Folkaktierna som ökenvandrar

Börs Köp storbolag och var långsiktig. Ofta är det en trygg strategi på börsen men det finns en hel del populära aktier på storbolagslistan som har backat även på fem års sikt. Här är listan som man inte vill hitta sina aktier på.

Börshumöret är glatt och kursrekorden slås på löpande band, inte minst bland storbolagen som har tagit ledartröjan de senaste åren och drivit indexnivåerna högre. Det har till synes varit omöjligt att misslyckas på börsen den senaste tiden om man bara har hållit sig till de större bolagen och följt det trygga rådet att vara långsiktig.

Ändå finns det en ganska lång lista på bolag som är noterade på Largecap-listan i Stockholm som ligger på minus även om man som aktieägare har haft tålamod och suttit med i fem år. Mäter vi totalavkastningen, som tar hänsyn till utdelningar, handlar det om 16 bolag som tar sig in i ”hall of shame” just nu.

 

Large Cap Kursutveckling 5 år Totalavkastning 5 år
Intrum -90% -85%
SBB -63% -54%
Millicom -52% -50%
Electrolux  -52% -38%
Embracer   -29% -29%
Ericsson -37% -27%
Fenix Outdoor -28% -23%
Fabege -29% -20%
Elekta -25% -16%
Kinnevik -19% -14%
Hufvudstaden -21% -12%
Vitrolife -12% -11%
Telia Company -35% -11%
Corem Property  -26% -10%
TietoEvry -23% -3%
Billerud -21% -2%
Källa: Infront    

 

Allra svettigast har det varit för Intrums ägare. Nedgången på närmare 90 procent har bara accelererat i år när oron för omfinansierade skulder har stigit snabbt. Skulder som ska finansieras om, i kombination med högre räntor, är också ett tema bakom SBB:s numera välkända kurskollaps.

Anmärkningsvärt med listan är samtidigt att många bolag i kategorin folkaktier finns med. Telia har en lång tradition av att göra sina 459 000 aktieägare besvikna och detsamma kan numera sägas om Ericssons 413 000 aktieägare. Nämnda SBB har i sin tur 220 000 ägare

Embracer är en annan sur historia och spelbolaget får med sina 128 000 ägare klassas som en kandidat till folkaktie. Electrolux och Billerud är inte fullt lika populära, men med sina 74 000 respektive 101 000 aktieägare är det två andra exempel på bolag som har hämmat avkastningen hos väldigt många svenskar.

Några andra bolag sticker ut genom att de tidigare har varit succéer men nu har en lång period med seg utveckling bakom sig, samtidigt som flera branschkollegor har klarat sig mycket bättre. Fenix Outdoor är ett exempel inom friluftssegmentet och bland investmentbolagen är det Kinnevik som sticker ut negativt.

Medan Investor och Industrivärdens inriktning mot företrädesvis stora industribolag och banker har skördat stora framgångar har Kinneviks fokus på mindre och yngre teknikbolag gått i baklås. Det har kostat på för de 178 000 Kinnevikägarna.

Det finns förstås ingen naturlag som säger att dåligt presterande aktier eller bolag ska förbli det, men har man aktier i något av bolagen på listan och inte hittar bra argument till varför de ska vända – då kanske det är ett bra tillfälle att vårstäda i aktieportföljen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -