HMS: Hög värdering, ökad osäkerhet

Rapportkommentar HMS Networks har genom rekordförvärvet gått från nettokassa till miljardskulder. En svalare efterfrågan i första kvartalet har nu ökat risken i den högt värderade aktien. Men att gasa när andra bromsar kan skapa riktiga vinnare på lång sikt.

HMS har skördat stora framgångar när industrin investerat kraftigt i digitalisering. Den mest kända serien Anybus är fristående komponenter som trådlöst ansluter olika system och maskiner.

Aktien har länge varit en favorit bland investerare, vilket reflekteras i värderingen på 44 gånger årets förväntade vinst. Den höga värderingen har genom åren fått stöd från en konsekvent och brant stigande vinst.

Källa: bolaget

År 2023 präglades av en tydligt vikande orderingång. Eftersom det var en effekt av tidigare störningar i leveranskedjorna var förändringen relativt odramatisk. Nu syns däremot en väsentlig nedgång i omsättningen samtidigt som orderingången fortsätter sjunka på årsbasis.

Källa: Bolaget

I årets första kvartal summerades omsättningen till strax över 600 miljoner kronor, vilket var 20 procent lägre än motsvarande period 2023. Rörelseresultatet på 130 miljoner (211) och vinsten per aktie på 2,28 (3,70 kronor) innebar nästan en halvering för båda resultatmåtten. Även kassaflödet försämrades väsentligt jämfört med första kvartalet 2023.

Rekordförvärvet av Red Lion Controls som ökar närvaron i Nordamerika annonserades innan årsskiftet och betalades kontant. Prislappen på köpet var 345 miljoner dollar, motsvarande cirka 3,6 miljarder kronor. Förvärvet gjordes till betydligt lägre multiplar än vad börsen betalar för HMS och siffrorna konsoliderades i början på april.

Innan förvärvet hade HMS nettokassa. För att finansiera förvärvet har bolaget lånat cirka 2,3 miljarder kronor samtidigt som en riktad nyemission på cirka 1,2 miljarder ska göras. Om den riktade emissionen görs på 380 kronor per aktie, spär det ut aktieägarna med nästan 7 procent. 

Enligt estimaten i Factset väntas HMS redovisa en vinst på drygt 9 kronor i år. På tolv månader har bolaget skapat nästan 11 kronor per aktie i vinst. Om vinsttillväxten nu mildras ska aktien värderas lägre än idag. Det betyder inte att aktien kommer värderas på några låga vinstmultiplar.

Sedan finanskrisen är snittvärderingen 30 gånger på kommande tolv månaders vinst. 30 gånger den förväntade vinsten i år skulle ge ett pris på 280 kronor per aktie, vilket är lägre än nuvarande cirka 405 kronor. Är vi generösa och använder samma multipel på nästa års förväntade vinst hamnar vi på 360 kronor per aktie.

För att försvara den historiska vinstmultipeln måste vinsten öka mer än de 20 till 30 procent som förväntas kommande år. Och det blir inte enklare med ökade räntekostnader och snart drygt 7 procent fler aktier.

Långsiktigt kan rekordförvärvet och att skuldsätta sig när efterfrågan svalnat visa sig vara rätt beslut. Men risken har helt klart ökat och det är svårt att argumentera för att aktien är köpvärd på dagens värdering.

Medan bolaget nu ska jobba med kostnadsbesparingar genom personalneddragningar avvaktar vi med aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HMS Networks Neutral 403,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -