Bra momentum i Momentum

Aktier Förvärvsföretaget Momentum Group fortsätter att tugga på riktigt bra. En rekyl skulle ge ett fint köpläge.

Industrigruppen Momentum har idag ett börsvärde på 6,6 miljarder kronor och sedan årsskiftet har aktien gått upp 5 procent. Dotterbolagen är ledande inom sina respektive nischer. Det största bolaget i koncernen är industrikomponentsleverantören Momentum Industrial. I samband med den solida rapporten för runt två veckor sedan gick aktien upp. 

Under första kvartalet ökade den översta raden till 660 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt på över 30 procent i jämförelse med samma period ifjol. Den organiska försäljningstillväxten uppgick till 5 procent. Det var med andra ord främst förvärv som bidrog till den förhållandevis stora försäljningsökningen. 

En fin tillväxt på den översta raden i kombination med bra kostnadskontroll bidrog till att rörelseresultatet (ebita) ökade med 25 procent. Rörelsemarginalen uppgick till 11,3 procent (12 procent) och vinst per aktie var i paritet med samma kvartal som i fjol, det vill säga 0,85 kronor per aktie. Både ökade avskrivningar och större räntekostnader hämmade vinst per aktie.  

 

Något som är nytt för detta kvartal är att Momentum delar in verksamheten i de två affärsområdena Industry och Infrastructure. Det förstnämnda segmentet står för runt 65 procent av omsättningen och det sistnämnda 35 procent. 

I rapporten var det framförallt Infrastructure som stack ut med en försäljningstillväxt på över 100 procent och en ebita-ökning på 85 procent. Utvecklingen är hänförlig till förvärv. I Industry ökade omsättningen och ebita med lite mer än 10 procent vardera. 

Bolagets avkastning på rörelsekapital (r/rk) uppgick till 59 procent (62) under kvartalet. Läs mer om måttet här. 

Vd Ulf Lilius nämner att det fortsatt finns en osäkerhet på marknaden. Detta syns bland annat genom att vissa kunder tar en avvaktande ställning, framförallt vid större projekt- och systeminköp. Att hela 90 procent av Momentums försäljningen kommer från eftermarknaden gör att bolaget visar motståndskraft i en sämre konjunktur. Det är främst inom papper och massa-sektorn där efterfrågan är dämpad. 

Under det gångna kvartalet köptes kul- och rullningslager specialisten PW Kullagerteknik upp. Efter kvartalets utgång har förvärvstempot växlats upp då totalt fyra företagsköp genomförts. Det senaste förvärvet, 2 maj, var finska Hydjan som är specialiserade inom hydraulik och pneumatik för industrikunder i Finland. Balansräkningen är i bra skick vilket gör att möjligheterna för fler bolagsköp under året är goda.  

Momentum 2024e 2025e 2026e
Oms till, % 23 6 4
Ebita marg, % 11,4 11,7 11,8
Ev/ebita 22 20 19
P/e 30 27 25

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas Momentum-aktien ev/ebita 22 och p/e 30. Under 2025 förväntas multiplarna falla till 20 respektive 27. 

Största ägaren i Momentum är familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan med 45 procent av aktierna. Den 12:e maj löper ett lock-up-avtal ut vilket gör att Nordstjernan får lov att sälja aktier. I höstas skalade Nordstjernan av delar av sitt innehav.

Momentum Group är sannolikt bara i början på sin förvärvsresa men däremot handlas aktien till höga multiplar. Med tanke på att aktien har fortsatt sin resa norrut efter Nordstjernans senaste försäljning känns det inte orimligt att investmentbolaget kan fortsätta att trimma ner sitt innehav. Vi hoppas på att kunna köpa aktien vid en eventuell dip. 

Momentum Group har sitt ursprung från det anrika förvärvsbolaget Bergman & Beving. År 2017 knoppades Momentum Group av från det som då hette B&B TOOLS. I samband med att Momentum senare köpte upp det noterade handelsbolaget Swedol delades gruppen in i de två affärsområdena Alligo och Komponenter & Tjänster. I december 2021 bytte det dåvarande moderbolaget namn till Alligo och Komponenter & Tjänster-segmentet knoppades av. Komponenter & Tjänster är det som idag är Momentum Group.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -