Börsen på plus, ABB rapportlyfter

Börsen Stockholmsbörsen inledde något upp på torsdagen. En rad storbolag kom med rapport under morgonen med varierat mottagande. ABB och Tele2 gick starkt medan Nordea och Kinnevik backade.

Omkring klockan 9.30 hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 2.518 och aktier för strax under 2 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna handlades upp med 0,2-0,4 procent.

Verkstadsföretaget ABB redovisade högre resultat än väntat. Samtidigt justerades formuleringen om utsikterna för helåret och ABB förväntar sig nu att den operationella blir omkring 18 procent. Tidigare spåddes den förbättras något från fjolårets nivå som var 16,9 procent.

Enligt analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av bör rapporten innebära positiva estimatrevideringar och aktien inledde torsdagen med en uppgång om 5,7 procent, vilket var den största uppgången inom OMXS30.

Nordea som redovisade ett högre rörelseresultat än väntat samtidigt som räntenettot kom in i linje. Vd Frank Vang Jensen skrev i rapporten att kreditkvaliteten är fortsatt stark och kreditförlusterna uppgick till motsvarande 4 punkter, något som vd beskrev som en "låg nivå givet det utmanande ekonomiska läget". Rapportreaktionen blev något negativ och aktien backade 0,5 procent.

Teleoperatören Tele2:s rapport kom in i linje med förväntningarna och bolaget upprepade sina prognoser för helåret 2024.

Vd Kjell Johnsen skrev i rapporten att bolaget är försiktigt optimistiska om att konsumentsentimentet gradvis kommer att förbättras i takt med minskad inflation och lägre räntor på bolagets marknader. Aktien steg 4,2 procent.

Teknikföretaget Mycronic redovisar ett rörelseresultat på 599 miljoner kronor (182) för det första kvartalet samtidigt som omsättningen ökade med 39 procent. Aktien steg 4,3 procent.

På onsdagskvällen meddelade investmentbolaget Kinnevik att översynen av kapitalstrukturen var färdigställd och styrelsen har beslutat att föreslå en kontant extrautdelning om 23 kronor per aktie, motsvarande 6,4 miljarder kronor, efter att det andra steget av försäljningen av innehavet i Tele2 genomförts.

Under morgonen redovisade bolaget ett substansvärde på 170:21 kronor per aktie vid utgången av det första kvartalet, en nedgång med 14 procent jämfört med samma tidpunkt året före. Aktien backade 4,2 procent, vilket var största tappet inom storbolagsindexet.

Efter Volvos rapport på onsdagen har SEB sänkt riktkursen till 330 kronor från 340 kronor med upprepad köprekommendation, medan Pareto har höjt sin rekommendation till köp från behåll och höjt riktkursen till 330 kronor från 310 kronor.

Nordea har höjt sin rekommendation för Volvo till köp från behåll med riktkursen 350 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -