Aktierna som slår nya kursrekord

Börs Oron för en lågkonjunktur syns det inte mycket av hos Stockholmsbörsens tyngsta industribolag. Både Volvo och Atlas Copco har i veckan noterat nya kursrekord och flera andra bjässar nosar nu på sina högsta noteringar.

Lagerjusteringar hos kunderna, svaga inköpschefsindex och prognoser om en lugnare lastbilsmarknad nästa år är några faktorer som skulle kunna hålla investerarna borta från verkstadsaktierna på börsen. Men förtroendet för att flera av tungviktarna ska ta sig igenom en konjunktursvacka och komma ut ännu starkare på andra sidan är uppenbarligen högt.

Det visar om inte annat det faktum att flera av dem nu handlas på rekordhöga kursnivåer.  

Fordonsjätten Volvo rullade exempelvis förbi sin gamla topp kring 240 kronor, som sattes i mars 2021, i slutet av förra veckan och nu har även Atlas Copco tagit sig in på nya rekordmarker. Imponerande inte minst i ljuset av att båda även är pålitliga utdelare och i Volvos fall handlar det om stora och återkommande extrautdelningar som har tagits ifrån kursen.

Ytterligare ett industribolag som ser ut att trotsa konjunkturens tyngdlagar och som sätter nya rekord är Trelleborg. Den långsiktiga omvandling som vd Peter Nilsson har gjort där industrigummibolaget sedan finanskrisens dagar har flyttat sig från hög fordonsexponering till andra mer attraktiva slutsegment har slutligen belönats på börsen.

Med försäljningen av affärsområdet Wheel Systems som slutfördes tidigare i år och ett flertal andra strukturaffärer har Trelleborg tagit nya steg mot att bli mindre cykliskt och mer lönsamt, vilket har fått fart på en tidigare låg värderingsmultipel och gjort aktien till en vinnare.

När vi med hjälp av Börsdatas statistik gör en topplista på aktierna på Stockholmsbörsens storbolagslista som är på eller närmast sina egna hösta kursnivå de senaste fem åren blir det också tydligt hur starkt verkstadssektorn står sig.

Utöver Atlas, Volvo och Trelleborg så är även ABB, Alfa Laval, Autoliv och Assa Abloy nära sina gamla kursrekord. Det gäller även stålbolaget SSAB men här ser bilden lite annorlunda ut om man sträcker ut tidsperioden från fem år till evigheten eftersom aktien stod mer än dubbelt så högt under superkonjunkturens dagar 2007.

Vilka 15 storbolagsaktier som är närmast sitt eget femårshögsta framgår av tabellen nedan, där siffran visar avståndet från gårdagens stängningskurs till det högst betalda avslutet i aktien.

Aktie Kurs/Högsta 5 år
Atlas Copco A 0%
Trelleborg 0%
Volvo B 1%
SSAB B 1%
ABB 1%
AAK 4%
Autoliv 4%
Alfa Laval 5%
Mycronic 5%
Investor B 5%
Assa Abloy 6%
Industrivärden C 6%
Nordnet  7%
Munters 8%
Swedish Orphan Biovitrum 8%

Källa: Börsdata

I den andra änden av tabellen, aktierna med längst avståndet till toppen, är det en mer brokig skara bolag. Gemensamt för många är dock att de har varit stora småspararfavoriter under börshaussen som rådde under senare delen av pandemin.

SBB, Sinch, Embracer, Mips och Stillfront kan läggas i det facket och till viss del även Hexatronic, vars fall däremot påbörjades senare än för de övriga.

Värt att notera är även att investmentbolaget Kinnevik tar sig in på förlorarlistan, i kontrast till branschkollegorna Investor och Industrivärden som båda är på vinnarlistan tack vara innehav i många av de tidigare nämnda verkstadsraketerna.

Nedan är listan över de 15 storbolagsaktierna med störst avstånd upp till sitt eget femårshögsta.

Aktie Kurs/Högsta 5år
SBB B 94%
Stillfront 91%
Hexatronic 88%
Sinch 84%
Intrum 82%
Corem A 81%
Embracer 81%
Kinnevik 79%
Orrön Energy 76%
Modern Times Group B 75%
Mips 74%
AddLife 73%
Millicom 73%
Arjo 71%
Vitrolife 67%

Källa: Börsdata

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -