Alla ättlingar från Bergman & Beving

Börs Den anrika serieförvärvaren Bergman & Beving har historiskt knoppat en rad nya börsbolag. Placera har tagit en titt på avknoppningarna.

Bergman & Beving grundades redan år 1906 av ingenjörerna Arvid Bergman och Fritz Beving. Affärsidén var vid denna tidpunkt att vara en generalagent för utländska företag inom tillverkningsindustrin. Börsdebuten skedde först 1976. Bergman & Beving har idag ett börsvärde på 4,2 miljarder kronor och aktien är upp 40 procent i år. Läs Placeras aktieanalys här. 

År 2001 ville Bergman & Beving renodla sin dåvarande verksamhet som bestod av ungefär 200 bolag. I samband med detta delades den ursprungliga verksamheten upp. Här är Bergman & Bevings alla ättlingar. 

Bolag Kursutveck i år,% P/e 
Bergman&Beving 40 20
Lagercrantz 30 37
Addtech  50 40
Addlife 25 38
Momentum 70 33
Alligo  50 12

 

De två första avknoppningarna (2001) var Lagercrantz och Addtech som än idag är börsnoterade. 

Lagercrantz, som har ett börsvärde på 27,5 miljarder kronor, var vid avknoppningstillfället verksamt inom distribution av bland annat elektronikkomponenter, IT-produkter och kablage. Eftersom bolaget kom in på börsen när IT-bubblan sprack hade aktien ingen rolig start som nykomling. Sedan bolaget noterades har dock aktien gett en avkastning på cirka 3 700 procent. Idag är Lagercrantz en teknikkoncern bestående av cirka 70 verksamheter där samtliga är inriktade mot olika nischer. I år har aktien gått upp med nästan 30 procent. 

Addtech består idag av 140 självständiga koncernbolag som säljer högteknologiska produkter till kunder inom tillverkande industri och infrastruktur. Addtech blev namnet på Bergman & Bevings affärsområde Industry och som fokuserade på elektronmekanik, mekanik samt medicinteknik. Sedan aktien kom till börsen har den levererat en avkastning på 6 500 procent och nu ligger börsvärdet på 60 miljarder kronor. Addtech har baserat på rullande tolv månader ett p/e-tal på 40, vilket är det högsta bland avknoppningarna. 

2015 bestämde sig Addtech för att särnotera sitt hälsovårdsben som idag går under namnet Addlife. Addlife var en corona-vinnare och i takt med att pandemin ebbade ut påverkades verksamheten negativt. Bolaget noterades i början av 2016 och handlas i dagsläget på Large Cap Stockholm. Trots att aktien har en bra bit kvar till all time high har den gått upp nästan 400 procent sedan noteringen. Addlife har ett börsvärde på 16,5 miljarder kronor. 

B&B Tools var det som blev kvar (av Bergman & Beving) efter att Lagercrantz och Addtech knoppades av 2001. B&B Tools var verksamt inom förnödenheter och verktyg till industrisektorn. 2016 gjorde B&B Tools en omorganisation som skapade affärsområdet Momentum Group. Ungefär ett år senare särnoterades Momentum Group-delen och i samband med detta bytte B&B Tools namn till Bergman & Beving. 

Momentum Group var sedan ett självständigt bolag på börsen. 2020 förvärvades det tidigare noterade handelsföretaget Swedol. Efter Swedol-köpet delades verksamheten upp i de två affärsområdena Alligo och Komponenter & Tjänster. Dessutom påbörjades förberedelser för en framtida avknoppning. 2021 bytte moderbolaget namn från Momentum Group till Alligo Group. Affärsområdet Komponenter & Tjänster knoppades av från Alligo Group och särnoteras på Nasdaq Stockholm den 31 mars 2022. Det avknoppade bolaget går under namnet Momentum Group. 

Alligo Group har sedan noteringen 2017 givit aktieägarna en avkastning på 60 procent och börsvärdet ligger på 5,9 miljarder kronor. Baserat på rullande tolv månader uppgår Alligos p/e-tal till 12, vilket är det lägsta bland avknoppningarna. Momentum Group har ett börsvärde på 4,7 miljarder kronor och i år är aktien upp nästan 70 procent. 

Allt som allt har Bergman & Bevings avknoppningar tillsammans ett börsvärde på nästan 115 miljarder kronor. Med denna historik kan vi kanske vänta oss fler ättlingar till Bergman & Beving i framtiden. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -