Mellan två rätt osmakliga hötappar

Makrokommentar Den amerikanska kärninflationen biter sig kvar på en obekvämt hög nivå. Men med även den finansiella turbulensen i åtanke så har det snarast ökat osäkerheten inför Federal Reserves penningpolitiska besked i nästa vecka.

Den amerikanska inflationen landade närmast exakt på marknadens förväntningar när siffrorna för februari publicerades. Den breda inflationen, KPI, landade på 6,0 procent. En fortsatt nedgång från 6,3 procent i januari. Kärninflationen, där effekten av energi- och livsmedelspriser räknas av, låg däremot kvar på 5,5 procent. Även det i linjen med analytikernas prognoser.

Hur det här inflationsutfallet kommer att påverka den amerikanska centralbankens penningpolitiska beslut i nästa vecka är svårt att sia om. Visserligen ligger inflationen skyhögt över inflationsmålet på 2,0 procent och det är svårt att se hur medianprognosen, bland ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC), om en genomsnittlig inflation på 2,3 procent under 2023 ska kunna realiseras.

I normalfallet borde såväl inflations- som ränteprognos behöva justeras upp i samband med räntebeskedet den 22 mars. Vid decembermötet låg mediaprognosen för inflationen på 3,1 procent (PCE-deflatorn) och medianprognosen för räntan på 5,1 procent.

Men nu har förstås Federal Reserve också att ta hänsyn till den finansiella turbulens som kollapsen i Silcion Valley Bank skapat på marknaden.

Det här gör också räntetolkningen av tisdagens inflationsutfall osedvanligt komplicerad. Vilket också syns på de initiala marknadsreaktionerna. Börsen har tolkat utfallet som något åt gynnsamma hållet då börserna fortsatt upp. Något som skulle kunna tolkas som att det här inflationsutfallet ändå skapar visst utrymme för banken att vila lite på hanen. Även om marknadsreaktionerna nog mest beror på att det fanns vissa farhågor för ett högre inflationsutfall och att det dessutom var lite upplagt för en rekyl efter de senaste dagarnas turbulens.

Däremot har de amerikanska korta marknadsräntorna rört sig något upp, liksom den amerikanska dollarn gjorde efter en initial försvagning.

definitivt vissa tveksamheter kring hur marknaden egentligen väljer att tolka inflationsutfallet.

Hade det här varit för en vecka sedan hade inflationsutfallet definitivt talat för en räntehöjning.

Enligt oss på Placera står ändå Federal Reserve som en åsna mellan två rätt osmakliga hötappar och det är väl i stort sett ingen som törs sätta alla slantar på vad banken beslutar i nästa vecka. Några ytterligare banker som smäller och det kan luta åt en räntepaus, medan om det lugnare ner sig på finansmarknaden lutar åt en räntehöjning.

Vi på Placera känner oss också högst tveksamma inför det penningpolitiska beskedet. Låt vara att vi är en åsna av lite mindre marknadsdignitet.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -