Så gör jag: Barnens fondsparande

Så gör jag Barnens sparande är ofta långsiktigt fondsparande där man kanske mer än andra gånger verkligen inte vill göra fel. Jag delar med mig av hur jag tänker när jag sparar till mina barn.

Har du missat att jag nyligen skrivit två artiklar om just barnsparande? I så fall får du gärna läsa dem först. Den ena handlar dels om hur man kan tänka ur ett placeringsperspektiv, den andra om vilket slags konto man ska välja.

Jag har tre barn i åldrarna ett och ett halvt, tre och fem år och jag har sparat till dem sedan de föddes. I början var det uteslutande en billig globalfond, vilket varit bra, inte minst som vi fått en svagare krona och USA gått bra de senaste åren, men på senare tid har jag ändrat om lite.

Min filosofi när det kommer till barnsparande är att man ska hålla det ganska enkelt. Dels för att det då är lättare att inte handla bort sig, vilket man ju verkligen inte vill göra när det är ens barns pengar, dels att det är ett sparande som man ska ha under väldigt många år (om inte barnen är stora redan) och att du inte vet hur aktiv du kommer att vara om ett, tre eller tio år.

Därför går aktier bort till fördel för fonder eftersom aktierna kommer med utdelning som ska återinvesteras och att de är svårare att köpa månadsvis (man kan ju till exempel inte köpa två och en halv Investor-aktie till exempel).

En annan förutsättning jag har för mitt barnsparande är att jag utgår från att aktier kommer att ge bäst avkastning även i framtiden. Därför har jag uteslutande aktiefonder i mitt sparande.

Jag, som precis som många av er Placeraläsare, loggar in på kontot och följer mina placeringar flera gånger i veckan. Jag väljer en lite mer riskfylld fondfördelning och väljer att följa upp den minst två gånger per år så att de ursprungliga vikterna är intakta, med ett visst utrymme för ändringar utifrån vad jag tror om marknadsläget.

Såhär ser min fördelning ut:

20 procent i Länsförsäkring Global Index. Bra presterande globalfond till lågt pris.

20 procent Avanza Global. Bra presterande globalfond till lågt pris.

15 procent Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Som en aktivt förvaltad Sverigefond men med indexfondprislapp.

10 procent SEB Sverigefond Småbolag C/R. Småbolagsfond som gått bra relativt index både i det långa och korta perspektivet.

15 procent Global Teknikfond. Swedbank Robur Technology. Mycket bra historik och fem stjärnor på Morningstar.

5 procent Handelsbanken Hälsovård Tema. Har gått bra både i det långa och korta perspektivet till en rimlig avgift.

5 procent Swedbank Robur Fastighet. Har gått bra både i det långa och korta perspektivet till en rimlig avgift.

5 procent CB Save Earth Fund. Investrar i bolag inom förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering.

5 procent Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets. Investerar i små- och medelstora bolag i tillväxtmarknader.

Genom att följa upp fondportföljen en gång per år och fördela om vikterna kan du minska riskerna och på så vis sälja det som är dyrast för tillfället och köpa det som är relativt sett billigare.

När jag går in och ser över sparandet undersöker jag också ifall jag tycker att fondvalen fortfarande är de bästa utifrån den avgift de har.

För de allra flesta är det bra att inte krångla till det för mycket och då rekommenderar jag följande fördelning:

25 procent i Länsförsäkringar Global Index

25 procent i Avanza Global

30 procent i Spiltan Aktiefond Investmentbolag

20 procent AMF Aktiefond Småbolag

På så vis får du en fondportfölj till en låg prislapp som du inte behöver gå och ändra så mycket i. 

Lycka till med ditt barnsparande!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -