Hejdå avgiftssänkningar, hej återföring

PPM Sjunde AP-fonden har sänkt avgiften successivt och är nu nere på mycket låga 0,04 till 0,05 procent, beroende på fördelningen mellan ränte- och aktiefonden. Men från och med nu är sänkningarna ett minne blott, och i stället kommer spararna få ett överskott.

Sjunde AP-fondens förvaltning ska inte göra överskott över tid och man har därför i omgångar sänkt avgiften. Nu bedömer AP7 att avgiften blivit så låg att det inte längre är rimligt att fortsätta sänka den, helt enkelt för att man bedömer att ”det försämrar möjligheterna att hålla en stabil och förutsägbar förvaltningsavgift för spararna”, skriver AP7 i ett pressmeddelande.

Eftersom man även i framtiden tror att fonden kommer att göra ett överskott har AP7 tillsammans med Pensionsmyndigheten bestämt att de eventuella pengar som blir över ska tillfalla spararna en gång per år.

Pengar till spararna redan i maj

Den första återföringen kommer nu i maj redan och är totalt på nära 460 miljoner kronor. Sjunde AP-fonden har runt 6 miljoner sparare. För de flesta, kring två tredjedelar, är tillskottet 100 kronor eller mindre.

Resterande, cirka 1,5 miljoner personer, får 100 till 600 kronor och några hundra sparare får mer än så. Pengarna placeras i proportionerligt i de fonder som spararen valt.

Här kan du läsa en intervju med Sjunde AP-fondens vd, Pål Bergström.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -