Mer uppsida i Sydkoreas Amazon

Aktier Sedan Placera utfärdade köprekommendation i Sydkoreas Amazon är aktien upp 30 procent. Vi tror att Coupang-aktien har mer att ge.

Coupang grundades 2010 av den nuvarande VD:en Bom Kim. Kim föddes i Seoul men lämnade landet vid sju års ålder för att flytta till USA. Han började senare i livet studera på Harvard University men hoppade av efter bara sex månader. Efter att Kim slutade på universitetet försökte han starta företag men misslyckades ett flertal gånger. I Seoul 2010 grundade Bom Kim Coupang, som förenklat kan beskrivas som den sydkoreanska motsvarigheten till Amazon. 

Både Bill Gates och investeraren Stanley Druckenmiller har Coupang i sina depåer. I Druckenmillers portfölj är Coupang den näst största positionen efter Microsoft.

Coupang är Sydkoreas största e-handelsplattform och huvudkontoret ligger i Seoul. Bolaget har idag 63 000 anställda. Börsvärdet uppgår nästan till 30 miljarder dollar och aktien är noterad på NYSE. Sedan börsnoteringen 2021 är aktiekursen ner över 60 procent. 

I Product Commerce-segmentet, som står för i princip hela försäljningen, ingår e-handel. Här ingår både försäljning av egna produkter och tredjepartsprodukter. Det senare innebär att ett annat företag lägger upp sina produkter på Coupangs plattform, varpå Coupang tjänar pengar genom att ta en avgift på försäljningsbeloppet. Annonsintäkter från e-handelssidan ingår också i segmentet. Dessutom finns matleveranstjänsten Rocket Fresh (likt Mathem) med i Commerce-området. 

Developing Offerings står för ett fåtal procent av omsättningen. Här ingår restaurangbeställnings- och leveranstjänsten Coupang Eats, filmstreamingstjänsten Coupang Play, fintech och intäkter utanför Sydkorea, det vill säga Taiwan. 

I samband med att rapporten för årets sista kvartal släpptes 27 februari gick aktien upp 8 procent. I kvartalet landade den översta raden på 6,6 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på 20 procent. Rörelseresultatet ökade med nästan 60 procent vilket gav en justerad rörelsemarginal på 4,5 procent.

I kvartalet ökade antalet aktiva användare till 21 miljoner vilket är en tillväxt på över 15 procent i jämförelse med motsvarande period ifjol. En intressant iakttagelse är att samtliga kundgrupper, sedan 2018, spenderar kontinuerligt mer pengar hos Coupang.

Antalet kunder som har medlemskap hos Coupang växte med nästan 30 procent till 14 miljoner. Medlemskapet påminner om Amazon Prime där kunderna får bland annat gratis frakt och rabatter på varor mot en avgift på cirka 4 dollar i månaden. 

Försäljningstillväxten accelererade under 2023 i jämförelse med 2022. Under 2022 växte översta raden med 12 procent. För helåret 2023 så växte försäljningen med 20 procent samtidigt som bruttomarginalen fortsatte expandera till lite över 25 procent. Under det gångna året genererade Coupang ett fritt kassaflöde på 1,8 miljarder dollar. 

I slutet av januari stod det klart att Coupang förvärvade det krisande lyx-e-handelsbolaget Farfetch. Coupang uppger att man håller på att implementera en strategi för att göra Farfetch lönsamt. Grundaren och vd:en Bom Kim hoppas att man om några år kommer se Farfetch-affären som värdeskapande. Farfetchs siffror är inte inräknade i den senaste rapporten.  

Coupang har investerat och investerar mycket pengar i sitt logistiknätverk vilket är en viktig konkurrensfördel. Nu verkar det som att stora investeringar görs för att växa  Taiwan-verksamheten.

Coupangs balansräkning är robust med nettokassa och dessutom genererar verksamheten nu fina fria kassaflöden. Största risken i aktien just nu är en rejäl lågkonjunktur som påverkar Coupangs kunder. 

Coupang 2024E 2025E 2026E
Oms till,% 17 14 16
Ebit marg,% 2,5 4 5,5
Ev/ebit 43 25 15
P/e 60 31 19

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas aktien till p/e 60 och ev/ebit 43. Under 2025 förväntas multiplarna falla till 31 respektive 25. I jämförelse med Amazon och sydamerikanska Mercadolibre ser Coupang dyrare ut. Amazon handlas till 36 gånger rörelseresultatet och Mercadolibre 30. Man bör ha i åtanke att Coupang förväntas ha en aggressivare marginalexpansion än de andra två. 

Placera tycker fortfarande att det finns mycket att gilla i Coupang. Om tillväxten kan fortsätta samtidigt som en marginalexpansion finns det sannolikt en fin resa i aktien. Vi återupprepar köp. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Coupang A Köp 18,85 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -