Stabil uppgång, Boliden bland vinnnarna

Börsen Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid högre. OMXS30 går därmed mot sin fjärde raka handelsdag med positiva kursrörelser. Med den inledande uppgången i juni har börsen nått en årshögsta notering.

Vid cirka kvart över tolv hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,7 procent till 2.308 och aktier för 7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna återfanns index i Frankfurt och Paris strax under oförändrade nivåer medan Londonbörsen var i det närmaste oförändrad.

Under måndagskvällen meddelades att låsbolaget Assa Abloy har fått godkännande från Mexikos konkurrensrättsmyndighet avseende förvärvet av HHI. Bolaget ingick i början av maj ett förlikningsavtal med amerikanska justitiedepartementet som innebar att DOJ lade ner sitt motstånd mot förvärvet, som väntas slutföras i slutet av juni i år.

Samtidigt har HSBC höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll.

Assa Abloy-aktien inledde onsdagen med en uppgång på 3 procent.

Bland de mest omsatta bolagen på OMXS30 höjdes Boliden med närapå 5 procent. Storbankerna visade också styrka med uppgångar på drygt 2 procent vardera för Swedbank och SHB. SEB och Nordea stärktes med drygt 1,5 procent vardera. På nedsidan syntes Electrolux och Telia med nedgångar på runt 1,5 procent vardera.

Tyska Symrise har lagt ett budpliktsbud på djurhälsobolaget Swedencare om 37:50 kronor per aktie. Budkursen innebär en rabatt om 10,9 procent jämfört med måndagens stängningskurs, men en premie om 13,8 procent jämfört med den volymviktade genomsnittliga betalkursen för 30 handelsdagar till och med den 24 maj 2023, den sista handelsdagen före dagen då Symrise passerade 30-procentsgränsen. Aktien var ned 4 procent till 40:43 kronor.

Efter måndagens vinstvarning och kursras har flera analyshus justerat sina rekommendationer för Viaplay. Bland annat har Handelsbanken har sänkt sin långsiktiga rekommendation, på tre års sikt, för Viaplay till market perform från outperform och Berenberg Bank har sänkt sin rekommendation för Viaplay till behåll från köp och sänkt riktkursen till 95 från 377 kronor. Aktien sjönk 16 procent.

SBB fortsatte handlas friskt på onsdagen och noterade en uppgång på över 3 procent. Det har inte kommit några bolagsspecifika nyheter, men Financial Times Lex-kolumn skrev på tisdagen att en sammanslagning med nye vd:n Leiv Synnes tidigare arbetsgivare Akelius Residential Property kan vara den bästa lösningen för bolaget.

Speqta har ingått avtal om att förvärva Brightbid, en aktör inom AI-baserad sökannonsering. Förvärvet ska betalas genom en apportemission av cirka 17,6 miljoner nya aktier i Speqta, vilket motsvarar cirka 72 procent av det totala antalet aktier i Speqta efter full utspädning. Aktien handlades upp 13 procent.

Oscar Properties handlades upp 45 procent. Inför börsöppning meddelades att grundaren och huvudägaren Oscar Engelbert lämnar vd-jobbet och efterträds av Carl Janglin den 1 september i år.

Starbreeze handlades upp nästan 3 procent. På tisdagen lanserades mobilspelet Payday Crime War globalt, en speltitel som utlicensierats av Starbreeze.

Carnegie har sänkt sin recommendation för Sectra till sälj från behåll. Aktien föll 11 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi har fått se sin rekommendation höjd till övervikt från jämvikt. Aktien steg knappt 2 procent.

Intellego Technologies, som tillhandahåller färgindikatorer som visar effekten av bestrålning med bland annat ultraviolett ljus, presenterade definitiva siffror för det första kvartalet som låg något över de preliminära siffror som bolaget tidigare har presenterat. Aktien var upp 9 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -