Höga värderingar och vikande vinster

Kommentar Bättre än väntat, men sämre än i fjol. Flera industribolag rapporterade kraftiga fall i resultatet för första kvartalet. Trots det har aktierna klarat sig bra. Placera har gått igenom 12 industrinära bolag.

Hösten 2022 och 2023 föll börserna. Många industrinära bolag rapporterade kraftiga fall i orderingången. Aktiemarknaden tolkade rapporterna som en tydlig indikation på att en sval konjunktur och lägre vinster var att vänta.

Men orsaken var samtidigt svårtolkad. Bolagen själva förklarade gärna en svag orderingång som konsekvenser av problymtyngda logistikkjedor och lagerkorrigeringar hos kunderna. Oavsett anledning räcker osäkerhet ofta långt för kurspress på aktiemarknaden. Och i flera fall har fallande orderingång satt avtryck i rapporterade resultat.

Trots fallande resultat har aktierna klarat sig bra. En rimlig delförklaring är hur rapporterna för årets första kvartal signalerar att orderingången planar ut, vilket ger hopp om framtida vinstökningar.

Men sämre resultat i kombination stigande aktiekurser innebär högre vinstmultiplar. Och trots förväntade vinstökningar är vinstmultiplarna höga på både årets och nästa års förväntade vinster.


Höga vinstmultiplar kan motiveras av tidigare vinstökningar och hopp om en framtid med lägre räntor och högre vinster. Men ribban är satt på höga niver.

*Justerat resultat

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -