Börsen på minus, Clas Ohlson backar

Börsen Stockholmsbörsen rörde sig försiktigt nedåt i den tidiga handeln på torsdagen. Vid stängningen på onsdagen befann sig OMXS30 vid årshögstanivåer.

Storbolagsindexet OMXS30 hade strax för klockan 10 backat 0,3 procent till 2.300 och aktier för drygt 2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ledande index i Frankfurt, Paris och London handlades samtliga i närheten av oförändrade nivåer.

Bland de mest omsatta storbolagen på OMXS30 steg SKF och Volvo med cirka 2 respektive drygt 1 procent medan Sinch sjönk över 3 procent.

Autoliv går fram med hyveln, som ett steg för att accelerera sina kostnadsbesparingar. Bilsäkerhetsföretaget drar ned personalstyrkan med upp till 11 procent globalt. Målen för helåret 2023 upprepades. Aktien ökade nästan 2 procent.

Clas Ohlson bjöd på rapport för sitt fjärde kvartal avseende perioden februari till april. Resultatet för hemmafixarkedjan är dock inte så vägledande i ett säsongsmässigt svagt kvartal. Bruttomarginalpressen var mindre än i föregående kvartal.

En plump i protokollet för Clas Ohlson var den klart sänkta utdelningen till 1:50 kronor som kom in klart under analytikernas konsensus från Infront vid 4:67 kronor. Majförsäljningen som ökade 6 procent kom in över förväntningarna om en uppgång på 1,2 procent enligt Infronts konsensus. Aktien sjönk 4 procent.

På samma tema har Systemair släppt rapport för sitt fjärde kvartal. Det justerade rörelseresultatet låg på 282 miljoner kronor, vilket kan jämföras med ett väntat värde på 311 miljoner kronor enligt Infront. Aktien backade 6 procent.

Dokument inför ett panelmöte hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om Eisais och Bioartics alzheimerbehandling Leqembi uppges höja förväntningarna om ett fullständigt godkännande för läkemedlet. I nuläget har Leqembi ett villkorat USA-godkännande sedan början av året.

Bioarctics partner Eisai har samtidigt inlämnat en ansökan om marknadsgodkännande för lecanemab i Sydkorea vid behandling av Alzheimers sjukdom. Bioarctic avancerade 5,5 procent.

Mendus genomför en kapitalanskaffning som ska ta in 317 miljoner kronor. Det ska dels ske genom en riktad emission om 90 miljoner kronor till Flerie Invest samt via en företrädesemission om 227 miljoner kronor. Emissionerna görs då Mendus och Northx Biologics, ett portföljbolag till Flerie Invest, ingått en strategisk tillverkningsallians. Aktien föll 23 procent.

SBB har handlats friskt sedan en tid tillbaka. Enligt en person med insyn kan bolaget komma att delas upp i tre delar, skriver Svenska Dagbladet. Aktien dalade 9 procent.

Viaplay är fortsatt i ropet. DNB Markets är nästa analyshus ut att sänka sin rekommendation. Det nya rådet blir behåll från tidigare sälj med en sänkt riktkurs till 70 från 370 kronor. Dagens industri uppger att en allians mellan Viaplay och C More börjar se rimlig ut. Aktien steg 4 procent efter ett nedställ på 22 och 63 procent de två närmast föregående dagarna.

Skidturismbolaget Skistar har fått se sin rekommendation sänkt till behåll från köp av Nordea. Aktien svarade med en nedgång på 8 procent.

Redeye inleder bevakning av Beammwave och sätter ett rimligt värde om 12:60 kronor i ett basscenario. Aktien sågs ned 2 procent.

Vid klockan 14.00 inleder Volvo Cars en kapitalmarknadsdag, dagen efter lanseringen av bolagets mindre elbils-SUV EX30. Fordonstillverkarens aktie var ned 0,4 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -