Färre nya jobb i USA än väntat

Makrokommentar Lägre sysselsättningsökning, något högre arbetslöshet och dämpade löneökningar var ett glädjebeskeden i den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för april. Däremot ska man nog inte vänta sig att Fed nu vänder på en femöring och omedelbart börjar tala räntesänkningar igen.

Det blev en rejäl lättnad på marknaden när de amerikanska arbetsmarkandssiffrorna för april publicerades. Antalet sysselsatta steg med 175 000 personer, vilket i sig egentligen är en riktigt hygglig siffra men som hamnade en bit under förväntningarna om en uppgång med 250 000. Det var också klart lägre än de 315 000 personer som noterades i marsmätningen.

Arbetslösheten steg samtidigt från 3,8 till 3,9 procent. Trots att arbetskraftsutbudet sjönk en aning.

Och så kanske det mest glädjande så sjönk ökningen av de genomsnittliga timlönerna från en årstakt på 4,1 procent i mars till 3,9 procent i april. Därmed sjunker löneökningstakten ytterligare och hamnar för första gången sedan juni 2021 under 4-procentsnivån. Inte för att den nivån är något avgörande, eftersom det inte är Federal Reserves huvudmått på löne- och kostnadstrycket, men det är i alla fall symboliskt viktigt (för marknaden i alla fall) att löneökningarna hamnade under den nivån.

Det här indikerar, tillsammans med annan arbetsmarknadsstatistik, precis den dämpning på arbetsmarknaden som Federal Reserve efterlyste i samband med onsdagens penningpolitiska besked som en förutsättning för att en räntesänkning skulle kunna bli aktuell redan under det här året. Dessutom tar det förhoppningsvis den sista udden av spekulationerna kring en möjlig räntehöjning. Något som delar av marknadsaktörerna varit inne på.

Däremot ska man inte vänta sig att Federal Reserve redan skruvar på möjligheten att leverera en räntesänkning redan i närtid. Därtill är arbetsmarknaden fortfarande alldeles för stark. Däremot skulle vi på Placera inte bli förvånade om marknaden började prisa in en full räntesänkning lite tidigare än den septembersänkning som nu ligger i korten enligt räntespekulationerna.

 

Nu återstår att se hur inflationssiffrorna för april ser ut. Den siffran dröjer ännu en dryg vecka. Så glädjeskuttet på finansmarknaden noteras men både vi på Placera och Federal Reserve vill nog se lite mer uppmuntrande data innan vi drar några mer drastiska slutsatser.

På marknaden kan noteras att den amerikanska tioårsräntan nu sjunkit till 4,5 procent efter att ha varit uppe och nosat på 4,7 procent inför onsdagens Fed-besked.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -