sikt är aktien ner runt 20 procent. 

Ev/ebit 2023e 2024e 2025e
Mr Car Wash 20 18 16
Washtec 16 12 11
       
P/e 2023e 2024e 2025e
Mr Car Wash 26 22 18
Washtec 18 15 13

 

Sett till värdering handlas Mister Car Wash till en premie i jämförelse med Washtec. Det förstnämnda bolaget har baserat på innevarande år en ev/ebit på 20 och ett p/e-tal på 26. Det sistnämnda bolaget har en ev/ebit på 16 och ett p/e-tal på 18. Mister Car Wash har dock högre marginaler och väntas växa lite snabbare än Washtec. 

Efterfrågan på biltvättar är väldigt beroende av hur väderleken ser ut men den stora frågan för investerare i närtid är hur biltvättsföretagen kommer stå sig i en recension. Vissa hävdar att biltvätt är en vardagslyx som inte folk är benägna att dra ner på medan andra tror det är många som tvättar bilen mindre när plånboken krymper. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -