Två dolda amerikanska pärlor

Aktier Pilotskolan är i många fall något som hänger ihop med fin avkastning. Placera har tagit en titt på två amerikanska aktier där vd:n har ett betydande ägande.

De amerikanska bolagen Medpace och Napco har gjort aktieägarna glada. Under de senaste fem åren är det förstnämnda bolaget upp 350 procent medan det sistnämnda är upp 280 procent. 

Medpace är ett så kallat CRO-bolag. CRO är ett företag som utvecklar kliniska studier för läkemedelsföretag. Dessa studier är nödvändiga för att ett läkemedel ska kunna säljas på marknaden. Medpace utför kliniska tester åt olika läkemedelsbolag i fas ett till fyra. Företaget erbjuder dessutom kringtjänster som bioanalytiska laboratorietjänster och bildbehandling. 

I princip alla kunder till bolaget är små- och medelstora bioteknikföretag. Till skillnad från stora bioteknikbolagen är dessa företag beroende av att outsourca kliniska prövningstjänster då de själva inte har musklerna till att genomföra egna. 

Medpace tar förskottsbetalningar av sina kunder vilket bidrar till ett starkt kassaflöde. Kassaflödet återinvesteras konstant i verksamheten och används även till aktieåterköp. 

Att det finns en huvudägare av kött och blod är något vi på Placera gillar och i Medpace fall äger vd August Troendle över 20 procent av aktierna.

En av riskerna i aktiecaset är att kunderna till bolaget får det tuffare, vilket till viss del har skett. En del biotechbolag har finansieringssvårigheter men än så länge verkar det som Medpace taktar på riktigt bra. Orderboken är stor och orderingången stark. 

Medpace 2022A 2023E 2024E
Oms till,% 28 29 15
Ebit marg,% 19 18 17
Ev/ebit * 27 24
P/e 29 32 28

 

Baserat på innevarande år handlas aktien till p/e 32 och ev/ebit 27. 

Medpace grundades 1992 och huvudkontoret är beläget i Cincinnati, Ohio. Börsvärdet ligger på 8,5 miljarder dollar och sedan årsskiftet är aktien upp 30 procent. Tre av sex analytiker tycker att aktien är köpvärd. 

Säkerhetsbolaget Napco utvecklar, tillverkar och säljer elektroniska säkerhetsprodukter. Företaget erbjuder exempelvis dörrlåsprodukter, inbrotts- och brandlarmsystem och videoövervakningssystem. Verksamheten bedrivs i USA. Under bolagets paraply finns varumärken som Napco, Marks, Alarm Lock och Continental Access. Napco grundades 1969 och har sitt huvudkontor i Amityville, New York. 

Tidigare har bolagets produkter i princip bara bestått av hårdvara, men under den senaste tiden har återkommande intäkter från mjukvarudelen växt sig allt större. Marginalerna har därför haft fin resa de senaste decenniet. Idag står de återkommande intäkterna för 35 procent av försäljningen och på lång sikt är målsättningen att siffran ska ligga på 50 procent. 

Av Napcos totala försäljning kommer ungefär 80 procent från kommersiella kunder. 

Ökat antal stölder inom detaljhandelssektorn och ökade säkerhetskrav på skolor finns bland trender som talar för Napco. 

Bolaget drivs av grundaren Richard Soloway som äger 10 procent av aktierna. Därefter är fonder som Vanguard och Fidelity storägare. Dessutom finns Handelsbanken Fonder med bland de tio största ägarna. 

Napco 2022A 2023E 2024E
Oms till,% 18 8 13
Ebit marg,% 18 26 28
Ev/ebit 40 23 19
P/e 47 28 24

 

På innevarande års prognoser handlas aktien till p/e 28 och ev/ebit 23. 

Napco-aktien är upp 15 procent sedan årsskiftet och börsvärdet uppgår till 1,1 miljarder dollar. Av de sex analytiker som följer bolaget sätter fyra köpstämpel. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -