Atlas: Ordnat vaktombyte att vänta

Börs Beskedet att en framgångsrik vd lämnar en framgångssaga kan ibland innebära motiverad oro och kursfall på börsen. I verkstadsjätten Atlas Copcos fall finns det däremot all anledning att ta fredagens besked om ett vd-byte med ro.

När Mats Rahmström utsågs till ny vd för Atlas Copco i början av 2017 ersatte han den framgångsrika belgaren Ronnie Leten, som då hade haft posten i åtta år. Liksom Ronnie Leten hämtades Mats Rahmström internt från en position som affärsområdeschef – Leten på Kompressorteknik och Rahmström på Indutriteknik.

När styrelsen i Atlas Copco nu ska utse efterträdaren, den trettonde vd:n sedan Atlas bildades 1873, är oddsen låga – mycket låga – på att det återigen blir en intern kandidat som tar över och huvudmisstänkta är som vanligt de nuvarande affärsområdescheferna.

Det blir därför sannolikt Vagner Rego, Geert Follens, Henrik Elmin eller Andrew Walker som tar över om traditionen hålls vid liv.

Traditioner kan förvisso vara bra att bryta ibland men för att förstå varför de troligen inte kommer att brytas i det kommande vd-skiftet hos Atlas Copco måste man se till hur bolagets modell är uppbyggd. Under de fyra affärsområdena finns nämligen ett lager av divisioner, drygt 20 stycken, och det är dessa som har det högsta operationella ansvaret i den decentraliserade organisationen.

Strukturen med ett 20-tal divisionschefer som har ett globalt helhetsansvar för sin verksamhet gör att de i praktiken blir mini-vd:ar för ganska stora organisationer. Eftersom det inte finns någon matrisorganisation att gömma sig bakom eller skylla svaga resultat på blir det en tuff ledarskapsskola.

När kungatronen som högsta chef i koncernen sedan blir ledig, som nu, finns med andra ord ett ganska stort utbud av dugliga och trycktestade chefer som redan är skolade i Atlas-kulturen att välja på.

En bieffekt av modellen är att eftersom tronen sällan blir ledig så finns det också ett smörgåsbord av flygfärdiga vd:ar att välja på för andra börsbolag som vill rekrytera en chef. Och bland Atlas-chefer som har rekryterats till andra börsbolag finns en lång lista att välja på.

Däribland före detta och nuvarande Assa-cheferna Johan Molin och Nico Delvaux, Björn Rosengren som har lett både Wärtsilä och Sandvik innan han gick till ABB samt Lars Engström (fd Munters) och Göran Gezelius (fd Gunnebo). Även Helena Hedblom som är vd på avknoppningen Epiroc har examinerats i Atlasskolan.

Atlas-aktien sedan Mats Rahmström tillträdde i april 2017

På börsen har Mats Rahmströms tid som vd gått hand i hand med en fantastisk utveckling för aktien, som har lyft med omkring 150 procent, utdelningar oräknat. Aktien är nära sitt kursrekord och börsvärdet är uppe på respektingivande 750 miljarder kronor. Då har ändå gruvverksamheten knoppats av och det nya bolaget Epiroc har ett eget börsvärde på 225 miljarder kronor.

Det är en bakgrund som skulle kunna utlösa stor oro på börsen när vd:n säger upp sig men Atlas aktie tappade bara 1 procent på fredagsförmiddagen. Så kan också ett helgjutet förtroende för ett bolag och en affärsmodell uttryckas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -