"Alla vill få ner sin belåning"

Företagsobligationsmarknaden Det höga ränteläget på obligationsmarknaden gör att företag drar ner på sin belåning. Samtidigt är marknaden öppen och efterfrågan på obligationer god.

”Den stora övergripande trenden just nu på marknaden är att alla drar ner på sin belåning. Det är väldigt logiskt med tanke på att det är väldigt mycket dyrare att låna”, säger Lars Bredenberg som förvaltar en räntefond med fokus på företagskrediter på IKC Fonder.

”Jag har inte stött på ett enda bolag som inte vill få ner sin belåning idag. De jobbar ner den sakta men säkert. Allt annat lika innebär det att den svenska företagsobligationsmarknaden krymper om vi inte får in nya företag”


Lars Bredenberg.

Riskpremien har stigit i marknaden. Särskilt gäller detta fastighetsbolagen som traditionellt sett utgjort 40–45 procent av marknaden.

”Andelen fastighetsobligationer på emissionssidan har minskat till 20–25 procent. Nu är det ganska många fastighetsbolag som måste göra något åt sina balansräkningar. Det kan man göra på olika sätt. Man kan till exempel gå till aktieägarna och begära mer pengar, låna hos bankerna eller låna på obligationsmarknaden.”

Hur aktiva är fastighetsbolagen på obligationsmarknaden?

”Det finns aktivitet men det går inte alls att jämföra med 2021 när det var hur mycket emissioner som helst. 2022 bromsade marknaden in rejält. De stora fina bolagen har inte haft eller har några problem att låna.”

”Nu senast kunde även fastighetsbolag som NP3 och Stendörren ta in pengar på obligationsmarknaden. Även om det rör sig om betydligt högre räntor än de är vana vid.”

Har du märkt något efter sommaren?

”Efter sommaren har vi lokalt i Sverige haft väldigt bra tryck i marknaden. Det finns pengar, men inte jättemycket utbud eftersom de obligationer som förfaller väljer företagen att lösa in.”

”Vi kan ta fastighetsbolaget Corem som exempel. Det skulle bli extremt dyrt för dem om de skulle ta in nya pengar på obligationsmarknaden. Då bestämde de sig i stället för att sälja fastigheter och lösa in obligationer. Nu har de löst allt ända till våren nästa år. Heimstaden agerar likadant och då försvinner det volymer hela tiden från marknaden. Likaså har Balder varit ute och återköpt mycket.”

När tror du att det vänder för fastighetsbolagen?

”Jag tror att fastighetsbolagen kommer att komma tillbaka. Fastigheter är ett väldigt bra tillgångsslag och tacksamt att låna ut pengar till. Ett konsultbolag är väldigt mycket mer känsligt på många sätt. Går det åt skogen i ett fastighetsbolag finns det i alla fall husen kvar. Det är mycket säkrare kassaflöden.”

Ni äger ju bland annat obligationer i Storskogen. Hur ser du på risken här?

”När det gäller Storskogen så är historien annorlunda beroende på om du är aktieägare eller obligationsinnehavare. Bolaget har kommunicerat att de dragit ner på all förvärvsaktivitet till förmån just för obligationsinnehavarna så jag skulle säga att risken minskat i Storskogen.” 

”Sedan kan det alltid uppstå kredithändelser men det är inte alltid kredithändelser behöver kosta någonting. Det kan till exempel vara att man förlänger lånet och betalar lite mer kommande året. ”Det finns alltid kreditrisker i det här. Det hanterar vi genom att diversifiera, olika löptider för att då den avkastningsprofil man vill ha”, säger Lars Bredenberg.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Största positionerna i IKC Avkastningsfond

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -