Placeras utvalda fonder i januari

Köpråd Börsyra och kronförstärkning har präglat årets sista månad – något som också visat sig i Placeras utvalda fonder. Nu funderar vi på vad 2024 kan erbjuda i form av avkastning och väljer in en hållbarhetsfond till Placeras utvalda fonder i januari.

Renodlade hållbarhetsfonder har gått relativt svagt under de senaste två åren. Många av de underliggande bolagen har som så många andra drabbats av det höga ränteläget. Nu pekar räntan nedåt och inför det nya året väljer vi att öka exponeringen mot hållbarhet i form av fonden Storebrand Global Solutions som mycket väl lyckats hantera de tuffa marknadsförhållandena.

Fonden investerar i stora etablerade lösningsorienterade bolag som levererar tjänster, produkter eller teknik som bidrar till att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål.

Sedan 2015 har Storebrand Global Solutions förvaltats av kloke Philip Ripman. Det förvaltade kapitalet uppgår till 9,6 miljarder kronor och den årliga avgiften är 0,78 procent, vilket får sägas vara prisvärt med tanke på vilken förvaltning man får. I år har fonden stigit drygt 13 procent.

Philip Ripman

De största innehaven återfinns inom cybersäkerhet, betaltjänster, mobilmaster, e-handel och vattenteknik. Efter årets starka utveckling i cybersäkerhetssektorn är Palo Alto och Crowdstrike största innehaven med vardera drygt 4 procent av fondvärdet. Mastbolaget American Tower och betaltjänstbolaget Visa är andra stora innehav i fonden. Här kan du läsa en intervju med Philip Ripman.

Placeras utvalda fonder i december.

Carnegie Fastighetsfond Norden har stigit 35 procent sedan vi tog in den i köpvärda fonder för tre månader sen, och visst kliar det i säljfingret med en så snabb och stor uppgång. Vi är långsiktigare än så och tror att den kan ha lite mer att hämta när vi går in i 2024.

Även SEB Sverige Småbolag Chans Risk har visat sig vara ett gott val då fonden stigit 26 procent sedan vi tog in den för två månader sedan.

Sämre har det gått för Skandia Japan Exponering som är en av de fonder som sjönk under december. Backade gjorde även Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets. Ska tilläggas att de båda ändå sjunkit mindre än kronförstärkningen under månaden.

Skandia Japan Exponering får vara kvar främst för att det är ett sätt att få exponering mot den så nedtryckta kinesiska börsen utan att investera i Kina. Vi tror fortfarande att en försvagad dollar kan gynna utvecklingsmarknader och behåller även Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets, dessutom tror vi att förvaltaren Jens Barnevik gör det bra.

Vi gör även ett rakt byte. Fidelity Global Technology får ta en paus från listan och vi tar i stället in DNB Teknologi, som är lik, men har en lägre avgift. Största innehaven är Microsoft, Ericsson och Meta.

Förra månaden valde vi in Prior Nilsson Sverige Aktiv, bland annat för att den utklassat index senaste året. Den är hittills upp sex procent. Även Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som stigit 6,5 procent sedan vi tog in den förra månaden, får fortsatt förtroende.

Också Swedbank Robur Globalfond får vara kvar. Kristofer Barrett letar med stor framgång både tillväxtbolag som säljer framtidens varor och tjänster och lågt värderade. Här kan du lyssna på när Placera poddade med honom häromveckan.

UBS EF Mid Caps USA ökade i värde trots kronförstärkningen. De, i amerikanska mått, lite mindre bolagen har halkat efter de större, men vi tror att den skillnaden kommer att minska. Nära halva exponeringen är mot teknik och sjukvård. Största innehavet är kläd- och skokedjan Ross Stores.

Även Storebrand Europa behåller vi för den som vill ha europisk exponering, liksom AMF Balansfond, som trots den att det är en blandfond avkastat 13 procent på ett år.

IKC Avkastningsfond och Case Högräntefond får vara kvar. En analys av de två räntefonderna hittar du här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global Solutions A SEK Köp 432,94 -
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P Köp 33 170,98 -
Storebrand Europa A SEK Köp 211,00 -
IKC Avkastningsfond Köp 136,24 -
Case Högräntefond A Köp 176,01 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 706,77 -
Swedbank Robur Globalfond A Köp 164,40 -
PriorNilsson Sverige Aktiv A Köp 4 378,86 -
Carnegie Fastighetsfond Norden A Köp 521,10 -
SEB Sverigefond Småbolag C/R Köp 594,17 -
Skandia Japan Exponering Köp 280,70 -
DNB Teknologi S Köp 132,67 -
AMF Balansfond Köp 382,61 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 106,37 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 155,47 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -