En besvärande siffra inför Fed-beskedet

Makrokommentar För andra månaden i rad stiger den amerikanska inflationen något snabbare än väntat. Det bidrar till att spänningen inför nästa veckas penningpolitiska besked från Federal Reserve stiger ytterligare.

Den amerikanska inflationen visade sig vara något högre än väntat när siffrorna för februari publicerades. Den breda inflationen, KPI, steg med 0,4 procent mellan januari och februari och i årstakt landade uppgången på 3,2 procent. Det var en tiondel högre än analytikerna hade räknat med. Det var också en uppgång från 3,1 procent i januari.

Den viktigare kärninflationen, där livsmedels- och energipriser räknas av, sjönk visserligen från 3,9 procent i januari till 3,8 procent i februari och landade därmed också en tiondel över analytikernas förväntningar. Månadsuppgången på 0,4 procent mellan januari och februari var också något höge än väntat och det var andra månaden i rad med en uppgång på just 0,4 procent. Det väcker vissa farhågor kring att den nedåtgående trenden för kärninflationen därmed är på väg att brytas.

Det som framför allt bidrog till att driva upp priserna i februari var bensinpriser samt boendekostnader (shelter) som tillsammans stod för 60 procent av prisuppgången i februari. Boendekostnaderna steg med 0,4 procent mellan januari och februari så det positiva var ändå att månadsuppgången sjönk från de 0,6 procent som noterades i januari. Det ska också sägas att just boendekostnader har en lägre vikt i den deflator för privat konsumtion (PCE-deflatorn) som är Federal Reserves föredragna inflationsmått. Så man får kapa lite knappt en procentenhet från kärninflationen för att hamna på motsvarande siffra för kärn-PCE. Boendekostnaderna har trots allt stigit med hela 5,9 procent mätt i årstakt.

Ändå är det här förstås en lite besvärande inflationssiffra för Federal Reserve inför nästa veckas penningpolitiska besked den 20 mars. Inflationen sjunker inte längre i samma omfattning som tidigare – om den nu sjunker alls – och månadsutvecklingen ligger nu på högre nivåer. Det kan därför visa sig bli trögare än väntat att få ner inflationen till målet på 2 procent.

Dessutom är arbetsmarknaden fortsatt stark och även tillväxten håller sig uppe på riktigt höga nivåer. Mot slutet av veckan får vi också siffror över detaljhandel, producentpriser och industriproduktion för februari. Lite beroende på hur de siffrorna faller ut lär bestämma vilket tonläge som centralbanken väljer att ha. Hyggliga siffror betyder att det verkligen inte brådskar med att flagga för snabba räntesänkningar. Snarare tvärtom.

I nästa vecka lämnar även de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) färska prognoser kring vad de tror om inflation, räntor och tillväxt framöver. Räkna med att de prognoserna kommer att väga mycket tungt i marknadens bedömning kring Federal Reserves framtida ränteplaner.

Nu var inflationsavvikelsen i februari inte så stor så att det skapade någon särskild panik på finansmarknaden i nuläget. Marknadsreaktionerna har varit relativt måttliga. Vi kan dock vara säkra på att spänningen inför nästa veckas penningpolitiska besked har fått en liten extra skjuts uppåt. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -