En fonddepå för tjänstepensionen

Fonder Placeras Karl Lans delar med sig om fondvalen han gjort i tjänstepensionen.

Fondval

I mina fondval har jag främst fokus på globalfonder i en kombination av index- och aktivt förvaltade fonder. Tanken är att aldrig behöva vara särskilt aktivt när det gäller mina fondval.

Indexfonder

Jag äger Avanza Global som är en matarfond med exponering mot 23 utvecklade länder. Största geografiska exponeringen är USA med 70 procent. Jag äger även Avanza USA som likaså är en matarfond som investerar i 130 värdepapper i stora och medelstora amerikanska bolag.

Jag äger också Storebrand Global Plus som är en indexnära fossilfri fond. Fonden har fokus på bolag med hög hållbarhet och kan investera upp till 10 procent av medlen i bolag med hållbara lösningar.

Jag äger andelar i Handelsbankens indexfonder i form av Handelsbanken Europafond Index, Handelsbanken Sverige 100 Index och Handelsbanken Auto 100 Criteria.”

I närheten av en indexfond finns även Handelsbanken Global Högutdelare med. Denna fond investerar i globala storbolag med stabil eller mycket stabil utdelningshistorik och Handelsbanken Global Momentum som investerar i globala storbolag som uppvisar ett positivt momentum.

Aktivt förvaltade globalfonder

Mitt största innehav har jag i Storebrand Global Solutions som är en fossilfri aktiefond med relativt fritt mandat att investera i både mogna och tillväxtmarknader. Fonden investerar i hållbara bolag som ligger i linje med FN:s globala hållbarhetsmål. Största innehaven idag finns i cybersäkerhetsbolagen Crowdstrike och Palo Alto.

Ett annat stort innehav är AMF Aktiefond Global som är en globalfond som främst investerar på marknaderna i USA och Europa. Jag äger även lite i AMF Strategifond Global som är en globalfond med mandat att använda en så kallad hävstång genom belåning eller derivat när förvaltarna tycker att så är lämpligt.

Ett annat innehav är AMF Aktiefond Nordamerika som är en aktivt förvaltad Nordamerikafond med låg avgift.

Sverigeexponering

När det gäller Sverige har jag främst exponering i form av AMF Småbolag som sedan 2006 förvaltas av Angelica Hanson. Fonden investerar i mindre och medelstora bolag. Avgiften är låg för att vara en aktivt förvaltad fond. Största innehaven i fonden finns i Trelleborg, Beijer Ref och i Sagax.

Nischfonder

Jag äger en fond inriktad på Hållbar energi. Det är Handelsbanken Hållbar Energi som sannolikt är den fond som utvecklats allra svagast senaste året tillsammans med den enda fastighetsfond Avanza Fastighet by Norhammar som jag också äger.

Fond Utveckling i år %
AMF Aktiefond Småbolag -12
Avanza Global 17
Storebrand Global Solutions A SEK 8
Avanza USA 17
AMF Aktiefond Global 18
Storebrand Global Plus A SEK 14
AMF Aktiefond Nordamerika 25
Storebrand Global All Countries A SEK 15
AMF Strategifond Global 17
Avanza Fastighet by Norhammar -12
Handelsbanken Europafond Index 13
Handelsbanken Sverige 100 Index 3
Handelsbanken Hållbar Energi -11
Handelsbanken Auto 100 Criteria 3
Handelsbanken Global Högutdelare 4
Handelsbanken Global Momentum 11
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -