Fed-sänkningar på väg blåsa bort

Makrokommentar Högre än väntad kärninflation i USA har skapat viss turbulens på finansmarknaden. En junisänkning från Federal Reserve ter sig allt mer osannolik och på marknaden börjar man dessutom tona ner chanserna för en eventuell julisänkning.

Den amerikanska inflationen kom in något högre än väntat när marssiffrorna publicerades. Den breda inflationen (KPI) steg visserligen med de 3,5 procent som analytikerna hade väntat sig men kärninflationen, där livsmedels- och energipriser räknas av, landade en tiondel över marknadens förväntningar och låg still på 3,8 procent i årstakt.

Det mest besvärande inflationsutfallet var kanske ändå att månadsutvecklingen mellan februari och mars blev 0,4 procent. Det är också snittet för det tre inledande månaderna på 2024 och ett, ur inflationssynpunkt, tydligt avsteg från slutet av förra året när månadsutvecklingen snarare överraskade åt det lägre hållet.

En stor bov i inflationsdramat är att boendekostnaderna (shelter) fortsätter att stiga i en hög takt. I årstakt ligger uppgången på 5,7 procent. Visserligen väger just den komponenten betydligt mycket i mindre i den prisdeflator för privat konsumtion (PCE) som är Federal Reserves föredragna inflationsmått men det är fortfarande ett bekymmer för banken. Många analytiker hade dessutom räknat med att just den komponenten skulle visa tecken på att dämpas i marsmätningen.

Andra faktorer som höll upp den breda marsinflationen var bland annat stigande bensin- och elpriser samt stigande varupriser, exklusive bilar.

Det har dessutom varit stort fokus på tjänsteprisernas utveckling och fortsatt stigande priser på restauranger och hemleveranser samt att priserna för transporttjänster stiger får väl också läggas i den negativa vågskålen.

Nu ska siffrorna skärskådas av marknaden men den initiala reaktionen har varit rejält negativ. Börser i västvärlden har vänt ner, liksom börsterminerna i USA.

 

Dollarn har stärkts och kronan tappat inte bara mot dollarn utan mot de flesta valutor.

Dessutom har de amerikanska marknadsräntorna dragit iväg upp och tioårsräntan ligger snubblande nära att passera 4,5 procent.

Det kan tilläggas att förväntningarna på en junisänkning från Fed:s sida skruvats ner ordentligt och ska vi tro på den initiala prissättningen på räntemarknaden börjar många dessutom ifrågasätta en eventuell julisänkning.

finansmarknaden har man dock haft en väldig förmåga att svälja negativa räntenyheter under senare tid så vi får se var marknaden landar när den initiala chocken har gett med sig. Men från vår sida på Placera, är det svårt att se hur Federal Reserve ska kunna motivera en räntesänkning i hyfsad närtid. Vi hinner dock fåt två ytterligare inflationsutfall innan junimötet (den 12 juni). Nästa räntebesked från Fed kommer dock redan den 1 maj.

Nu riktas fokus mot det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publicerar klockan 20.00. Möjligen kan det innehålla en del positiva nyheter även om det snarare lutar åt det senare. Den räntesättande kommittén (FOMC) tycks i alla fall vara splittrad i synen på hur mycket och hur snabbt banken kan sänka ränta. Den försiktiga falangen, som tvekar kring snabba räntesänkningar, har i alla fall fått vatten på sin kvarn i och med inflationsutfallet för mars.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -