Hyfsade siffror eller obekväm nivå?

Makrokommentar Torsdagens amerikanska BNP- och inflationssiffror gav finansmarknaderna rejäl skrämselhicka. Därför var spänning extra stor inför fredagens inflationssiffror för mars. En viss lättnad kan skönjas även om utfallet egentligen inte var något att yvas över.

Det blev lite surt på börsen när de amerikanska siffrorna över BNP- och inflationsutveckling publicerades i torsdags. Det var något av mardrömssiffror för såväl finansmarknaden som för den amerikanska centralbanken när BNP-tillväxten visade sig vara betydligt lägre än väntat samtidigt som kärninflationen (PCE exklusive energi- och livsmedelspriser) steg mer än marknaden hade räknat med.

BNP-tillväxten under årets första kvartal dämpades till 1,6 procent (annualiserad årstakt) från 3,4 procent under fjärde kvartalet (väntat var 2,4, procent) samtidigt som kärninflationen steg till 3,7 procent jämfört mot väntade 3,4 procent. Det senare mycket över vad Federal Reserve sannolikt hade hoppats på.

Därför var också spänning stor inför de inflationssiffror över privat konsumtionen (PCE) som publicerades på fredagseftermiddagen. Efter torsdagens kvartalssiffror hade prognoserna över var PCE-deflatorn för mars skulle hamna sannolikt skruvats upp rejält i analytikerkåren. Många räknade med att månadsutvecklingen för kärn-PCE skulle accelerera från 0,3 procent i februari till 0,5 procent i mars. Något som i så fall skulle bidra till att kärn-PCE istället för att dämpas något skulle stiga ytterligare från 2,8 procent i februari till lite knappt 3,0 procent i mars.

Mot den bakgrunden ska man kanske inte förvånas över att finansmarkanaden inledningsvis reagerade med viss lättnad när kärn-PCE visade sig stiga med 0,3 procent mellan februari och mars och med 2,8 procent i årstakt. Årstakten landade visserligen över den, innan torsdagen, lagda konsensusprognosen på 2,7 procent men det tolkades, i det här sammanhanget, som ett mindre glädjebesked.

Nu återstår att se hur finansmarknaden väljer att reagera när inflationssiffrorna har sjunkit in en bit. Utfallet för mars är i all fall ett ytterligare tecken på att inflationen ser ut att ha bitit sig kvar på en obekvämt hög nivå.

onsdag nästa vecka ska Federal Reserve lämna nytt räntebesked och det är inte troligt att marsinflationen ger dem annat än ytterligare huvudbry kring hur den framtida inflationsbekämpningen ska bedrivas. Ingen räntesänkning lär i alla fall vara aktuell. Snarare lär det bli ganska tuffa räntebesked.

När undertecknad kommit så här långt ner i texten kan också skönjas att finansmarknadens initiala entusiasm över marssiffrorna ser ut att lägga sig en aning.

Till det mer positiva hör att den privata konsumtionen fortsätter att utvecklas väl med en ökning på 0,5 procent mellan februari och mars. Så amerikanska hushåll håller spenderbyxorna på.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -