Securitas: Dags att växla upp

Rapportkommentar Säkerhetsbjässen Securitas första kvartal var stabilt på många punkter, men det börjar bli bråttom om det viktiga marginalmålet ska infrias nästa år. Vi tror fortfarande att det är värt att vänta på en ketchupeffekt.

Alltid är det något som håller tillbaka den efterlängtade islossningen för Securitas marginallyft. Den islossning som ska ta nuvarande rörelsemarginalnivå kring 6 procent till målnivån 8 procent i slutet av nästa år och som även är det starkaste argumentet för en uppvärdering av aktien.

Det här kvartalet var det framför allt flygplatsverksamheten i Europa som blev en besvikelse och som hämmade lönsamheten. Totalt sett var det ändå en liten ökning som Securitas rapporterade för första kvartalet då koncernens marginal gick från 5,8 till 6,0 procent. Rätt riktning men ack så långsamt, som så många gånger förut.

Problemen på flygplatssidan ska dock vara av övergående natur enligt vd Magnus Ahlqvist. Det är isolerat till några större kontrakt på platser där Securitas brottas med personalbrist och långa ledtider för att anställa och utbilda ny personal, men förbättringar ska synas redan i andra och tredje kvartalet.

System- och supportintegration kopplad till Stanley-förvärvet har också haft en viss negativ påverkan i Europa, vilket bidrog till att marginalen i segmentet sjönk från 5,1 till 5,0 procent.

Magnus Ahlqvist, vd Securitas

Som aktieägare är det lätt att tappa hoppet om 8-procentsmålet när förbättringarna går trögt men det finns samtidigt goda argument för att Securitas kan komma dit, eller åtminstone i närheten till slutet av nästa år. Ett tungt argument är att man redan är där i Nordamerika med en marginal på 8,6 procent under första kvartalet, upp från 8,3 procent.

Ett annat bevis för att målet inte är en fantasiprodukt är att verksamhetsgrenen Teknik och säkerhetslösningar ligger en bit över 10 procent i marginal. Den här grenen står idag för en knapp tredjedel av omsättningen men växer snabbast och det var ett viktigt skäl till det stora köpet av Stanley Security.

Det tar tid att skruva på en företagskultur präglad av snabb tillväxt och mängder av förvärv till att i större utsträckning fokusera på vad man redan har och att vara kräsen med lönsamheten i varje nytt kontrakt. Att välja rätt innebär också att välja bort kunder och marknader som inte når upp till kraven och det är dit Securitas måste gå för att successivt lyfta lägstanivån. Beslutet att lämna Argentina är ett konkret exempel på att det är den vägen man har slagit in på.

Med lite högre intäkter och lite svagare marginal mynnade första kvartalet sammantaget ut i en rörelsevinst på knappt 2,4 miljarder kronor, vilket prickade förväntningarna. Att kassaflödet var säsongsmässigt svagt var också i linje med förhandstipsen och något Securitas hade flaggat för. Några större prognosjusteringar hos analytikerna ska man därför inte räkna med efter rapporten, även om marginalbesvikelsen kan leda till en liten dämpning.

  2022A 2023A 2024E 2025E 2026E
Omsättning, Mkr 133237 157249 160291 165649 171052
Ebita, Mkr 8033 10247 10851 11648 12389
Rörelsemarginal  6,0% 6,5% 6,8% 7,0% 7,2%
Vinst/aktie, sek (just) 10,8 9,6 9,4 11,2 12,5
Utdelning/aktie, sek 3,5 3,8 4,5 5,2 5,8
Källa: Infront          

 

Efter en liten kurssättning på onsdagens avkortade handelsdag handlas Securitas aktie nu till ett p/e-tal på 11 i år och knappt 10 nästa år. Välförtjänt lågt för ett bolag som har svårt att lyfta lönsamheten och som har en stor skuld att bära efter jätteköpet av Stanley?

Vi envisas med att inte tycka det. Nettoskulden är nu nere under målnivån på 3 gånger EBITDA-resultatet, det finns en hyggligt trovärdig plan för att gnugga upp marginalen mot 8 procent och ännu mer på sikt. Och framför allt så ligger det inte i prognoserna att detta ska lyckas.

Analytikerna räknar med att uppgången stannar av vid en marginal runt 7 procent och om de är för försiktiga i sina antagande så kommer både vinsten och värderingsmultipeln att stiga. Den ketchupeffekten vill vi inte missa.

Vi är tålmodiga. Och fortsatt positiva.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Köp 107,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -