BofA: Förvaltarnas kassaandel faller

Marknad Kassorna sätts i arbete, aktieövervikten stiger och de stora globala fondförvaltarna ser ljust på fortsatta räntesänkningar. Det visar den senaste investerarenkäten från BofA.

Förvaltarenkäten från Bank of America avseende maj, som omfattar hundratals globala storinvesterare, genomfördes den 3 till 9 maj och det är en tämligen molnfri himmel som målas upp.

Bankens samlingsindikator ”Global FMS-sentiment” pinnar på uppåt och är nu på den högsta nivån sedan november 2021. Upp till tidigare toppar är det samtidigt en bit kvar.

En av delkomponenterna i sentimentsindikatorn är hur stor kassa förvaltarna väljer att hålla. Oroliga investerare håller generellt sett en stor andel kassa och vice versa. BofA:s tumregel är att nivåer över 5 procent kan ses som en köpsignal för aktier medan nivåer under 4 procent utgör en säljsignal.

Nu har kassaandelen krupit ned till precis 4 procent i genomsnitt, från 4,2 procent förra månaden. I det här fallet får man gå tillbaka till juni 2021 för att hitta en lika låg siffra.

Konjunkturmässigt fortsätter investerarna att tro att botten är passerad. Bara 11 procent ser en hårdlandad global ekonomi framför sig det närmaste året och 64 procent säger att de inte tror på en recession i USA inom 12 månader.

När det kommer till den amerikanska centralbanken Feds agerande så lever hoppet om att räntesänkningar kommer att levereras i år. Medan 43 procent räknar med att första sänkningen kommer i tredje kvartalet svarar 39 procent att den kommer i fjärde kvartalet.

Räntesänkningstakten kan dock bli långsam om man ska tro på förvaltarna. Två sänkningar det närmaste året är det vanligaste stalltipset men en tredjedel tror på minst tre sänkningar.

Vad som oroar placerarna mest är alltjämt inflationen, som skulle kunna sätta stopp för de önskade räntesänkningarna. Alternativet ”högre inflation” kammar hem 41 procent av rösterna i riskkategorin precis som förra månaden.

Geopolitik och USA-valet har samtidigt fallit tillbaka något medan ”AI-bubbla” har poppat upp som en liten men ny risk på radarn.

Precis som riskbilden är ganska intakt så gäller det också den mest populära handelstrenden, ”most crowded trade”, vilket är att vara lång de amerikanska teknikkjättarna. På andra plats har dock en nygammal exponering dykt upp i form av att vara lång den amerikanska dollarn.

I allokeringsväg så väljer investerarna i allt högre utsträckning att fylla portföljen med aktier, där övervikten är 41 procent och på den högsta nivån sedan januari 2022, samt råvaror som är överviktade med 13 procent.

Fastigheter däremot har åkt ut i kylan. En redan tydlig undervikt har ökat  ytterligare i maj och med 28 procents undervikt ligger allokeringen nu på lägsta nivån sedan sommaren 2009.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -