Svenska inflationen i veckans fokus

Makroveckan Det var ganska små rörelser på finansmarknaden under veckan som gick. Nu väntar en kortvecka med fokus på svensk inflation samt utvecklingen för kinesisk och amerikansk ekonomi.

Det är fortsatt lite svårt för majbörsen att hitta en ordentlig färdriktning. Den svenska börsen var ner med 0,8 procent (exklusive utdelningar) under veckan som gick medan S&P500 sjönk med 0,3 procent och Stoxx600 landade runt nollan.

Även på räntemarknaden var det små förändringar. På valutasidan har den amerikanska dollarn återtagit lite förlorad mark och det beror bland annat på att kärninflationen bet sig kvar på obekvämt höga nivåer i aprilmätningen. Kärninflationen landade på 5,5 procent i april.

När det gäller förhandlingarna kring att lyfta det amerikanska skuldtaket går det fortsatt trögt även om det rapporterats om vissa framsteg. Det återstår visserligen några veckor innan läget blir riktigt akut men kommer det inte mer positiva nyheter kring förhandlingarna redan i närtid kan det lägga rejäl sordin på marknadsstämningen. Så vad som rapporteras härifrån kan bli viktigt för det mer generella börshumöret redan under den här veckan.

I veckan som kommer blir det förstås också stort fokus på svensk inflationsdata. Det gäller i första hand april månads inflationssiffror som kommer redan på månadsmorgonen men gäller också tisdagens Prosperamätning av inflationsförväntningarna. Viktiga pusselbitar inför Riksbankens penningpolitiska besked i slutet av juni. Nu väntas små inflationsförändringar i aprilmätningen men överraskningar åt ettdera hållet kan förstås utlösa en del marknadsrektioner. Framför allt avseende kronan.

På tisdag blir det en hel del fokus på kinesiska siffror över industriproduktion och detaljhandel då många hoppas på att kinesisk ekonomi ska börja få upp ångan rejält. Förväntningarna på de amerikanska motsvarigheterna är betydligt mer dämpade men skulle de överraska på uppsidan kan det utlösa en del positiva marknadsreaktioner.

Håll också koll på fredagens japanska inflationssiffror. Även om uttalandena från centralbankshåll är fortsatt försiktiga så börjar vi trots allt närma oss punkten där den japanska centralbanken måste börja genomföra en försiktig åtstramning.      

I övrigt kan noteras att det är en lite kortare marknadsvecka eftersom vi firar Kristi Himmelsfärdsdag på torsdag och många nog också passar på att ta ut en klämdag på fredag.

fredag inleds också G7-mötet i Hiroshima med geopolitiken i fokus.

Måndag

Fullt fokus på de svenska inflationssiffrorna. Ganska små förändringar väntas i aprilmätningen men förhoppningsvis visar KPIF exklusive energi tecken på att sjunka. Norsk inflation var dock högre än väntad i deras aprilmätning, till en del förklarat av en svag norsk krona, så det finns en stor osäkerhet kring det svenska utfallet.

Tisdag

Intressant siffror från Kina när detaljhandels- och industriproduktionssiffrorna för april presenteras. Det finns på marknaden relativt stora förväntningar på att kinesisk ekonomi ska kunna agera draglok för världsekonomi under 2023 och det börjar bli upp till bevis. Det väntas nu ett rejält lyft för detaljhandeln. Prosperas mätning av inflationsförväntningarna bir en viktig pusselbit för Riksbanken och de har i alla fall varit hyfsat förankrade kring inflationsmålet. På marknaden fokuserar man också på amerikanska siffror över detaljhandel och industriproduktion när risken för recession åter tycks vara på uppgång.

Onsdag

Uppdaterade siffror över inflationen i EMU-området. Det väntas bli små förändringar från det preliminära utfallet så borde inte bli någon större marknadsreaktion. Bostadsbyggandet i USA har hittills hållit sig uppe på någorlunda hyggliga nivåer.

Torsdag

Flera börser, inklusive den svenska, håller stängt. Dessutom relativt tomt på makroagendan med amerikanska siffror över bostadsförsäljningarna som huvudnummer. Här väntas dock nya nedgångar som till en del beror på ett minskat utbud i ränteuppgångens spår. Många väljer att bo kvar eftersom en ny bostad måste finansieras till en betydligt högre räntenivå.

Fredag

Intressanta inflationssiffror från Japan. Den nya centralbankschefen, Kazuo Ueda, tycks dock vara samma försiktiga general som sin företrädare. Men någonstans finns förstås gränsen för när även Japan måste börja strama åt sin extremt lätta penningpolitik. Tyska producentpriser väntas ha dämpats ytterligare och bidrar med visst hopp om att även inflationstrycket ska lätta allt mer.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -