Stark börs, H&M lyfter på rapporten

Börsen Stockholmsbörsen rörde sig vidare uppåt på torsdagen och fortsatte därmed den positiva trenden efter onsdagens tydliga uppställ. H&M dominerade nyhetsflödet efter sin rapport och ledde uppgången med ett tvåsiffrigt kurslyft.

Omkring klockan 12.30 hade OMXS30 stigit 1,7 procent till 2.186 och aktier för 9,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Det svenska storbolagsindexet toppades av H&M, som lyfte hela 14 procent efter en kvartalsrapport som var klart bättre än väntat. H&M visade ett rörelseresultat på 725 miljoner kronor för det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret. En positiv effekt från omvärdering av intresseföretag, främst en engångseffekt avseende Sellpy, ingick med +999 miljoner kronor. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig ett rörelseresultat på -1.051 miljoner kronor och inte räknat med några engångsposter, enligt Infronts sammanställning.

H&M uppgav också att försäljningen under mars månad bedöms öka med 4 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande period året innan.

Även Sinch återfanns i toppen av storbolagsindexet med en uppgång på 2,9 procent. Under onsdagskvällen meddelade molnkommunikationstjänsteföretaget att styrelsen har utsett Laurinda Pang till ny vd. Hon kommer närmast från en ledande roll på amerikanska Lumen Technologies och ersätter Sinchs tillförordnade vd Johan Hedberg.

Starkt gick även storbankerna, där Nordea var bäst för dagen med en uppgång på 3 procent.

I botten av OMXS30 fanns hygienkoncernen Essity, ned 1,8 procent eller 5:20 kronor, vilket dock var mindre än den utdelningen på 7:25 kronor som avskiljdes under torsdagen.

Tele2 och värmeteknikbolaget Nibe var övriga OMXS30-bolag på minus, dock med marginella nedgångar. Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månader sikt, för Tele2 till sälj.

Fastighetssektorn gick över lag starkt med Balder, Castellum och Wihlborgs samtliga upp 3,5-4 procent. ABG Sundal Collier har höjt rekommendationen för Wihlborgs till köp medan SEB tagit upp Castellum till bevakning med en köprekommendation.

I sektorn noteras även att Rutger Arnhults ägarbolag M2 har minskat sitt ägande i Castellum från 3,5 procent till runt 1 procent. Aktieförsäljningen inbringade cirka 3 miljarder kronor och ska enligt uppgift användas för att återbetala skulder.

Sämre gick det för gamingbolaget Paradox, som vill lägga ner sina utvecklingsstudios i Malmö och Umeå för att koncentrera den svenska verksamheten till Stockholm. Beslutet, som berör 36 personer, görs inte av kostnadsbesparingsskäl, uppgav Paradox ir-chef Marcus Hallberg för Nyhetsbyrån Direkt. Handelsbanken Capital Markets har samtidigt sänkt sin kortsiktiga rekommendation för Paradox-aktien till behåll från köp. Aktien handlades ned 3,9 procent.

SSAB steg 3,7 procent, med stöd av att Morgan Stanley höjt sin rekommendation för stålbolaget till övervikt från tidigare jämvikt.

Miljöteknikbolaget Scandinavian Enviro Systems var en av dagens stora procentuella vinnare och rusade 35 procent. Bolaget bildar tillsammans med Antin Infrastructure Partners ett samriskbolag, för att baserat på Enviros teknik skapa "världens första storskaliga" däckåtervinningsbolag.

Handelsbanken har höjt sin kortsiktiga rekommendation för Dustin till köp från behåll efter dennes rapport. Aktien fortsatte upp ytterligare 13 procent efter att ha stigit 9,2 procent med hjälp av onsdagens rapport.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -