BofA: Förvaltarna fortsatt optimistiska

Marknad De stora globala fondförvaltarna ser fortsatt ljust på tillväxtpotentialen i ekonomin, på börsen och nu även på råvaror. Samtidigt närmar sig kassaandelen nivåer där det brukar vara mer sälj- än köpläge, visar BofA:s månatliga investerarenkät.

Den senaste förvaltarenkäten från Bank of America, som omfattar hundratals globala storinvesterare, genomfördes den 5 till 11 april. Precis som de senaste månaderna har mungiporna fortsatt allt längre uppåt i början av april och det visar sig tydligt i bankens samlingsindikator FMS-sentiment.

När tillväxtförväntningar, aktieallokering och kassaandelen vägs samman så hamnar nivån högre än vad den gjort någon under månad sedan början av 2022, strax före Ukrainakriget bröt ut. Den är dock inte på några rekordnivåer ännu som grafiken nedan visar.

En av de intressantaste frågorna i enkäten handlar om hur mycket kassa förvaltarna väljer att hålla. En stor kassa pekar på försiktighet och oro för börsnedgång, medan en liten kassa visar att pengarna har satts i arbete i mer riskfyllda tillgångar.

BofA:s tumregel är att nivåer över 5 procent kan ses som en köpsignal för aktier medan nivåer under 4 procent utgör en säljsignal. Nu har kassaandelen krupit ned till 4,2 procent i genomsnitt, från 4,4 procent förra månaden.

”Inte riktigt på blunda-och-sälj-nivåer men risktillgångar är taktiskt sett mycket mer känsliga för dåliga än goda nyheter nu”, konstaterar bankens analytiker.

Ytterligare ett tecken på dominansen för optimisterna hittar man i enkätsvaren kring den globala ekonomin. Frågan de senaste kvartalen har varit om ekonomin ska göra en hård eller mjuk landning och på senare tid har även alternativet att det inte blir någon landning alls tillkommit.

Team hårdlandning har fått allt färre medlemmar, medan mjuklandarna är fortsatt många till antalet samtidigt som över en tredjedel nu räknar med att det inte blir någon landning alls. Bara 7 procent håller fast vid hårdlandningsspåret.

Styrketecknen för ekonomin visar sig även i agerandet och förväntningarna på räntemarknaden. Betydligt färre räknar idag med att obligationsräntorna är lägre om 12 månader än hur det såg ut vid årsskiftet, då 38 procent nu svarar ja på frågan mot 62 procent i december.

Förvaltarna har i linje med den synen dragit ned sin allokering till obligationer och förändringen från en liten övervikt till 14 procents undervikt är den största nedåtgående rörelsen på en enskild månad sedan sommaren 2003. För aktier är nettoövervikten för övrigt 34 procent.

Medan obligationer har åkt ur portföljerna så har råvaror kommit in i vårvärmen. Här är nettoövervikten 11 procent, motsvarande en ökning med 20 procentenheter i april vilket också är den största ökningen i enkätens historia.

Det är första gången förvaltarna överviktar råvaror på fem månader och det är den största övervikten på ett år.

Något som däremot inte har förändrats på ett tag är synen på de största riskerna och den mest populära handelstrenden, ”most crowded trade”. Risken är alltjämt en högre inflation medan att vara lång de amerikanska teknikjättarna är den mest trånga placeringen.

Så här i rapporttider kan det också vara intressant att notera att förväntningarna på företagsvinsterna har stigit. Inköpschefsindexen har pekat i positiv riktning ett tag och nu har också andelen förvaltare som räknar med stigande vinster blivit fler än de som befarar vinstfall. Nettot är 20 procent optimister i den här frågan och det är högsta nivån på nästan tre år.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -