Så ser centralbanksläget ut nu

Makrokommentar Det har varit en händelserik vecka på centralbanksområdet. Flera centralbanker lämnade visserligen som väntat räntan oförändrad men det levererades också en och annan överraskning.

Det kom visserligen inte som någon större överraskning men det var ändå något av en märkeshändelse när den japanska centralbanken höjde räntan för första gången på 17 år. Det skapade dock inte någon större turbulens på marknaden och den nya räntenivån på 0,00 – 0,10% framstår inte heller som särskilt skrämmande. Bank of Japans huvudbudskap var också att eventuella räntehöjningar kommer att levereras i en mycket lugn takt.  På marknaden har man däremot så smått börjat fokusera på de höga löneökningarna som hittills förhandlats fram och räknar med ytterligare räntehöjningar under året.

En riktig överraskning var däremot att den schweiziska centralbanken tog det första steget fullt ut och sänkte sin styrränta med 25 punkter till 1,50 procent. I Schweiz är inflationen mer eller mindre under kontroll samtidigt som schweizerfrancen fortfarande är mycket högt värderad, trots en rejäl försvagning sedan i höstas. Oklart när nästa räntesänkning kan bli aktuellt efter ett försiktigt budskap från den avgående centralbankschefen Thomas Jordan.  Att det kommer en ny centralbankschef bidrar till osäkerheten kring räntesättningen framöver.

Till överraskningar hörde dessutom att den turkiska centralbanken drämde till med en räntehöjning på hela 5 procentenheter till en styrränta på 50 procent. Visserligen inte så överraskande sett till att landet brottas med en inflation på 67 procent men ändå hade de flesta räknat med att banken skulle ligga still med räntan inför de lokalval som hålls den 31 mars och där president Erdogan hoppas att hans parti ska återta makten i flera storstäder.

Centralbanker som varit i farten       
    Beslut Styrränta Huvudbudskap
         
Japan Bank of Japan höjn 10-20 punkt 0,0-0,1% mycket försiktiga höjningar framöver
Australien RBA oför 4,35% inga räntehöjningar
USA Federal Reserve oför 5,25-5,50% tre sänkningar i år
Schweiz SNB sänkn 25 punkt 1,50% oklart
Norge Norges bank oför 4,50% sänkning tidigast andra halvåret
Storbritannien Bank of England oför 5,25% närmar sig räntesänkning
         
Brasilien BCB sänkn 50 punkt 10,75%  
Mexico Banxico sänkn  25 punkt 11,00%  
Turkiet TCMB höjn 500 punkt 50,00%  
         
Källa: Placera, Bloomberg, Macrobond      

 

I övrigt var det mest väntade besked med oförändrade styrräntor i bland annat Australien, USA, Storbritannien och Norge. Helt klart är ändå att alla dessa centralbanker laddar för att nästa steg på räntetrappan är neråt. Federal Reserve och Bank of England väntas sänka i juni även om det finns faktorer som egentligen talar emot räntesänkningar i form av fortsatt hög inflation och stram arbetsmarknad. Så osvuret är kanske ändå bäst. ECB som lämnade sitt besked för några veckor sedan väntas också skrida till verket i juni.

Norges Bank ser ut att behöva skjuta på sin första räntesänkning och prognosen är att den kommer tidigast i september. Bank of Australia är ett osäkert kort eftersom det här var det första penningpolitiska mötet som man inte direkt hotade med ytterligare räntehöjningar.

Många tillväxtländer har kommit en bit in på sina penningpolitiska lättnader. Till dessa hör Brasilien som sänkte sin styrränta för sjätte gången i samband med veckans penningpolitiska besked. Även Mexico valde att hänga på räntesänkartåget med en första räntesänkning.

Kommande onsdag är det dags för Riksbanken att lämna penningpolitiskt besked. Det är i stort sett ingen som räknar med att Riksbanken rör räntan men troligen väntar en ordentlig nedjustering av räntebanan. Det skiftar lite mellan olika bedömare om det blir en maj- eller junisänkning men med en klar majoritet som tror att det dröjer till juni, enligt en färsk undersökning från SEB. Däremot prisar räntemarknaden in en majsänkning med 70 procents sannolikhet.  

Vi på Placera fortsätter att, med en dåres envishet, hävda att alla förutsättningar egentligen redan finns på plats för att sänka räntan och ser fram mot bankens prognoser med stor nyfikenhet. Obefintlig tillväxt, en inflation som närmar sig målet i en rasande fart och stigande arbetslöshet borde räcka som argument och vi hoppas de tar rygg på den schweiziska centralbanken.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -