Börshandlad militärfond för framtiden

Börshandlad fond Upprustningen i spåren av de många konflikterna i kombination med allt fler och svårare cyberangrepp gör sektorerna intressanta för investerare.

Den börshandlade fonden Future of Defence från brittiska fondbolaget HANetf försöker fånga denna utveckling. Fonden innehåller en kombination av traditionella militärindustribolag kombinerat med cybersäkerhetsbolag. 

Future of Defence ger exponering mot företag som genererar intäkter från NATO och NATO+ allierade när det gäller försvars- och cyberförsvarsutgifter.

Idén bakom fonden bygger på att de globala försvarsutgifterna ökar kraftigt och kommer att fortsätta att öka under lång tid framöver i spåren av de många nya konflikterna och den tidigare nedrustningspolitiken.

Fonden ger förhållandevis stor exponering mot europeiska militärindustribolag. Europa står för drygt 30 procent av fondens värde. USA är trots det givetvis fortfarande dominerande med 65 procent.

Tanken med den europeiska exponeringen är att det framför allt är i Europa som den militära kapaciteten behöver förstärkas mest under kommande år.

Många av de europeiska NATO-medlemmarna når fortfarande inte upp till 2 procentsmålet av BNP när det gäller försvarsutgifter.

En annan tanke med fonden är att vidga hotperspektivet och även se till cybersäkerhetshotet. Ryssland har ända sedan invasionen av Ukraina 2014 använt sig av storskaliga cybersäkerhetsangrepp som en del av krigföringen.

Största innehavet i fonden är amerikanska Cyberark Software tillhandahåller säkerhetslösningar för informationsteknik. Lite drygt 5 procent av fonden finns investerad här.

Bolaget erbjuder tjänster som skyddar från cyberattacker och dataintrång. Cyberark Software grundades 1999 och har sitt huvudkontor i Massachusetts.

Cyberark-aktien har stigit 41 procent i år efter flera starka rapporter.

Näst största innehavet i fonden är tyska militärindustrijätten Rheinmetall. Bolaget står för lite drygt 5 procent av det totala fondvärdet.

Rheinmetall gynnas massivt av återupprustningen av den tyska försvarsmakten och upprustningen generellt i Europa.

Rheinmetall producerar en rad olika typer av vapen bland annat kanonen till stridsvagnen Leopard 2, transportfordonet Boxer, artilleripjäser och artillerisystem av olika slag, kulsprutor och automatvapen samt luftvärnssystem.

Aktien är hittills i år upp 48 procent och är den bästa aktien hittills i på tyska storbolagsindexet DAX40. Bolaget spås en fortsatt ljus framtid under de kommande åren.

Tredje största innehavet finns i israeliska cybersäkerhetsbolaget Check Point Software Technolgies. Check Point Software Technolgies sysslar med nätverk och gateway-säkerhetslösningar. Bolaget grundades 1993 och har huvudkvarter i Tel Aviv. Aktien är upp 13 procent i år. 

Andra stora innehav återfinns i brittiska BAE SYSTEMS, franska Safran och Thales. Samtliga står för cirka 5 procent vardera av det totala fondvärdet.

Den årliga avgiften för fonden Future of Defence uppgår till 0,54 procent. Fonden ger ingen utdelning utan de utdelningar som bolagen ger återinvesteras i fonden.

Fonden lämpar sig för den som vill investera i militärförsvars- och cybersäkerhetssektorn och som inte själv vill sätta samman en militärförsvars- cybersäkerhetsdepå med enskilda innehav. En del av innehaven kan dessutom vara knepiga att komma åt på egen hand. 

Man kan tycka vad man vill om den globla utvecklingen men Placera anser att kombinationen av innehav i växande militärindustribolag och framstående cybersäkerhetsbolag är lyckad och kommer sannolikt att generera god avkastning under de kommande åren.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HANetf Future of Defence UCITS ETF - Acc Köp 7,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -