Siffror över USA-inflation avgör veckan

Makroveckan Lite segare i Europa men fortsatt optimism i USA präglade veckan som gick. Den här veckan väntar synnerligen viktiga inflationssiffror samt fokus på relationen mellan USA och Kina och en amerikansk budgetrysare.

Efter den starka inledningen på november så var det lite segare på de europeiska börserna under förra veckan. Både den svenska börsen och Stoxx600 backade med 0,2 procent. S%P500 fortsatte däremot upp och steg med 1,3 procent efter en fin avslutning på veckan. S&P500 har därmed stigit med hela 5,3 procent i november.

Visserligen skakade börsen till när Fed-chefen Jerome Powell var ute och varnade för att det kan bli aktuellt med nya räntehöjningar om inflationstakten inte sjunker som tänkt men det var en oro som i alla fall den amerikanska börsen skakade av sig snabbt. Den amerikanska tioårsräntan stannade på 4,61 procent i slutet av veckan så ränteuppgången stannade vid 4 punkter. Nu på måndagsmorgonen handlas den till 4,66 procent.

Noterbart är att oljepriset fortsatt ner och Brentoljan kostar nu 80,67 dollar per fat. Den positiva tolkningen är att oljepriset blir ett allt mindre inflationshot medan den negativa är att det tyder på att efterfrågan på olja dämpas till följd av svagare efterfrågan/konjunktur.

Kronan stärktes under veckan som gick och en dollar kostar nu 10,90 kronor och en euro 11,65 kronor.

Den här veckans höjdpunkt är den amerikanska inflationssiffran för oktober som publiceras på tisdag. Eventuella överraskningar på upp eller nedsidan får troligen betydande effekter på finansmarknaden i stort. För att börsoptimismen ska hålla i sig krävs att inflationstakten fortsätter att dämpas i ungefär den omfattning som Federal Reserve och marknadsaktörerna väntar sig.

Samma dag publiceras även de svenska inflationssiffrorna för oktober. En mycket viktig input inför Riksbankens nästa räntebesked den 23 november. Den breda inflationen väntas ha tickat upp en aning men KPIF exklusive energi väntas ha dämpats. Eventuella överraskningar på uppsidan, i likhet med de vi såg i Norge, skulle nog inte tas emot med någon större entusiasm.

Håll också koll på de brittiska inflationssiffrorna som publiceras onsdag som tillsammans medtisdagens löneutveckling kan tvinga fram reaktioner från Bank of England.

Ytterligare spännande statistik får vi när de amerikanska detaljhandelssiffrorna kommer på onsdagseftermiddagen. Hushållshumöret i USA visar tecken på at svikta samtidigt som inflationsförväntningarna stigit något. Eftersom amerikanska hushåll tidigare visat så stor motståndskraft har spänningen inför siffrorna stigit.

Slutligen är det också ett politiskt fokus som kommer att prägla den kommande veckan.

President Biden ska träffa Xi Jinping i samband med det APEC-möte som startar i veckan. Förhoppningen är att det ska komma lite mer försonande budskap från dessa två herrar och om så sker kanske det kan få marknaden att reagera positivt.

Dessutom löper respiten med den tillfälliga amerikanska statsbudgeten ut på fredag. Det lär bli en del spänningar och om deadline närmar sig utan att en lösning är i sikte blir det lite troligen oroligt på marknaden. Noterbart i sammanhanget är att Moodys i förra veckan sänkte den amerikanska statens kreditbetyg.

Måndag

Tämligen tunt på makroagendan. SEB:s boprisindikator sjönk till 0 i november vilket betyder att lika många svenska hushåll tror på fallande som stigande bostadspriser framöver. Inflationsförväntningarna i USA visar tecken på att stiga. Vi får om den tendensen håller i sig i NY Fed:s undersökning.

Tisdag

Högintressant inflationssiffror från både Sverige och USA. I Sverige väntas den breda inflationen ha tickat upp en bit i oktobermätningen. Däremot väntas KPIF-inflationen exklusive energipriser sjunka rätt rejält.   I USA väntas den breda inflationen ha sjunkit medan kärninflationen biter sig kvar på obekvämt höga nivåer. Eventuella avvikelser mot konsensusbilden kan ge stora utslag på finansmarknaden åt ettdera hållet.

Onsdag

Brittisk inflation väntas ha dämpats rejält i oktober men en lite trögare nedgång väntas för kärninflationen. Det senare är ett bekymmer för Bank of England som också brottas med alldeles för höga löneökningar (se tisdagens siffror). Svag ekonomisk utveckling har hållit tillbaka banken under senare tid men det finns förstås en smärtgräns för hur hög inflations som kan accepteras.  Håll också koll på amerikanska detaljhandelssiffror då hushållshumöret i USA visar tecken på att vika ner. Viktigt ur konjunktursynpunkt att hushållen fortsätter att visa motståndskraft.

Torsdag

Joe Biden och Xi Jinping håller tal på APEC-mötet. Om de visar tecken på att vilja dämpa den allt mer skarpa tonen mellan länderna kan de ge positiva spridningseffekter till finansmarknaden. Industriproduktionssiffror från USA som bidrar till att ge mer kött på benen kring den amerikanska konjunkturutvecklingen.

Fredag

Det här är dagen när respiten med den tillfälliga amerikanska budgeten löper ut. Har ingen ny lösning presenterats innan detta kan det bli en turbulent dag på finansmarknaden. Inte minst som de flesta marknadsaktörer tycks räkna med att en lösning (om än kanske tillfällig) kommer att presenteras innan läget blir akut. Vi håller tummarna. Svensk arbetslöshet väntas ha gått ner en aning i oktober efter ett överraskande högt septemberutfall. Arbetslöshetssiffrorna är dock ovanligt svårbedömda efter en tidigare omläggning av statistiken.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -