Fagerhult: Stabilt men inte lysande

Rapportkommentar Lönsamheten är stabil och den långsiktiga efterfrågebilden är det inget fel på för Fagerhult. Att aktien ska bli en glimrande placering utifrån nuvarande nivåer är däremot inte lika självklart.

Fagerhult, som säljer belysningsprodukter och lösningar för professionellt bruk, är knappast ensamma om att trycka på att man har stora hållbarhetstrender i ryggen men något annat går faktiskt inte att säga. Företag och organisationer som letar möjligheter att spara energi och dra ned på sina utsläpp har mycket att hämta genom att se över sina lokaler och dess belysningslösningar på eget initiativ.

Ovanpå det kommer regleringar som driver på efterfrågan och mest uppmärksammad just nu är det färska förbudet mot lysrör inom EU. En regelförändring som innebär att från augusti 2023 är produktion av lysrör innehållande kvicksilver förbjudna inom EU. Eftersom lysrör är vanlig ljuskälla så kommer många armaturer nu att behöva bytas ut eller modifieras för att även klara belysning med LED-teknik.

På längre sikt kickar ytterligare regleringar in från EU som ställer krav på mer energieffektiva byggnader, där belysningen är en punkt som uttryckligen nämns. Ett direktiv har precis godkänts i EU och om två år ska det leta sig in i medlemsländernas regler för att några år senare bli skarpa krav.

Här och nu så kan lysrörsförbudet spåras i en positiv trend i orderingången för Fagerhult under den gångna hösten, där tillväxten piggnade till mot slutet av fjolåret. De drygt 5 procent som den organiska orderingången växte med i förra rapporten var dock förbytta till en nedgång med 3 procent under årets första kvartal, som avrapporterades i torsdags.

Påskens placering i år och tuffa jämförelsesiffror är en förklaring men lite mer tryck hade man ändå kunnat hoppas på, även om det inte är någon skräll att nybyggnationsmarknaden är trög. Det som drar efterfrågan är istället renoverings- och uppgraderingsprojekt där exempelvis den nämnda lysrörsfrågan spelar Fagerhult i händerna.

Även när det kommer till marginalen hade man kunnat hoppas på lite mer i första kvartalet, men rörelsemarginalen får ändå beskrivas som solid. Utfallet på 10,1 procent är strax över målet om just 10 procent, men en nedgång från 11 procent samma kvartal i fjol.

Att marginalen ligger och slår strax norr om 10 procent är samtidigt ett normalläge, med pandemiåret 2020 som undantag, för Fagerhult på helårsbasis. Däremot har ett mer utmanande ränteläge drivit upp finansieringskostnaderna och det har ätit upp mycket av vinsttillväxten på sista raden de senaste två åren.

En sänkt skuldsättning och utsikter för lite lägre räntor talar för att finansnettot nu successivt kommer att förbättras om inget större förvärv dyker upp. Blickar vi framåt så ser vi det som rimligt med en tillväxt på 5 procent de närmaste åren, vilket är hälften av målet om 10 procent, och en rörelsemarginal som ligger kvar på 10,5 procent i år och sedan tar ett litet kliv upp till 11 procent nästa år.

  2022A 2023A 2024E 2025E
Omsättning, Mkr 8270 8560 8988 9437
Rörelsemarginal % 10,1 10,5 10,5 11,0
Vinst/aktie, sek 3,3 3,1 3,4 4,0
Utdelning/aktie, sek 1,6 1,8 2,0 2,2
Källa: Placera        

 

Med de förutsättningarna handlas Fagerhult nu på ett p/e-tal om drygt 20 i år och nästan 18 nästa år. Ev/ebit ligger på 16 respektive 14.

Vad som skulle kunna leda till positiva överraskningar är om nybyggnationen kommer igång snabbare och kraftigare än väntat och om kunderna är på tårna och tar fasta på de nya regelförändringarna i EU och proaktivt sätter igång fler renoveringsprojekt de närmaste åren.

Även om vi inte räknar med ovanstående så gör den stabila lönsamheten och de mångåriga strukturella drivkrafter som Fagerhult kan rida på att vi långsiktigt har svårt att vara negativa till bolaget och aktien. Men till skillnad mot när vi analyserade bolaget i början av förra året och såg ett köpläge så speglar värderingen potentialen mycket bättre nu.

Aktien är kort sagt mer rättvist värderad än undervärderad i våra ögon. Vi avvaktar.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fagerhult Group Neutral 70,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -