Börsen stiger, BHG bland vinnarna

Börsen Stockholmsbörsen och övriga Europa handlades uppåt på torsdagen efter att det amerikanska representanthuset under natten röstat ja till en uppgörelse som innebär att det amerikanska skuldtaket höjs.

Nu följer en omröstning i senaten innan förslaget går vidare till president Joe Biden för godkännande före måndagen – den deadline finansministern Janet Yellen varnat för.

Omkring klockan 12.39 hade OMXS30 stigit 0,8 procent till 2.254 och aktier för 5,8 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa var franska CAC40 upp 0,8 procent och tyska DAX var upp 1,1 procent.

Fastighetsbolaget SBB, vars B-aktie på onsdagen föll hela 28 procent stod för en mindre spektakulär rörelse under tisdagen med en uppgång 2,1. Ilija Batljan har för Dagens Industri uppgett att han inte sålde några SBB-aktier under onsdagens ras.

Flygbolaget SAS, som är under rekonstruktion i USA, har meddelat kvartalssiffror och upprepat sina helårsutsikter. Intäkterna för kvartalet februari-april steg till närmare 9 miljarder kronor från drygt 7 miljarder under motsvarande kvartal i fjol. Nettoresultatet var dock fortsatt en förlust på 1,5 miljarder kronor. Aktien tappade 8,5 procent till omkring 0:36 kronor.

Index Pharmaceuticals rusade 65 procent på nyheten att bolaget ingått ett licensavtal med Viatris Japan för att utveckla och kommersialisera läkemedelskandidaten cobitolimod i landet. Avtalet, inklusive milstolpsbetalningar, bedöms av bolaget vara värt upp till 50 miljoner dollar exklusive royalties.

Redwood Pharma inledde torsdagen med att rusa 35 procent efter att bolaget meddelat "positiva" resultat från bolagets kliniska studie med RP501, en medicinteknisk egenvårdsprodukt som utvecklas för behandling av ögontorrhet. Vid lunchtid hade större delen av uppgången raderats ut och aktien var upp 2,9 procent.

Byggbolaget Skanska fått en order i Boston värd cirka 3,2 miljarder kronor. Samtidigt har företaget gjort en markinvestering för initialt 3,7 miljarder kronor. Det gjorde inget större avtryck i aktiekursen som 0,1.

BHG Group, e-handlare inom bygg- och heminredningsprodukter, var upp 13 procent. Merparten av rörelsen kom i ett kliv under förmiddagen efter att bolagets styrelseledamot och tidigare vd Mikael Olander köpt nästan 2,4 miljoner aktier i BHG för 28,6 miljoner kronor. Efter köpet uppgår hans innehav till 5,4 miljoner aktier, motsvarande 3 procent av röster och kapital.

Filo Mining var upp 3,8 procent i tunn handel. Bolaget avser ta in 100 miljoner kanadadollar genom en riktad emission av drygt 4,7 miljoner aktier. Kursen i transaktionen är satt till 21:10 kanadadollar, enligt besked under natten.

Under torsdagen arrangeras en kapitalmarknadsdag av verkstadsbolaget Epiroc, verksamma inom gruv- och infrastrukturutrustning. Inför kapitalmarknadsdagen, som börjar klockan 16, upprepade bolaget både sina finansiella mål och utsikterna på kort sikt. Aktien var i inledningen upp 2 procent.

I den finansiella stabilitetsrapporten som publicerades på torsdagen skrev Riksbanken att det anses fortsatt nödvändigt att fastighetsföretagen fortsätter att göra nödvändiga anpassningar för att stärka sina balansräkningar. Annars ökar risken för att det uppstår ett förlopp där pressade fastighetsföretag tvingas att snabbt sälja större volymer fastigheter i ett ogynnsamt ekonomiskt läge.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -