New York-börserna: Nya rekord efter Fed-beskedet

USA De amerikanska börserna avslutade onsdagshandeln tydligt uppåt efter att centralbanken Federal Reserve gett sitt räntebesked. Munterheten medförde även att landets tre huvudindex samtliga nådde nya rekordhöga nivåer.

S&P 500 ökade 0,9 procent till 5.225 och räknat från Stockholmsbörsens stängning var ökningen lika stor. Nasdaq Composite steg 1,3 procent till 16.369 och Dow Jones industriindex avancerade 1,0 procent till 39.512.

Fed lämnade räntan som väntat styrräntan oförändrad vid 5,00–5,25 procent, men medianränteprognoserna höjdes å andra sidan för 2025, 2026 samt för den långsiktiga räntan. Medianränteprognosen för innevarande år lämnades dock oförändrad och indikerar således alltjämt tre räntesänkningar i år. På presskonferensen sade Fed-chefen Jerome Powell att ledamöterna under mötet diskuterat en dämpning i arbetet med att minska balansräkningen. Inga beslut fattades, men den generella uppfattningen i kommittén var att det kommer att bli lämpligt att dämpa takten "ganska snart".

Vidare sade Fed-chefen att säsongsfaktorer kan ligga bakom de oväntat höga inflationsutfallen för både januari och februari. Utfallen ändrar därmed inte bilden av att inflationen utvecklas mot målet, men de har inte heller ökat någons förtroende.

Enligt CME Fedwatch Tool indikerar marknadens prissättning nu en sannolikhet på 67 procent för en räntesänkning i juni. Det är tolv procentenheter högre än i tisdags.

Medan börserna steg syntes i stället räntorna sjunka med störst rörelser statspapper med kortare löptider. Tvåårsräntan sjönk nästan 9 punkter till 4,62 procent och femåringen var ned 5 punkter till 4,26 procent. Tioårsräntan var desto mer stillastående och sjönk en punkt till 4,28 procent. Dollarn försvagades.

På börssidan stärktes storbanken JP Morgan 1,3 procent efter att oväntat ha ökat sin utdelning med 9,5 procent i kölvattnet av fjolårets starka vinst tillsammans med att beslutsfattare signalerat att förslag för stramare kapitalkrav kan omprövas.

Sektorkollegan Wells Fargo backade initialt, tyngt av att Citi sänkt aktien ett snäpp till neutral, men drogs sedan med upp och steg en halv procent. Enligt Citi handlas Wells Fargo-aktien till en premie jämfört med sektorkollegorna baserat på analyshusets beräknade kapitalkrav, vilket medför att den riskjusterade avkastningen ses som någorlunda balanserad.

Det svenska ljudströmningsbolaget Spotify, med notering i USA, klättrade 3,5 procent. Bank of America höjde sin riktkurs med motiveringen att banken är säkra på att det första kvartalets resultat kommer åtminstone vara i linje med Spotifys prognoser.

Läkemedelsbolaget Eli Lilly var ned närmare procenten efter att den amerikanska kongressens budgetkontor (CBO) presenterat en analys med slutsatsen att det blir dyrare för USA att subventionera fetmaläkemedel genom Medicare vid de nuvarande läkemedelspriserna.

Smyckeskedjan Signet Jewelers, både danska Pandoras konkurrent och återförsäljare, rasade 12 procent. Signet Jewelers försäljning och justerade resultat per aktie kom in under konsensus, likaså prognosen för det kommande räkenskapsåret.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -