En oupptäckt holländsk pärla

Aktieanalys Amsterdambörsen innehåller många spännande och innovativa bolag. Flera är världsledande och dominerar sin nisch. Placera har hittat ännu en pärla som är värd att lyfta fram i rampljuset.

Wolters Kluwer är ett internationellt mjukvaru- och databasbolag med rötter i Nederländerna. Bolaget har en mycket stark marknadsposition inom flera av sina verksamhetsområden. Bolaget grundades redan 1836 som en förläggare med fokus på kurs- och vetenskaplig litteratur.

Wolters Kluwer har genom flera strategiska förvärv genomgått en imponerande utveckling under bolagets knappa 190 år. Med huvudkontor i lilla staden Alphen aan den Rijn har man lyckat få en imponerande global närvaro. Bolaget har idag positionerat sig som en ledande leverantör av professionell information, programvara och tjänster som täcker en mängd olika branscher och sektorer.

Under slutet av 1990-talet steg företaget in i mjukvaru- och databranschen genom förvärvet av Ovid Technologies, en pionjär inom medicinsk mjukvara och världens största medicinska databas, US National Library of Medicine. Dessutom lanserades Kluwer Online 1997, med en stark betoning på en global internetstrategi som skulle komma att forma företagets digitala närvaro.

Idag genererar Wolters Kluwer 94 procent av sina intäkter från mjukvara och digitala tjänster, vilket återspeglar deras framgångsrika övergång till den digitala eran. Med en global närvaro och en arbetsstyrka på runt 20 000 personer betjänar företaget kunder i över 180 länder genom sina fem affärsdivisioner: Hälsa, Skatt & Redovisning, ESG-styrning, Juridik & Reglering samt Finans & efterlevnad.

Nancy McKinestry är bolagets VD sedan september 2003. Hon är en kraftfull ledare och en av de längst sittande VD:arna bland Fortune 500-företagen i världen. Under hennes ledning har Wolters Kluwer fortsatt att leverera starka resultat och förbli en av de mest inflytelserika aktörerna i sin bransch.

Nancy McKinestry

Wolters Kluwers affärssegment erbjuder en stor bredd av lösningar för olika sektorer.

Inom hälsa tillhandahåller de klinisk teknologi och evidensbaserade lösningar för beslutsfattande inom hälso- och sjukvården. Deras skatte- och redovisningsdivision hjälper revisorer och professionella skatteexperter att navigera genom förändringar av nya skattelagar.

Wolters Kluwers fokus på ESG-styrning samt juridik och regelefterlevnad, gör dem till en oumbärlig partner för företag som strävar efter att uppfylla juridiska och regulatoriska krav och hantera risker effektivt.

Det är tydligt att de senaste årens höga beslutsaktivitet hos EU för att införa allt fler regler som exempelvis en uppsjö ESG-regler har skapat en allt högre efterfrågan för bolagets produkter.

På börsen har Wolters Kluwer visat imponerande utveckling. De senaste fem åren har aktien stigit med närmare 160 procent och utklassat både Amsterdam-index och STOXX 600 index.

Investerarna uppskattar en marknadsdominant som växer stabilt och har en mycket hög andel återkommande intäkter.

Wolters Kluwer levererade en stabil rapport utan större överraskningar för det fjärdekvartalet. Den organisk intäktstillväxt fortsatte under 2023 och intäkterna ökade till 5 585 miljonoer euro vilket motsvara en ökning med 6 procent jämfört med 2022. Samtidigt ökade den det justerade rörelserelsutatet med 7 procent till 1 476 miljoner euro, vilket ökade rörelsemarginalen från 26,1 till 26,4 procent.

Nettovinsten ökade med 12 procent.

De två största affärsområdena är Hälsa och Skatt & Redovisning som växte med 6 respektive 8 procent under 2023. Snabbast växte ESG-styrning med 9 procent. Lönsamheten är högst för Finans och efterlevnad där rörelsemarginalen når hela 38,3 procent.

Wolters Kluwer har en mycket stabil verksamhet där hela 81 procent av intäkterna är återkommanade via befintliga avtal med kunder. Med en rörelsemarginal på över 26 procent är lönsamheten på investerad kapital hög och ökade till 16,8 procent under 2023.

Ett annat viktigt mått är Cash conversion rate (CCR), ett mått som används för att mäta hur effektivt ett företag kan konvertera sin nettoinkomst till operativt kassaflöde. En högre CCR indikerar att ett företag effektivt kan omvandla sina vinster till kassaflöde, vilket är viktigt för att upprätthålla verksamheten och möta finansiella åtaganden. Wolter Kluwer är närmare 100 procent.

Ledningen med Nancy McKinestry vid rodret har ambitiösa mål för 2024. Här förväntar de sig en ökninng av den en justerad rörelsemarginal till intervallet 26,4 procent -26,8 procent. En förväntad avkastning på investerat kapital på 17 procent till 18 procent.

Analytikerna spår att nettovinsten stiger till 1 077 miljoner euro för innevarande år och till 1 168 miljoner euro 2025 samtidigt som rörelsemargeinalen stiger till 27,3 procent 2025.

Vi på Placera gillar kombinationen återköp och utdelning, då vinst och utdelning efter hand delas på allt färre aktier. Bolaget genomför både återköp och levererar en stadig utdelningstillväxt.

Wolter Kluwer-aktien är inte billig. Den handlas på p/e-tal 33 på 2023 års vinst och sjunker till p/e-tal 30 på 2024 års vinstprognoser och till p/e-tal 29 för 2025. Snittetvärdet för p/e-talet de senaste fem åren är 29.

En intressant betraktelse är att Wolters Kluwer ligger i framkant och jobbat med det hetaste av heta, generativ AI utveckling under 10 år och erbjuder nu kunderna möjligheten till AI-tjänster inom affärsområdena Hälsa och Juridik & Legal.

Wolters Kluwer-aktien handlas på Amsterdambörsen och ingår i flera ledande index som exempelvis Amsterdambörsens AEX, STOXX Europe 600-indexen och prestigeindexet EURO STOXX 50. I det senaste togs Wolter Kluwer in under vintern. Aktien har trots sin utklassning av europeiska aktieindex inte en framträdande roll i ledande europafonder.

Jag skulle kunna sträcka mig och säga att Wolter Kluwer är ett litet Microsoft inom mjukvara/databaser för regelefterlevnad. Med en stor marknadsposition, hög innovation, förnyelse av företaget. Med en underliggande stabil omsättningstillväxt på mellan 5-8 procent hör aktien hemma i en långsiktig aktieportfölj.

Vill du ha koll på vad som händer på finansmarknaden.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Wolters Kluwer NV Köp 147,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -