USA-aktierna med störst potential

Börs Boeings och Warner Bros aktier ska upp, medan AirBnB och Caterpillar är två bolag som bör falla på börsen. Åtminstone om man ska tro på analytikernas riktkurser för bolagen i S&P500.

Efter en stark inledning på året är det amerikanska breda indexet S&P500 upp med nästan 10 procent sedan årsskiftet. Många av de riktkurser som storbankernas aktiestrateger satte för USA-börsen inför 2024 är därmed redan uppnådda eller passerade.

Synar man riktkurserna för indexet från en annan vinkel, genom att sammanställa branschanalytikernas riktkurser för varje enskilt bolag, finns det dock lite uppsida kvar. Prognosdatabasen Factset summerar ihop dessa enskilda riktkurser till knappt 5 600 på indexnivå och det skulle innebära en kurspotential på knappt 7 procent det kommande året.

Hälsovård och Fastigheter är de två sektorer som sticker ut mest positivt vad gäller avstånd mellan dagens kurser och analytikernas riktkurser. Minst är potentialen inom Råvaror och Industri.

Bland enskilda aktier är det en brokig samling som letar sig in bland de mest och minst köpvärda pjäserna. Som tabellen nedan visar är det solenergibolaget First Solar som anses ha mest att ge, följt av hotell- och kasinobolaget Ceasars.

Flygplanstillverkaren Boeing och mediejätten Warner Bros är två bolag som båda har pressats hårt på börsen i år och de hamnar också högt på topp-10-listan.

Listan på de tio aktierna man ska se upp med, där fallhöjden är störst ned till snittriktkursen, innehåller flera kursraketer. I topp hittar vi exempelvis bult- och skruvleverantören Fastanal som har stigit över 20 procent i år men där analytikerna anser att värdet är ungefär lika mycket lägre.

Andra bolag med industrikoppling som har gått starkt på börsen i år men där analytikerna tycker att det har gått lite väl snabbt är maskin- och fordonsbolagen Caterpillar och Paccar. Bra har året även börjat för boendeuthyraren AirBnB och även här har aktiekursen dragit ifrån riktkurserna.

Med bara några dagar kvar av kvartalet så börjar det klarna hur förväntningarna ser ut på den kommande rapportperioden. Enligt Factset så förväntas ytterligare ett kvartal med vinsttillväxt och sammantaget handlar det om en uppgång med 3,4 procent, vilket är lite lägre än vad analytikerna trodde vid årsskiftet.

Inte så mycket att jubla över kanske men vinsttillväxten väntas pinna på lite bättre under kommande kvartal och för helåret 2024 är prognosen nu en vinstuppgång på 10,9 procent. Även 2025 ligger en tvåsiffrig vinsttillväxt i korten och här spår analytikerna drygt 13 procent.

Börsen har samtidigt sprungit på snabbt uppåt och det innebär att p/e-talet för den kommande 12-månadersperioden har stigit. Nuvarande p/e-tal ligger på 20,9 och kan jämföras med ett historiskt 5-årssnitt på 19 och 10-årssnittet som ligger på knappt 18.

 

Den amerikanska rapportperioden drar igång på allvar i mitten av april. Som vanligt är de stora bankerna tidigt ute och Citigroup, JP Morgan och Wells Fargo visar vägen med rapporter redan den 12 april.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -