Det har varit ytterligare en trög vecka på världens börser. Den svenska börsen var ner med 0,8 procent under veckan som gick även om det såg lite hoppfullt ut efter att inflationssiffrorna för mars kom in betydligt lägre än väntat och väckte nytt hopp om snabba och omfattande räntesänkningar. Vilket satte fart på flera räntekänsliga aktier. Stoxx600 backade med 0,3 procent medan S&P500 sjönk med 1,6 procent.
Att den amerikanska börsen utvecklades svagt hänger visserligen samman med ökade geopolitiska spänningar i Mellanöstern, som pressade börserna framför allt under fredagen, men även stigande ränteoro och några svaga bankrapporter bidrar till lite surare börshumör.
I Sverige är det ändå räntesänkningar som är högst på agendan och en räntesänkning den 8 maj prisas nu in med ungefär 80 procents sannolikhet. Vi får se om den sannolikheten kan skjuta i höjden ytterligare när några av riksbanksdirektionens ledamöter håller tal i veckan. Flodén på onsdag och Bunge respektive Jansson på torsdag. Kronan har visserligen tappat en hel del under förra veckan, vilket kan bidra till lite nervositet på Riksbanken. Kronförsvagningen förklaras ändå till största delen av tilltagande dollarstyrka när placerare söker sig till trygga alternativ samtidigt som ränteskillnaden mot Europa succesivt ökar.
Efter en vecka dominerad av inflationssiffror och centralbanksbesked blir det annars betydligt lugnare på makrofronten den här veckan. Samtidigt som rapportperioden tar ordentlig fart. Risken är dock att krisen mellan Israel och Iran kommer att ligga lite som en våt filt över marknaden. Noterbart är ändå att oljepriset inte skjutit i höjden, vilket är lite hoppingivande.
Några punkter vill vi dock ändå framhålla på makroområdet.
På tisdag kommer intressanta kinesiska BNP-siffror. Dessa väntas visa en fortsatt ganska trög återhämtning men det finns små tecken på att den kinesiska ekonomin är på väg att få upp lite bättre fart. Förhoppningen är att hushållens konsumtion ska börjat stiga in en snabbare takt.
Vi får också en hel del brittiska makrosiffror under veckan med onsdagens inflationssiffror som huvudnummer. Bank of England närmar sig en räntesänkning trots en hög kärninflation i utgångsläget. Lite lägre inflationssiffror och det kan till och med bli en räntesänkning redan 9 maj. Dagen efter Riksbankens räntebesked.
Internationella valutafonden (IMF) publicerar en färsk prognos på tisdag och hade det inte varit för de ökade geopolitiska spänningar kunde det ha blivit ganska trevlig läsning. Vi väntar oss annars att IMF skruvar upp prognoserna för global tillväxt och anslår en tämligen optimistisk ton.
För svenskt vidkommande ser vi fram mot den vårbudget som regeringen presenterar på måndagsmorgonen men huvudnumren är trots allt riksbankstalen.
Måndag
Regeringen presenterar sin vårbudget som, enligt uppgift, ska innehålla nya reformer som uppgår till 17 miljarder kronor, motsvarande ungefär 0,3 procent av BNP. Viktigt också vad de säger om eventuellt reformutrymme framåt. Amerikansk detaljhandel återhämtade sig rejält i februari efter en lite trög start på året. Nu väntar sig de flesta att shoppingviljan är fortsatt hög.
Tisdag
BNP-siffror från Kina som väntas hamna en bit under den politiska ledningens mål. Hushållen är fortsatt försiktiga främst på grund av en fortsatt trög bostadsmarknad. Löneökningstakten i Storbritannien fortsätter att dämpas men i en alltför långsam takt för att Bank of England ska vara nöjda. IMF publicerar färsk prognos kring vad de tror om världsekonomin de kommande åren.
Onsdag
Inflationen i Storbritannien rör sig åt rätt håll men kärninflationen ligger ändå på en oroväckande hög nivå. Ändå väntar sig många att Bank of England också ska sänka räntan i någorlunda närtid. Håll koll på det tal som vice riksbankschefen Martin Flodén håller. Visserligen ska han snart lämna sin post men det kanske samtidigt gör honom lite mer frispråkig. Definitiva inflationssiffror för EMU-området och Beige book från Federal Reserve.
Torsdag
Två viktiga tal när de vice riksbankscheferna Aino Bunge och Per Jansson äntrar scenen. Nu borde de skicka tydliga signaler kring hur det ser på det överraskande låga inflationsutfallet i mars och signaler kring hur det påverkar penningpolitiken i det korta perspektivet. Förhoppningsvis mycket intressant att följa. Om de nu törs ta ut svängarna lite grann.
Fredag
Japansk inflation och japanska löneökningar ligger nu på en nivå som skulle kunna trigga Bank of Japan till ytterligare åtstramningar även om budskapet när de slutligen höjde var att man skulle gå försiktigt fram. Lite bättre fart i brittisk detaljhandel väntas.